ARGENTINSKE BILDER: Et skilt med påskriften «Falklandsøyene er argentinske» som ble vist under a-ha-konserten i Buenos Aires. Foto: Privat ,

a-ha med kontroversiell plakat under Buenos Aires-konsert

Manager avviser provokasjon

BUENOS AIRES (VG) «Falklandsøyene er argentinske» stod det på en plakat som ble vist i bakgrunnen under a-has comeback-konsert i Buenos Aires. Det ble jubel i Buenos Aires, men man jubler antakelig ikke like mye i Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Falklandsøyene tilhører Storbritannia, men det har aldri blitt godtatt av det argentinske folket. Øyene, heter Malvinas i Argentina. Argentina invaderte øyene i 1982 og startet en ti uker lang krig som krevde 649 menneskeliv.

Kommentar: a-ha: En nygammel suksess

Under a-has konsert ble det vist forskjellige bilder med argentinske motiver under låten «The Sun Always Shines on TV». Et av dem viste et banner hvor det stod «Las Malvinas son Argentinas», og det ble jubel i salen. Det hadde det antakelig ikke blitt dersom plakaten hadde blitt vist under en konsert i England.

Avviser politisk provokasjon

Manager Harald Wiik avviser bestemt at det hele var ment som en provokasjon.

– Poenget er å vise noen lokale bilder, og vi har et crew som fanger det som de synes ser bra ut. Det har ingenting med noe politisk statement fra a-ha, det er kun en visuell opplevelse og en gjengivelse av det de menneskene opplever i den byen.

– Det er ikke ment som noen provokasjon mot Storbritannia?

– På ingen måte! Storbritannias andre hjem, vi ville aldri finne på å provosere dem.

Les: Magne Furuholmen: Gjorde alle feil jeg kunne gjøre!

Patricia Rosemberg i den argentinske fanklubben sier hun ble litt overrasket da hun så skiltet bak bandet på scenen.

– A-ha har aldri vært et politisk band, og å vise et Malvinas-skilt i Argentina er litt av et «statement» siden det er åpenbart et ganske sensitivt tema her.

PÅ SCENEN I ARGENTINA: Morten Harket i Luna Park i Buenos Aires. Foto: Eskil Wie Furunes ,

– Problematisk

Øivind Bratberg, lektor ved Universitetet i Oslo og ekspert på britisk politikk, blir overrasket over at a-ha velger å fremme et slikt politisk budskap.

– Dette vekker sterke følelser for både argentinerne og i Storbritannia. Bakteppet for krigen er fremdeles sårt for begge landene, sier han.

Cameron: Vil slåss for Falklandsøyene

– Var dette lurt av a-ha?

– Falklandsspørsmålet er et sensitivt politisk spørsmål der man vanskelig kan gjøre seg til lags med argentinere og briter samtidig. Nasjonalpatriotisme på akkurat dette feltet er noe man bør være varsom med.

Han sier det er en spesielt vanskelig debatt. Falklandsøyene brukes som et politisk slagvåpen i Argentina. Og selv om det er et fjernt tema geografisk for britene, er det fortsatt et tema hvor Storbritannia står hardt på sitt.

– Det er nok ikke en veldig god idé for a-ha å fremme et slikt budskap overfor sine britiske fans, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder