Alan Walker tar av i USA

MUSIKK

Han står bak en av tidenes største norske hits. Nå klatrer den i USA, samtidig som oppfølgeren slippes.

Publisert: Oppdatert: 03.06.16 12:06

Alan Walker (18) fra Fana i Bergen er en norsk, internasjonal popsensasjon.

Hans første singel «Faded» tangerte norgesrekorden for antall uker øverst på VG-lista.

Les også: Døde av overdose

Den har i skrivende stund 346 millioner avspillinger på streamingtjenesten Spotify – tall i en størrelsesorden man primært forbinder med Kygo («Firestone»: 413 millioner, «Stole The Show»: 387 millioner) og andre artister i det globale toppsjiktet.

Det største musikkmarkedet av alle, det amerikanske, er imidlertid ikke helt nedkjempet av «Faded» ennå.

Fikk du med deg? Han har verdens mest etterspurte låt

Låten gikk inn på 91. plass på Billboard Hot 100 halvannen måned tilbake, og har siden da gått inn og ut av den offisielle amerikanske hitlistens nedre sjikt.

Denne uken gjør «Faded» imidlertid et signifikant byks oppover, fra 97. til 80. plass.

Gå ikke glipp av: Popstjerne og «Skam»-stjerne på en snurr sammen

18-åringen er glad for oppturen i USA, men må medgi at Billboard-plasseringen strengt tatt blir én stjerne i boken av mange.

– For meg er det ikke «wow», altså, det blir på en måte det samme som jeg har oppnådd før, for eksempel det i Tyskland, sier Walker, som lå ti strake uker på førsteplass i Tyskland med «Faded».

– All suksess, uavhengig av land, føles like uvirkelig, alt sammen.

Sjekk: Disse kommer til VG-listeshowet

Låten har toppet de offisielle hitlistene i 18 land.

– Altså, det har vært helt sinnssykt, ler Walker.

– Da jeg først ga ut «Fade», som senere ble «Faded», hadde jeg aldri sett for meg at den skulle toppe noen lister eller komme inn på Billboard. Det er helt vanvittig, en soveromsprodusents drøm.

Manager Gunnar Greve forteller at flere store amerikanske radiostasjoner nylig har lagt «Faded» til på sine spillelister. Radiospilling er en viktig faktor for Hot 100-suksess.

Så du denne? Slår Kygos VG-listeprestasjon

Nå har Alan Walker oppfølgeren klar. Den heter «Sing Me To Sleep», og synges i likhet med «Faded» av Iselin Solheim. (Se videoen øverst i saken.)

– Jeg føler det er en veldig god etterfølger til «Faded». Den er nesten litt tropisk i stilen, samtidig som den er en EDM-låt, sier Walker til VG.

– Den har den samme sårheten, og Iselin nailet vokalen denne gangen også. Hun har den trøsten i stemmen jeg tror kommer til å treffe publikum.

Den fortsatt pur unge produsenten mener nå å være trygg på hva som er hans musikalske kjennetegn.

– Da jeg først lagde «Fade» skjønte jeg at dette var stilen jeg måtte fortsette med, låter i lavt tempo. Noe du kan danse til, trene til og chille til. En «alt mulig»-låt.

Her kan du lese mer om