POPULÆR: I fjor fikk Adele Grammy for «Best Pop Solo Performance» for låten «Set Fire To The Rain».

POPULÆR: I fjor fikk Adele Grammy for «Best Pop Solo Performance» for låten «Set Fire To The Rain». Foto:Mario Anzuoni,Reuters

Adele og «21» inne på VG-lista i tre år

Tre år etter at albumet til den britiske artisten kom ut
kjøper fortsatt nordmenn det – og denne uken rykker «21» opp flere plasser.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag kom de ferske tallene for denne ukens VG-lista Topp 40, som forteller hvilke album som blir mest kjøpt, nedlastet og streamet i Norge.

Den viser at Adele (26) fortsatt holder koken:

I 156 uker, eller enklere sagt tre år, har albumet vært inne på Topp 40-listen. Og ikke nok med det – det går opp fra plass 40 til 34.

Fra «21» har det kommet hits som «Rolling In The Deep», Someone Like You» og «Set Fire To The Rain».

- Et mysterium

Hitlisteekspert og musikkleksikonforfatter Jon Vidar Bergan synes det er et merkelig fenomen at Adele fortsatt ligger inne på listen.

- Hun har ikke vært spesielt aktiv på konsert-fronten og det er flere år siden hun hadde en hit. Hvorfor folk fortsatt kjøper platen er et mysterium for meg, men det kan jo være at hun er tilgjengelig på bensinstasjoner, det kan være tilbud på platen og selvfølgelig at streaming nå er inkludert i salgstallene på VG-lista, sier han til VG og fortsetter:

- En annen grunn er at hun spilles veldig mye på radiokanaler som P4, P1 og Radio Norge.

Tilbake til 1960-tallet

Bergan mener at man må tilbake til 1960-tallet for å finne lignende statistikk i Norge.

- På den tiden var det få artister som ga ut plater og dermed ble de som kom ut svært populær. Utover 1970- og 1980-tallet ble det vanligere og vanligere med album og dermed jevnet salgstallene seg ut.

Blant de som er med i, eller rett under, «hundreukersklubben» finner man 1960-tallsstjerner som Buck Owens med «The Best Of Buck Owens» (1965), Herb Alpert and the Tijuana Brass med «Going Places» (1965), Lill Lindfors med «Du är den ende» (1967) og filmmusikken fra «West Side Story» og «Sound Of Music».

MED I KLUBBEN: Countrylegenden Buck Owens har også vært tilbragt over 100 uker med samme utgivelse på Topp 40-listen i Norge. Her er han i Las Vegas i 2005. Året etter døde han, 76 år gammel. Foto:Frederick M. Brown,AFP

Av norske artister må man tilbake til 1995 og albumet «Noen ganger er det all right» fra Odd Børretzen og Lars Martin Myhre.

- Mot alle odds

Da Adele-platen kom ut ga VGs musikkanmelder Morten Ståle Nilsen albumet terningkast fire.

- Som musikkfan synes jeg det er veldig bra at en plate klarer å overleve så lenge som «21» har gjort. Årsaken til suksessen er nok at det lå en svært vellykket strategi bak platen – et kalkulert produkt laget for å få Adele til å slå gjennom i USA, noe hun også gjorde, sier Nilsen tre år etter.

At platen skulle ha så lang levetid på den norske listen var ikke en tanke som slo Nilsen da han anmeldte «21».

- Nei, for slikt skjer egentlig ikke lenger. Dette er mot alle odds. Jeg tenkte at det var et album som hadde gode sjanser til å bli veldig stort, men det føltes litt for kalkulert da og gjør det fremdeles. Så jeg står for fireren jeg ga for tre år siden.

Populær i USA

Et annet sted Adele fortsatt selger godt er i USA, og ligger i skrivende stund på 95. plass på albumlisten til Billboard.

Ifølge Billboard vil albumet passere 11 millioner solgte eksemplarer i USA i løpet av de neste tre månedene, ettersom hun selger 3000 eksemplarer i uken og hadde solgt 10.97 millioner 27. juli. Det er kun 11 andre album som har solgt 11 millioner eksemplarer i USA siden dagens salgsregistreringssystem ble innført i 1991.

I Storbritannia er 26-åringen ute av albumlisten, men før det skjedde tilbragte hun 141 uker på den, hvorav 23 på førsteplass.

HEDRET: I 2012 fikk Adele seks Grammy-priser for sin musikk. Foto:Mark J. Terrill,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder