1972: Wings, med nylig avdøde Henry McCullough ytterst til høyre og Paul McCartney foran – med sin avdøde kone Linda McCartney til høyre for seg.
1972: Wings, med nylig avdøde Henry McCullough ytterst til høyre og Paul McCartney foran – med sin avdøde kone Linda McCartney til høyre for seg. Foto: GETTY

Wings-stjernen Henry McCullough er død

MUSIKK

Henry McCullough, gitarist i Paul McCartneys tidligere band Wings, ble 72 år.

Publisert:

Den irske musikeren døde tirsdag etter lang tids sykdom, skriver The Guardian, som får nyheten bekreftet fra McCulloughs agent Nigel Martin.

McCullough skal aldri ha kommet til hektene etter et massivt hjerteinfarkt for fire år siden.

Macca sørger

Paul McCartney skriver på sin egen hjemmeside at han er i sorg.

«Han var en nytelse å jobbe med, en supertalentfull musiker med en herlig sans for humor», sier Beatles-legenden om sin avdøde kollega og poster et bilde av de to sammen på scenen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

McCullough ble med i Wings i 1971, men forlot bandet to år senere etter å ha havnet i klinsj med Paul McCartney. De to begravde stridsøksen noen år senere, men gjenopptok ikke samarbeidet.

– Selv om man møter noen hinder underveis, så ødelegger det ikke alt man har bygget opp, uttalte McCullough i et intervju i 2011.

Blant hans mest kjente meritter er gitarsoloen på «My Love» på studioalbumet «Red Rose Speedway», faktisk det eneste Wings-albumet han var med på. Han skal angivelig ha improvisert og gjennomført så perfekt at det holdt med første forsøk.

«En klassiker som han fant på der og da», sier McCartney om gitarsoloen.

Fikk du med deg? Countrystjerne døde

McCullough rakk å gi ut 11 soloalbum, det siste i 2012 – «Shabby Road». Den avdøde stjernen opptrådte også med andre kjente navn som avdøde Joe Cocker, Andrew Lloyd Webber og Marianne Faithfull.

McCullough kom opprinnelig fra Portstewart, hvor han fikk musikken inn med morsmelken, noe som ikke var en udelt positiv erfaring. Moren var nemlig en ivrig kirkegjenger:

– Kirkekoret sang flerstemt og holdt på å skremme livet av meg, har han tidligere uttalt.

Macca kommer snart

Paul McCartney svinger for øvrig innom Norge når han nå er på veiene med turneen «One On One». Fredag 24. juni går han på scenen i Bergenhus festning på Koengen. Han er aktuell med samlealbumet «Pure McCartney», med hitlåter fra 1970 og frem til nå – samt 73-åringens personlige favoritter.

McCartney: – Frustrert da Lennon ble martyr

Her kan du lese mer om