Superstjernen Prince er død

Ekskona knust: Han var mitt alt

Få dager etter at Prince ble innlagt på sykehus og avlyste konserter, kommer nyheten om at den verdensberømte musikeren er død – 57 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er med dyp sorg jeg bekrefter at den legendariske artisten Prince Rogers Nelson døde i sitt hjem i Paisley Park denne morgenen, 57 år gammel, sier poplegendens agent, Yvette Noel-Schure i en uttalelse.

Det var det amerikanske kjendisnettstedet TMZ som var først ut med den triste nyheten.

Politiet i Carver County rykket ut til superstjernens hjem, Paisley Park Studios, i Chanhassen i Minnesota klokken 09.43 lokal tid. Politiet sier i en pressemelding at artisten ble funnet livløs i en heis i bygget, og at det ble forsøkt gjenopplivning.

Han ble erklært død på stedet et drøyt kvarter senere.

Både her hjemme og rundt i verden er fans og kjendiser nå i dyp sorg.

– Jeg klarer ikke engang å komme på ord som beskriver hva jeg føler. Denne mannen var mitt alt. Vi hadde en familie. Jeg er mer enn utøstelig og knust, sier Prince sin ekskone Mayte Garcia til People.

De to var gift fra 1996 til år 2000.

PROTOKOLL: Send siste hilsen – og del dine Prince-minner

FUNNET I SITT HJEM: Maryanna Miller og ektemannen Gary har møtt opp utenfor hjemmet til Prince i Paisley Park i Chanhassen, hvor den 57 år gamle superstjernen ble funnet død. Foto: Jim Mone Ap

Politiet skriver på Twitter at de etterforsker omstendighetene rundt dødsfallet.

Les også: Norske fans sørger over Prince

Prince skal ha vært rammet av influensa de siste ukene, samtidig som han har vært i gang med «Piano and a Microphone»-turneen. For få dager siden skal privatflyet ha måttet nødlande i Illinois fordi stjernen var svært dårlig. Han ble deretter hastet til sykehus, men dagen etter var han tilbake på scenen.

«Wait a few days before you waste any prayers.» (Vent et par dager før dere kaster bort bønner på meg), skal han ha sagt til fansen, ifølge TMZ.

Han har avlyst flere konserter den siste tiden.

Skulle til Norge

I kveld kan VG fortelle at Prince etter planen skulle kommet til Norge. Ifølge konsertarrangøren skulle popikonet holdt to intimkonserter på Folketeatret i Oslo, mest sannsynlig i desember.

Prince Rogers Nelson, som han opprinnelig het, uttalte i forrige måned at han hadde planer om å skrive en biografi.

– Dette er min første. Min bror Dan hjelper meg. Vi starter ved begynnelsen fra mine første minner, og forhåpentligvis kan vi gå hele veien til Super Bowl, sa Prince ifølge The Guardian da han annonserte boknyheten.

– Den mest begavede og komplette av alle artister. Som tilsynelatende også har levd overmåte sunt, i alle fall i rockmålestokk. Jeg er rystet, sier VGs musikkjournalist Thomas Talseth.

VG-lista: Se Princes plasseringer

Prince ble født 7. juni i 1958 i Minneapolis i Minnesota. Han startet sangkarrieren som tenåring, og ga ut sitt første album i 1979. Det var imidlertid først da albumet «1999» kom ut i 1982 at han slo gjennom for fullt.

Han kan skilte med et platesalg på over 100 millioner eksemplarer. Blant hans mest kjente låter er «Purple Rain», som han også vant Oscar for, og «Batdance» og «Alphabet Street».

Han har vunnet syv Grammy-priser og vært nominert 30 ganger.

I fjor valgte han å trekke all sin musikk fra alle andre strømmeplattformer enn Jay Z’s Tidal.

Prince har vært med i Jehovas Vitne siden 2001. Da han samme år giftet seg med Manuela Testolini Nelson, var det i en Jehovas Vitne-seremoni på Hawaii. De to ble skilt fem år senere.

Han var opptatt av helse og har vært veganer i mange år.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som har twitret om at hun mottok nyheten med sorg:

1991: Prince i Rio De Janeiro. Foto: Magnar Kirknes VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder