FØLELSESLADET: Karin Park har skrevet om sitt eget forhold på albumet «Highwire Poetry». Foto: Frode Hansen / VG

Karin Park skrev kjærlighetslåt mens tårene rant

Spellemann-vinneren plateaktuell igjen

Karin Park (33) har aldri følt seg lenger nede enn da hun gråtende skrev «Bending Albert's Law» om rockekjæresten Kjetil Nernes (32).

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den plateaktuelle artisten har bodd i Norge gjennom hele musikkarrieren, først i Bergen, nå i Oslo. De tre siste årene har hun jobbet med albumet «Highwire Poetry», som slippes i Norge førstkommende fredag.

I like mange år har hun vært sammen med Årabrot-vokalist Kjetil Nernes, samtidig som hun har tilbragt flere dager i uken i England. Nettopp slik fikk hun inspirasjon til å skrive albumets mest personlige låt, «Bending Albert's Law».

- Jeg gråt da jeg skrev den, og brøt ut i tårer sikker ti ganger under innspillingen. Produsenten må ha trodd jeg var gal, men jeg savnet kjæresten min så utrolig mye. Vi hadde vært borte fra hverandre så lenge, og jeg var helt på bunn. Smertegrensen var nådd, sier Park til VG.

minMote: «Norsk» popartist fronter eksklusivt smykkesamarbeid

Egne erfaringer
Hun forteller at albumet handler om alt fra kjærlighet og sex til hat. Alle de ti låtene er basert på hennes eget liv.

- Alt jeg skriver er basert på egne erfaringer. Min inspirasjon kommer fra mitt eget liv og mine egne tanker. Det nye albumet handler om alt fra frustrasjon til desperasjon og sorg, forteller artisten.

Den svenskfødte artisten har vunnet norsk Spellemannpris for debutalbumet «Superworld unknown» i 2003, og har siden det gitt ut albumet «Change Your Mind» i 2006 og «Ashes To Gold» i 2009.
- Du har gitt ut to album, men vi har ikke hørt så mye fra deg siden 2003?

- Nei, musikken min har nok blitt litt mindre tilgjengelig, ettersom sjangeren er smalere. . Samtidig er jeg mer komfortabel enn noensinne, og føler jeg har funnet meg selv. Nå gjør jeg det jeg synes er gøy, uavhengig av hva som selger best. Men jeg håper selvsagt det nye albumet blir godt mottatt i Norge!

MODELL_ Karin Park er også det nye ansiktet til smykkegiganten Swarovskis nye designkolleksjon. Foto: Frode Hansen / VG

Hyller Norge
Etter å ha bodd i Norge i 15 år føles leiligheten i Oslo like mye hjemme som barndomsstedet Dalarna i Sverige. Park lengte også etter Bergen, hvor hun tilbragte sine 12 første år i Norge.

- Det er veldig spesielt å gi ut et album her, ettersom jeg har vært så mye borte de siste årene og blitt enda mer glad i landet. Det er noe med nordmenns holdning til livet som ikke kan sammenlignes med noe annet, mener artisten, som følte ekstra sterk tilhørighet til Norge etter terrorhandlingene 22. juli i fjor.

- Det er det jeg mener med den spesielle norske holdningen - nordmenn har en sånn positiv «attitude» som ingen andre kan skimte med. Det var utrolig sterkt å se hvor kjærlighetsfulle nordmenn var etter 22. juli. Svensker blir stolte av å være svenske først når de kommer til utlandet, mens nordmenn stolte av hvor de kommer fra hele tiden. Det synes jeg er fantastisk, sier Park.

Godt mottatt
«Higwire Poetry» og singelen «Thousand Loaded Guns» har allerede blitt lansert i Storbritannia, hvor anmelderne har fullrost den svenskfødte artisten.

«Hun er som Robyn og Natalia Kills slått sammen til en perfekt kvinnelig popstjerne», skriver Polar Magazine, mens BBC følger opp:

«En skandinavisk artist med solide låtskriver-ferdigheter og fantastisk stemme, fleksibel nok til å minne om både Shirley Manson og Björk (¿) En fengslende introduksjon!

Selv om det har vært tundt å være borte fra kjæresten, legger ikke artisten skjul på at hun måtte komme seg til utlandet for å ta musikkarrieren et steg videre.

- Jeg trengte å komme meg ut i verden, så de siste årene har jeg hatt et mer internasjonalt fokus. Jeg har hatt base i både Norge, Sverige og England, hvor jeg virkelig har fordypet med i elektromusikk, forklarer Park.

Hun innrømmer at hun er spent på reaksjonen fra de norske anmelderne på det kommende albumet.

- Jeg er rolig, men selvsagt også nervøs. Jeg er ikke egentlig redd, men håper at de lytter skikkelig til albumet. Så lenge anmeldelsen er grundig gjort, er det helt ok om de ikke liker det, sier hun.

Foreløpig er albumet gitt ut i England, mens det også skal slippes i Tyskland og Frankrike. I høst står konserter i Bergen og Oslo på planen, men Park skulle gjerne turnert mer i Norge.

- Jeg håper at jeg får spilt noen konserter på vest-landet også, og kanskje i Nord-Norge. Det er steder jeg alltid vil tilbake til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder