Har allerede 13 millioner streams

Videopremiere: Martin Tungevaag - «Vidorra»

Mens norske artister sliter tungt med å hevde seg mot internasjonale konkurrenter, er Martin Tungevåg (21) fra Ålesund i ferd med å bli årets norske hitkonge med over tretten millioner streams på Spotify - med to russelåter!

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fem år gammel– Med tanke på at dette er russelåter, føles det veldig stort, sier Martin Tungevåg

(som altså har internasjonalisert å'en til to a'er i artistnavnet) til VG.

I dag kan du se videopremieren av hans nye single, «Vidorra», på VG!

Han har skrevet russelåter siden han var 17 år og har ikke tenkt å slutte med det. Gjennombruddet kom på forsommeren i år med «Wicked Wonderland 2014», en låt som var spesialbestilt av russebussen med samme navn fra Nordahl Grieg VGS og Fana VGS i Bergen.

Den nærmer seg i skrivende stund 8 millioner streams på Spotify og nådde en fjerdeplass på VGs singleliste i sommer.

Denne uken går Martin Tungevaag - med vokalhjelp fra Emila - enda høyere opp på VG-listen med sin andre annenplass på rad med «Samsara 2015». Med sine foreløpige 5,3 millioner streams på Spotify har med andre ord «Samsara 2015» allerede gitt full PR-valuta for pengene for den kommende russegjengen med dette bussnavnet fra Rosenvilde VGS på Kolsås i Bærum.

Og nå altså, splitter nye «Vidorra» - bestilt av 23 russejenter fra Horten.

– Videoen er innspilt i Nevada, vi var der i bare 2 dager og dro hjem. «Vidorra» betyr «det gode liv» eller «nyt livet» på spansk, og vi mener at noe av det beste man kan gjøre når man skal nyte livet er å dra til Las Vegas, kjøre i ørkenen og bare ta det med ro. På kvelden er det casino, poolparty og fest som gjelder, forteller Tungevaag.

RUSSE-HITMAKER: Martin Tungevåg fra Ålesund er i ferd med å skape seg et stort navn både i Norge og internasjonalt med russelåtene sine. Hans to siste singler har nå over tretten millioner streams på Spotify, og denne helgen kommer splitter nye «Vidorra» som du kan se videopremieren av her på VG. Foto:M.kuhn,

For Martin er russelåt-bestillingene perfekte.

– Jeg synes hele konseptet er genialt. Her sitter det 25-30 skoleelever i to-tre år og pønsker ut et konsept for bussen og presenterer idéer til låter som passer, så får jeg frie tøyler til å bygge videre på et grunnlag som altså allerede ligger der, sier Tungevaag.

– Men russelåter har vanligvis begrenset levetid og er egentlig noe få vil være forbundet med å ha skapt i ettertid - hva er det du gjør som er så spesielt?

– Det er et godt spørsmål, men jeg har alltid vært bevisst på at låtene mine også skal kunne brukes og fungere utenom russetiden. Jeg ser for meg en femti/femti-fordeling av russen og alle andre som nedslagsfelt når jeg skriver. Foreløpig ser det ut til å slå an, sier Martin Tungevåg.

– For bare tre-fire år siden ble ikke russemusikk spilt verken på radio eller utenfor russemiljøene. Det at russemusikk nå spilles på radio og at mine russelåter faktisk blir hørt mer på av de som ikke er russ, finner jeg ganske spesielt, sier han.

Oppdragene står i kø, blant annet har han bestillinger på russelåter frem til og med 2017, og hver helg reiser han sørover på kontinentet for å levere DJ-sett til et stadig økende marked, ikke minst i Tyskland og Østerrike, der han har gode listeplasseringer å vise til. Sin maritime utdannelse har han satt på hold, nå er han artist på heltid.

– Jeg mangler to år på å bli kaptein, men må smi mens jernet er varmt og gjøre meg ferdig med det jeg holder på med nå. Å vente til man er 40 år med å bli kaptein, høres ut som en bedre plan enn å skrive russelåter som 40-åring, sier Martin Tungevaag.

Den voldsomme suksessen det siste året har selvfølgelig ført til at Tungevaag har blitt angrepet fra alle kanter av norske plateselskap som ser det lukrative aspektet i musikken som han lager. Det bryr Martin Tungevaag seg fint lite om.

– Jeg har blitt kontaktet av flere norske selskap, men velger å gjøre alt dette på egen hånd i Norge. Jeg ser ingen vits i å knytte meg til et selskap så lenge låtene mine likevel går til topps, sier Martin Tungevaag som i Tyskland er tilknyttet Kontor Records og dermed er på samme selskap som storhetene Tïesto og Scooter.

Les også

 1. Nico & Vinz + David Guetta = sant

  De norske popstjernene deltar på det nye albumet fra DJ'en som hindret dem i å sette rekord i sommer.
 2. Adelén slo Nico & Vinz i MTV-kåring

  17 år gamle Adelén vant i dag «Best Norwegian Act» i regi av MTV og kan med det sikre seg enda et gjevt trofé fra…
 3. Avicii klar med suksessoppfølger

  Den svenske DJ-sensasjonen Avicii kommer snart med ny musikk, i kjølvannet av braksuksessen som var hans debutalbum.
 4. Norske Kygo overtar for Avicii på TomorrowWorld

  Kyrre Gørvell-Dahll (22) skal spille på hovedscenen under den store elektronika-festivalen i USA.

Flere artikler

 1. Trøster russen med partylåt

 2. Nye tilskudd til VG-lista

 3. Morgan Sulele: Fra VG-listeshow til VG-listetopp

 4. Denne gjengen bruker to millioner på russefeiringen

 5. Russelåtkongen håver inn millioner

 6. TIX topper i Sverige

Fra andre aviser

 1. 13-åring lager partylåter for russen

  Bergens Tidende
 2. – Å synge om sex med 13-åringer er for drøyt

  Bergens Tidende
 3. 13-åring lager partylåter for russen

  Aftenposten
 4. Medelever og rektor reagerer på russelåt som omtaler sex med 13-åring

  Aftenposten
 5. Et nytt år null for musikkbransjen

  Aftenposten
 6. Medelever sjokkerte over russelåt: «Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder