POPULÆRE KVINNER: Beyoncé Knowles (t.v.), Taylor Swift og Iggy Azalea har alle tre et svært godt musikkår bak seg. Foto:AFP/ AP,

VG spår: Disse blir nattens Grammy-vinnere

Beyoncé, Taylor Swift og Iggy Azalea er blant artistene VGs musikkeksperter mener vil vinne Grammy under årets prisutdeling.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til mandag norsk tid er det tid for den 57. Grammy Awards hvor artister, både nye og erfarne, skal hylles.

ANMELDERNE: Thomas Talseth og Morten Ståle Nilsen. Foto:Frode Hansen,VG

VGs musikkanmeldere Thomas Talseth og Morten Ståle Nilsen har sine tanker om hvem som stikker av med en Grammy-statuett i natt, og de er ganske enige i sine spådommer.

ALBUM OF THE YEAR

Beyoncé - «Beyoncé»

Med få forvarsler, og uten utgivelsesdato eller promo, slapp Beyoncé Knowles sin femte plate. VG trillet en femmer på terningen, og mente at «Beyoncé sjonglerer sårbarhet og råskap ingen av konkurrentene hennes fikser like troverdig».

Ed Sheeran – «x»

Etter at Sheeran ga ut låten «The A Team» har det kun gått oppover for den 23 år gamle briten. Debutlåten vant flere priser, og han har siden gitt ut listetoppene «Drunk», «Sing» og «I See Fire». Albumet «x» (uttales: «multiply») høstet gode kritikker, og han spilte i juli under Stavernfestivalen – en konsert som fikk en firer av VGs anmelder.

Pharrell Williams - «G I R L»

Williams andre studioalbum ble sluppet i mars og var hans første album på åtte år. Om ikke drahjelpen fra Justin Timberlake, Miley Cyrus og Daft Punk var nok for albumet – var i hvert fall den første singelen det. «Happy» tok verden med storm som soundtracket til «Despicable Me 2», og den har solgt over 10 millioner kopier verden over. Albumet huset også hits som «Marilyn Monroe», «Come Get It Bae» og «Gust of Wind». VGs anmelder trillet en femmer på terningen, og mente at «Alle vil bli den nye Michael Jackson. Pharrell Williams kommer nærmere enn de fleste».

Sam Smith - «In The Lonely Hour»

Albumdebuten til britiske Smith var fjorårets nest mestselgende album i Storbritannia, og den er under årets Grammyutdeling nominert i to kategorier: Album of the Year og Best Pop Vocal Album. Blant de mest kjente singlene på dette albumet finner vi «Money on My Mind», «Stay With Me» og «I’m Not the Only One».

Beck - «Morning Phase»

Med sitt tolvte studioalbum mente VGs anmelder at California-artisten gjorde sitt «comeback». En femmer på terningen ble det for 43-åringen som under årets Grammy Awards er nominert til både Album of the Year og Best Rock Album.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: Jeg har klokkertro på Beyoncé i «Album Of The Year». Hun har en helt unik status i USA, og albumet skapte store bølger i bransjen i og med måten det ble lansert på – uten forvarsel. Hun kan få sterk konkurranse av Pharrell Williams, i og med at amerikanernes kjærlighet til låten «Happy» knapt kjenner grenser. Men «Queen B» er nå engang «Queen B» – det nærmeste de kommer en dronning der borte, etter Oprah.

Talseth: Beyoncé går sannsynligvis ikke tomhendt hjem. Jeg tror hun stiller sterkt i kategorien «Album of the year», og «Drunk In Love» kan fort hente hjem prisen for «Best R&B performance».

RECORD OF THE YEAR

Sia - «Chandelier»

Hitlåten «Chandelier» tok verden med storm i fjor, og har i skrivende stund over 500 millioner avspillinger på YouTube og nesten 300 millioner avspillinger på Spotify.

Iggy Azalea feat. Charli XCX - «Fancy»

«Fancy» var med på Azaleas debutalbum «The New Classic» i fjor, og ble en stor hit med gode listeplasseringer verden over. Den var også nummer én på Billboards Hot 100 liste.

Taylor Swift - «Shake It Off»

Swifts single fra hennes femte studioalbum «1989» ble ikke bare en landeplage, men en verdensplage, etter at den ble sluppet i august. Etter en måned toppet låten Billboards Hot 100 liste, og den er nominert i tre kategorier under nattens Grammys.

Hør låten på YouTube (Ekstern lenke).

Meghan Trainor - «All About That Bass»

2014 var året der baken var saken, og Trainors hitlåt var en av grunnene til nettopp dét. Doo-wop og tyggispop-låten «All About That Bass» toppet singellistene i over 50 land, og har solgt over 6 millioner kopier verden over. Den er spilt av over 200 millioner ganger på Spotify, og musikkvideoen er blitt sett over en halv milliard ganger på YouTube.

Sam Smith - «Stay With Me»

Smiths gjennombrudd kom med denne låten, og den kan følge låter som Adeles «Rolling in the Deep» og Amy Winehouses «Rehab» på listen over britiske artister som har hentet hjem denne prisen.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: Det ligger i kortene at Grammy kommer til å gi noe til Taylor Swift. Hun utgjør snart halvede den amerikanske platebransjen på egen hånd. Men blir det i «Record» eller «Song Of The Year»? (Og, spør vi oss i Norge: hva er egentlig forskjellen?). Men det er et tett heat i disse kategoriene i år. Amerikanerne er blitt glade i «importene» Sam Smith (England) og Iggy Azalea (Australia). Dog. Grammy vet å gjøre stas på dem som bringer baconet til bordet. Det er en konservativ bransjepris – med vekt på «bransje». Da går det nesten ikke an å ignorere Swift.

Talseth: Iggy Azaleas «Fancy» er antagelig en god kandidat til denne prisen. Jeg ser ikke bort fra at hun får prisen for beste rapalbum også, selv om hardcore hip hop-fans vil rynke på nesen over det.

NOMINERT: Årets mest populære låt på Spotify, og dens eier, Hozier, er også nominert til en Grammy. Foto:,UNIVERSAL MUSIC

SONG OF THE YEAR

Hozier - «Take Me To Church»

Ett år etter at «Take Me To Church» ble sluppet ble den viral-hit. 185 millioner avspillinger ble den kåret til den mest populære låten på Spotify i 2014. Hozier besøkte i desember Norge, og er for tiden ute på en turné som var utsolgt før den forrige hadde begynt.

Sia - «Chandelier»

Hitlåten «Chandelier» tok verden med storm i fjor, og har i skrivende stund over 500 millioner avspillinger på YouTube og nesten 300 millioner avspillinger på Spotify.

Sam Smith - «Stay With Me»

Smith er årets eneste artist som er nominert i de fire største kategoriene, og monsterhiten «All of Me» er også nominert til årets låt i låtskriverkategorien.

Taylor Swift - «Shake It Off»

Swifts «Shake it off» som får det til å rykke i dansefoten til de fleste er ikke bare nominert til Record of the Year, uten også til Song of the Year.

Meghan Trainor - «All About That Bass»

Trainor er nominert for Record of the Year og Song of the Year for en av fjorårets landeplager – «All About That Bass».

DETTE TROR EKSPERTENE:

Talseth: Grammy tør neppe invitere Taylor Swift uten å kvittere med en pris eller to. Swift-apparatet er så godt skrudd at de slapp «Shake It Off»-singelen i tide til å få den kvalifisert til årets Grammy, mens «1989»-albumet først blir hyllet neste år. Slik driver man langsiktig business. Singelen gir tre nominasjoner til Swift, og hun får nok minst en av disse.

NOMINERT: Meghan Trainor er nominert i flere kategorier, både «Record of the year» og «Song of the year». Foto:Evan Agostini,Ap

BEST NEW ARTIST

Sam Smith

Han er nominert i alle de fire største kategoriene, og er spådd å kunne hente hjem seieren i dem alle. Låten som satte Smith på kartet «Stay With Me» solgte nær fire millioner kopier over hele verden i fjor, og var den eneste debutanten som solgte over én million plater både i Storbritannia og i USA i 2014.

Iggy Azalea

Den australske rapperen slo igjennom med hiten «Fancy» som har blitt sett nesten en halv milliard ganger på YouTube, og 190 millioner ganger på Spotify. Hun er nominert, sammen med Charli XCX, for hitlåten i Record of the Year.

Brandy Clark

Countrysangeren debuterer som Grammy-nominert i en alder av 37 etter at hun i 2013 ga ut debutalbumet «12 Stories». Hun har hovedsakelig skrevet låter for andre artister som Miranda Lambert («Mama’s Broken Heart»), The Band Perry («Better Dig Two») og Keith Urban («Come Back To Me»).

HAIM

LA-baserte HAIM består av tre søstre, og de gjorde sitt inntog på listene med deres første album «Days Are Gone» som lå på topp-ti-listene i flere, inkludert i Norge hvor den lå på en femteplass på VG-lista, og gruppen hadde vunnet flere priser før det ble 2014. De jobber for tiden med sitt andre album, og hadde soundtracket til «The Hunger Games: Mockingjay Part I», kalt «Meltdown».

Bastille

Ga ut debutsingelen «Overjoyed» i 2012, men det var når de ga ut debutalbumet «Bad Blood» i 2013 som de gikk rett til topps på listene. Låten «Pompeii» ble en av årets store hits, men nesten en halv milliard avspillinger på Spotify og YouTube.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: Iggy Azalea er trolig for «urban» for på stikke av med «Best New Artist», selv om slagstallene hennes mer enn kunne forsvart det. Sam Smith føles som et tryggere, mer Grammy-vennlig valg. Tror det blir ham.

Talseth: Sam Smith er blant årets mest nominerte, og et hett tips til nykommerprisen.

NOMINERT: Britiske Bastille, bestående av Chris Wood, Kyle Simmons, Will Farquarson og Dan Smith, kan bli Best New Artist. Foto:Owen Sweeney,Ap

BEST POP VOCAL ALBUM

Coldplay - «Ghost Stories»

Albumet er Coldplays sjette studioalbum, og inneholder låter som «Midnight», A Sky Full of Stars og «Magic». VGs anmelder mente at bandet var blitt litt fastlåst i et format, selv om han også fant albumet forfriskende og trillet en firer på terningen.

Miley Cyrus - «Bangerz»

Cyrus fjerde album ble sluppet i oktober 2013, og gikk rett inn på Billboard 200-listen med 270.000 solgte album den første uken. VGs anmelder mente at albumet skulle vært mer «freaky», og i større navn levd opp til tittelen, og trillet en treer.

Ariana Grande - «My Everything»

Grandes andre studioalbum var ifølge artisten mer voksent i både tema og sjanger, og inneholdt singler som «Problem» og «Break Free». VGs anmelder mente at Grande var lur nok til å ha med en del større samarbeid med på albumet, og trillet en firer.

Ed Sheeran - «x»

Sheerans andre studioalbum, «x» (uttales «multiply») gikk verden rundt i fjor sommer, og gikk til topps i flere land. «Sheeran er ingen stor komponist ennå. Det kan endre seg. Foreløpig er han en både interessant og drivende dyktig underholder. Det er ikke dårlig bare det», skrev VGs anmelder etter Sheerans konsert under Stavernfestivalen i fjor sommer.

Katy Perry - «Prism»

California Girls-sangerens fjerde studioalbum huser låter som «Roar» og «Dark Horse». VGs anmelder mente at albumet huset hennes beste låt gjennom karrieren, nemlig «Roar», men at resten av platen ikke levde opp til forventningene.

Sam Smith - «In The Lonely Hour»

Etter å ha gitt stemmen sin til låter som Disclosures «Latch» og Naughty Boy's «La La La» ga Smith sitt eget debutalbum, med hitsinglene «Money On My Mind» og «Stay With Me». «Produksjonen er gullkantet eksklusiv», skrev VGs anmelder.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: «Best Pop Vocal» går nok til Ariana Grande, en mer klassisk dyktig vokalist enn de andre som er nominert i kategorien, om man ser bort fra Sam Smith.

Talseth: Ed Sheeran vil bli tilgodesett med ett eller annet. Tror han har en fair sjanse her.

NOMINERT: Svenske Robyn og norske Röyksopp kan vinne for albumet «Do It Again». Foto:Jørgen Braastad,VG

BEST DANCE/ELECTRONIC ALBUM

Aphex Twin - «SYRO»

«SYRO» er det sjette albumet Richard D. James slipper under psevdonymet Aphex Twin, og når det kom i 2014 var det 13 år siden han sist slapp et album under psevdonymet. VGs anmelder triller en sekser på terningen, og mente at ingen klarer å lage så forvirrende, frustrerende og fengende elektronika.

Deadmau5 - «While (1<2)»

Albumet som kom i juni i fjor hadde Deadmau5, eller Joel Zimmerman som han egentlig heter, jobbet med det siden 2006. Når det først kom var det med låter som «Avaritia» og «Seeya».

Little Dragon - «Nabuma Rubberband»

Svenske Little Dragons fjerde studioalbum er også nominert som årets beste dans/elektronika album, og inneholder låter som «Klapp Klapp» og «Paris».

Röyksopp & Robyn - «Do it Again»

EP-en som den norske duoen og svenske Robyn laget sammen er et av fire norsk nominerte under årets Grammy Awards. VGs anmelder trillet en firer på terningen, og skrev: «Som et overskuddsprosjekt er dette en liten skuffelse, men det sier muligens mer om undertegnedes forventninger enn om platen».

Mat Zo - «Damage Control»

Britiske Mat Zos debutalbum gikk rett til topps på iTunes Dansealbum liste, og innkasserte en syvendeplass på Billboards danseliste.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Talseth: Röyksopps samarbeid med Robyn var utvilsomt noe av det heteste som skjedde på dansefronten i fjor. Det er uansett imponerende med nominasjon.

Nilsen: Kan det være at det blir svensknorsk her? La oss virkelig håpe det. Det hadde på ingen måte vært ufortjent, i hvert fall.

BEST ROCK ALBUM

Ryan Adams - «Ryan Adams»

Det selvtitulerte albumet er Adams 14. og ble sluppet i september 2014 med låter som «Gimme Something Good» og «My Wrecking Ball». VGs anmelder mener at man kunne kalle det «frihetsrock med substans», og trillet en firer.

Beck - «Morning Phase»

Med sitt tolvte studioalbum mente VGs anmelder at California-artisten gjorde sitt «comeback». En femmer på terningen ble det for 43-åringen som under årets Grammy Awards er nominert til både Album of the Year og Best Rock Album.

The Black Keys - «Turn Blue»

Den amerikanske rockeduoens åttende studioalbum, med låter som «Fever» og «Weight of Love», fikk the Black Keys tilbake på topplistene.

Tom Petty & The Heartbreakers - «Hypnotic Eye»

I juli i fjor ga rockebandet ut sitt trettende studioalbum, og tok tvert førsteplassen på Billboard 200-listen. Det er bandets eneste album som har toppet listen. VGs anmelder trillet en treer, og mente at albumet var «greit nok mens det sto på, men vanskelig å huske».

U2 - «Songs of Innocence»

Det irske rockebandet sjokklanserte sitt første studioalbum på fem år gratis på iTunes i september i fjor. VGs anmelder mente at det var det noe ufullendt over albumet, og ga det en treer på terningen.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Talseth: Grammy og rock er tradisjonelt en vanskelig kombinasjon, og jeg er redd de gir U2 denne prisen. Vi må aldri glemme at Grammy ga Jethro Tull prisen for beste hardrock i 1989, med Metallica og Jane's Addiction blant de nominerte.

Nilsen: «Rock»-kategorien er vrien å spå om. Grammy er i teorien satte nok kunne gi prisen til et av Tom Pettys svakeste album – de er ikke fremmede for sentimentale «ærespriser». U2 kan få den, fordi de er U2. The Black Keys også, da de i USA blir sett på som et av bandene som holder sjangeren i live. Rent kvalitativt kunne Beck med hell fått prisen i denne ikke overveldende sterke kategorien. Men albumet hans er knapt «rock» i det hele tatt.

NOMINERT:Larry Mullen, Bono, Adam Clayton , og The Edge kan hente hjem en Grammy-statuett i natt for albumet «Songs of Innocence». Foto:John Macdougall,Afp

BEST ALTERNATIVE MUSIC ALBUM

Alt-J - «This is all yours»

Albumet er den britiske bandets andre, og inneholder blant annet singlene «Hunger of the Pine», «Left Hand Free» og «Every Other Freckle».

Arcade Fire - «Reflektor»

Kanadiske Arcade Fires fjerde studioalbum ble sluppet i oktober 2013, og dobbeltalbumet huser hits som tittelsporet, «We Exist» og «Afterlife». VGs anmelder mente at lyden var lekker, men at produsent James Murphy hadde fått litt for frie tøyler.

Cage The Elephant - «Melophobia»

Rockebandets tredje studioalbum er det siste hvor hovedgitarist Lincoln Parish er med, og det ble sluppet i oktober 2013. Albumet inneholder låter som «Come a Little Closer» og «Cigarette Daydreams».

Jack White - «Lazaretto»

«Lazaretto» er Whites andre solo studioalbum, og VGs anmelder var imponert. En femmer på terningen, og gode lovord hvor anmelder mente at White er en unik og underholdende artist.

St. Vincent - «St. Vincent»

32 år gamle Annie, eller St. Vincent som hun kaller seg, ga ut sitt fjerde album for ett år siden. Låter som «Birth in Reverse» og «Digital Witness» var med på å gjøre VGs anmelder overbevist om at det lukter et gjennombrudd av dette albumet.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: «Best Alternative» er veldig åpen. Jeg innrømmer glatt at jeg heier på St. Vincent. Men jeg er redd det er mer i Grammys «ånd» å gi den til et noe mer etablert navn, for eksempel Arcade Fire eller Jack White.

Talseth: Hvis Grammy skulle slumpe til å gi inntrykk av at de følger med, gir de denne til St. Vincent.

BEST URBAN CONTEMPORARY

Jhene Aiko - «Sail Out»

Den utvidede debut-EP-en til amerikanske Aiko ble sluppet i november 2013, og er hennes første release under Def Jam Recordings etter at hun forlot Sony i 2003. Albumet inneholder låter som «3:16AM» og «The Worst».

Beyoncé - «Beyoncé»

Med få forvarsler, og uten utgivelsesdato eller promo, slapp Beyoncé Knowles sin femte plate. VG trillet en femmer på terningen, og mente at « Beyoncé sjonglerer sårbarhet og råskap ingen av konkurrentene hennes fikser like troverdig».

Mali Music - «Mali is...»

Det tredje albumet fra Mali Music ble sluppet i juni i fjor, og inneholder låter som «No Fun Alone», «Ready Aim» og «Make It».

Chris Brown - «X»

Browns sjette studioalbum ble sluppet i september, og er en oppfølger til «Fortune» som kom i 2012. Dette albumet ble sagt å være bedre enn dets forgjenger, med låter som «Fine China» og «Loyal».

Pharrell Williams - «G I R L»

Williams andre studioalbum ble sluppet i mars og var hans første album på åtte år. VGs anmelder trillet en femmer på terningen, og mente at «Alle vil bli den nye Michael Jackson. Pharrell Williams kommer nærmere enn de fleste.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Talseth: Pharrell er en av de tre som har seks nominasjoner. Mitt tips er at han ligger best an til å hente hjem denne prisen.

NOMINERT: Jarle Bernhoft er en av nordmennene som kan stikke av med en Grammy natt til mandag. Foto:,UNIVERSAL MUSIC

BEST R&B ALBUM

Bernhoft - «Islander»

Norske Jarle Bernhoft ga ut albumet «Islander» i fjor med låter som «Come Around With Me», «One Way Track» og «Everything Will Be Alright». «Det er ingenting som føles tilfeldig her, fra den minste lille vokale «tic» til det siste hårstrået i den nå så berømte sveisen hans. Artisteriet ligger i stor grad i at han får denne perfeksjonismen til å høres avslappet og naturlig u», mente VGs anmelder, og trillet en firer på terningen.

Toni Braxton & Babyface - «Love, Marriage & Divorce»

Dette samarbeidsalbumet ble sluppet for ett år siden, og gikk raskt inn på en fjerdeplass på Billboard 200-lista. Albumet ble nominert som årets beste album under World Music Awards.

Robert Glasper Experiment - «Black Radio 2»

Dette er jazzpianisten Robert Glaspers sjette studioalbum, det andre med bandet Robert Glasper Experiment. Det er en oppfølger til Grammy-vinnende «Black Radio» fra 2012. Med på listen over folk som har vært med på albumet finner du Lupe Fiasco, Snoop Dogg, Faith Evans, Norah Jones og Macy Gray.

Aloe Blacc - «Lift Your Spirit»

Dette er 36-åringens tredje studioalbum, laget sammen med store navn som Pharrell Williams og Elton John. VGs anmelder trillet en firer, og var greit fornøyd etter å ha hørt på låter som «Wake Me Up» og «Ticking Bomb».

Sharon Jones & The Dap-Kings - «Give The People What They Want»

Dette er soul og funk-bandets sjette studioalbum, med låter som «Stranger to My Happiness», «You'll Be Lonely» og «Get Up and Get Out». Plata fikk mellom fire og fem stjerner av amerikanske Rolling Stone,The Guardian og NME.

DETTE TROR EKSPERTENE:

Nilsen: Kan Bernhoft vinne i «Best R&B Album»? Hjertet sier selvsagt ja. Men oddsene sier nei. Det er uansett sensasjonelt at han er nominert.

Talseth: Det ville vært herlig eksotisk om Bernhoft dro hjem R&B-prisen. Det er selvsagt imponerende med norske Grammy-nominasjoner, men la oss nå være breiale nok til å be om en seier også. Hent den hjem, mann!

HER ER LISTEN OVER ALLE DE NOMINERTE.

Hvem har laget årets beste internasjonale plater?VGs musikkeksperter har kåret topp 10.

Nattens utdeling foregår i Staples Center i Los Angeles, og vil ledes av rapperen LL Cool J. Madonna, Ariana Grande, Sia, Lady Gaga, Usher, Rihanna, Jessie J og Hozier er blant artistene som skal underholde under utdelingen som avholdes for den 57. gangen i år.

Musikken som kan vinne pris under nattens Grammy ble utgitt mellom 1. oktober 2013 og 30. september 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder