MED P3 I RYGGEN: «Styggen på ryggen» med OnklP & De fjerne slektningene fikk P3-medarbeiderne til å ta fullstendig av - i likhet med mange andre som etter hvert fikk høre den etter kanalens premiere på låten. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

Musikk-kommentar: OnklP3-listing

Gir du NRK P3 eksklusiv premiere på en låt, får du hysterisk lanseringsjournalistikk i retur.

Artikkelen er over fem år gammel

For noen uker siden ble «Styggen på ryggen» introdusert via fire dager med kun P3-spilling. Allerede i premiereprogrammet «Christine» ble OnklPs demon besunget hele tre ganger.

Denne uken hadde Susanne Sundførs «Fade Away» eksklusiv låtpremiere på P3. Den skapte tilsvarende rabalder i P3-profilenes Twitter-kontoer.

Begeistrende forhåndsannonsering og manisk nedtelling på sosiale medier av P3-medarbeidere foregår i dagevis i forveien. Sundfør-låten fikk en hel ukes forhåndsvarsel.

P3-FAVORITT: Susanne Sundfør. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

Man bruker ord som om det er en slags musikalsk revolusjon, et paradigmeskifte, men glemmer at avstanden fra pur musikkentusiasme til småklein salgsprat er kort.

Kanskje spesielt kanalens musikksjef, som tvitret «det er så motherfuckin ekte» om «Styggen»-premieren, og senere anmeldte Sundførs singel som om vi nå hadde knust Sverige i en imaginær popkonkurranse.

Men også programleder Christine Dancke, som i sin lanseringsbegeistring kunne fortelle at hun hadde hørt «Styggen» 150 ganger på to dager, og at den var en av ekstremt få låter som går rett inn på P3s A-liste.

Tja, ekstremt få? «Fade Away» gikk også rett inn. Etter eksklusiv verdenspremiere på P3.

P3s A-liste er fortsatt en musikalsk maktfaktor. Alle tall viser at flertallssmaken selv i streamingens tid fremdeles er styrt av av andres – hovedsaklig radioenes – føringer.

BEGEISTRET: Christine Dancke og hennes program er blitt P3s arena for låtpremierer. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

At låtene blir hits blir en selvoppfyllende profeti, fordi de eksklusive verdenspremierene fremstår som et løfte om A-listing.

Nå er vel få uenige i at noen av disse låtene er dårlige. Men «Styggen» har fortjent gjort Pål Tøien til et navn for Lørdagsrevyen. Dessuten er det et nødvendig løft for norsk musikk – radio spiller som kjent stadig lavere andel norsk.

Likevel er det betimelig å stille spørsmål ved hvilke avtaler P3 inngår for å få disse premierene.

TOR MARTIN BØE

Flere artikler

  1. Susanne Sundfør er ekspertenes favoritt til å bli Årets Spellemann

  2. Spellemann-favoritt: Så mye kostet suksessen

  3. Kygo opptrer hos Jimmy Fallon

  4. Spellemann: Katastrofe om mann vinner

  5. Spellemann 2015 – her er vinnerne

  6. VG kårer: Årets beste norske låter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder