- «Rompa mi» mer verdt

D.D.E.-låtskriver lei av å være lettvekter i TONO

D.D.E.s Frode Viken er ikke glad for at låter som «Rompa mi» og «Det går likar no» drar inn færre rettighetskroner enn Bjørn Eidsvågs «Eg ser».

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

LETTVEKTET: D.D.E.s låtskriver Frode Viken (bak til høyre) irriterer seg over TONOs rangering som gir førre rettighetskroner for folkelig pop og rock. Foto: VG

Nå skal TONO rydde opp.

- Vi har slitt med dette i alle år. Vi blir bestandig puttet i vektgruppe én, unntaksvis noe annet. Jeg tror jeg har én låt i vektgruppe to, sier låtskriver og gitarist Frode Viken i D.D.E. til VG.

Vektgruppene han snakker om, er rettighetsorganisasjonen TONOs rangeringssystem for musikk. Om lag 90 prosent av musikken som TONO krever inn penger for, havner i den første vektgruppen. Dette dreier seg om stort sett all pop og rock som blir spilt.

Blir låten eller verket vurdert som mer avansert, havner den i vektgruppe to. Samtidsmusikk og større originalverk havner i kategori tre, noe som betyr langt flere rettighetskroner i kassen for spilling på radio, TV og fremføring på konserter.

- Irriterende

Ett minutt med musikk på P1 gir 66 kroner, dersom man er i vektgruppe én. Det blir dobbelt så mye i vektgruppe to, og hele 265 kroner i minuttet i vektgruppe tre.

- Det sitter komiteer fra kommunisttiden og deler ut penger til sine klarerte venner. Men vi er ute og spiller og tjener penger, sier Frode Viken, som mener det er på høy tid at vektsystemet legges ned.

Frode Viken legger ikke skjul på at dersom D.D.E. hadde komponert låter med flere musikalske elementer av det TONO vurderer som mer «høyverdig», hadde Namsos-bandet sittet igjen med langt flere kroner fra for eksempel radiospilling.

- Da hadde staten og TONO fylt på pengepungen. Men vi trenger ingen sosialordning. Likevel er det irriterende at denne komiteen som satt på 1970-tallet, valgte ut hva som er aktverdig musikk. Jeg får frysninger på ryggen, sier Viken.

Reviderer regelverket

De siste årene har NOPA, Norsk Komponistforening og Norsk Musikkforleggerforening jobbet med å revidere regelverket.

- Det beveger seg i den retningen at det ikke vil være noen vektgrupper lengre, sier Morten Halle i TONOs samarbeidsutvalg.

Ifølge Morten Halle vil endringene innføres gradvis etter TONOs årsmøte våren 2008.

Flere norske artister, som Bjørn Eidsvåg og Vamp, har låter som er vektet i både gruppe én og gruppe to. Bjørn Eidsvåg-låten «Eg ser» er for eksempel vektet i gruppe to. Bjørn Eidsvåg og Vamp kan risikere å tape på likestillingen av komponistene.

- Hvis du bare har musikk i vektgruppe én, vil du vinne på det. Har du bare musikk i vektgruppe tre, vil du tape på det, sier Morten Halle.

Kurt Nilsens manager, Jan Fredrik Karlsen, opplyser at verdensidolets låter havner i vektgruppe én.

- Bjørn Eidsvågs «Eg ser» er en fantastisk låt som kunne vært i vektklasse hundre. Men den er innenfor popsegmentet den også. Ordningen, slik den er nå, er ikke riktig. Man bør revurdere systemet, sier Karlsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder