SATSER PÅ NYTT: Stig van Eijk er igjen klar til å satse som soloartist. Foto: Lars-Kristian Nerbø

Stig van Eijk gjør comeback

Den norske Grand Prix-vinneren fra 1999, Stig van Eijk (30), gjør comeback som soloartist tretten år etter.

Kurt Bakkemoen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter å ha solgt over 33.000 og til gull med debutalbumet i Grand Prix-året, og kåret til årets mannlige artist under Hit Awards samme år, har det vært stille rundt bergenseren.

- Jeg hoppet rett og slett av karusellen omkring 2000/2001 og kontakten med de store plateselskapene.
De ville at jeg skulle gi ut album nr. to med den glatte popmusikken.

Det passet meg ikke, og jeg ville finne meg selv og mitt eget musikalske uttrykk, sier Stig van Eijk til VG.

Helt taust har det imidlertid ikke vært fra den unge musikeren. Stig van Eijk dro blant annet tilbake til sitt fødeland Colombia og turnerte der etter at han hadde gitt ut fredslåten «Constructors of peace».

Van Eijk ble adoptert fra det sør-amerikanske landet da han var ni måneder gammel.
- Det var et personlig mål for meg å søke tilbake til røttene, og ti år borte fra offentligheten og musikken her i landet har langt fra vært bortkastet.

Jeg har villet ofre meg for musikken og har de siste årene sagt nei til flere forespørsler om å være med i forskjellige realityprogrammer på fjernsyn.

Som låtskriver gikk nordmannen helt til topps i den sørafrikanske Idol- konkurransen i 2003 med «Once in a lifetime» som han skrev sammen med David Eriksen. Den solgte 100.000 eksemplarer, dobbelt platinatrofe.

JERUSALEM: Stig van Eijk gjorde en hederlig innsats i Jerusalem, men svenske Charlotte Nilsson stakk av med seieren. Foto: Mattis Sandblad


Sammen med sitt syv manns store Soul Express Orchestra og med Stig som vokalist har han turnert både i Portugal og her hjemme og blant annet spilt på by:Larm og Quartfestivalen.

I 2010 ga de ut albummet «Time for a change» og bandet ble plukket ut til å delta på verdens første YouTube-internettfestival.

- Nå er jeg i gang med en intensiv jobbing i studio i Bergen med lokale musikere, blant dem Beate H. Thunes, Marcelo Riffo, Alexander Låstad og produsentene Glenn Andre Tvedt i 2Ugly2Hold, Harald Nygaards i Beats in the Bank og Lil`Bit Studio.

Jeg håper å få ut en single til sommeren og allbum i oktober/ november. Jeg satser på å overraske publikum med noen internasjonale stjerner på plata, men jeg vil ikke ut med hvem det blir så tidlig i prosessen.

Som soloartist blir det musikk i grenselandet mellom reggae, soul og hiphop, sier Stig van Eijk.

Bergenseren har det siste vært gjennom en operasjon mot kronisk bihulebetennelse og venter på en ny ved Haukeland sykehus i Bergen.

- Jeg blir ganske fort utslitt med en slik kronisk sykdom, men det varierer fra dag til dag. Jeg er alltid spent når jeg våkner om morgenen, er formen i dag bra nok til en kort eller lengre dag i studio. Men troen på at det jeg gjør er riktig, gir meg god motivasjon, sier Stig van Eijk.

Han utelukker ikke at han en gang i fremtiden kan dukke opp i Grand Prix igjen. Han ble nr. fjorten i den internasjonale finalen i 1999 med «Living my life without you». Nå kan Stig van Eijk være aktuell som låtskriver i Grand Prix.

- Det har skjedd mye siden jeg var med og Grand Prix er heldigvis i utvikling. Jeg har veldig mange sanger som ikke er utgitt enda selv om de er laget for lenge siden. Det er gode låter som fortjener å se dagens lys.

Jeg synes Mira Craig er et godt eksempel på det. Hun skrev en flott Grand Prix-melodi til Maria Haukaas Storeng (nå Mittet, journ. anm) som hun hadde liggende i en skuff siden ungdomskolen, sier Stig van Eijk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder