SUPERSTJERNER: Programlederne Sharon Stone (til høyre) og Angelica Huston under Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum mandag kveld. Foto: Scanpix
SUPERSTJERNER: Programlederne Sharon Stone (til høyre) og Angelica Huston under Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum mandag kveld. Foto: Scanpix

Stjernene hyllet Yunus

MUSIKK

De to programlederne under Nobels fredspriskonsert, Sharon Stone og Anjelica Huston, roste fredsprisvinner Muhammad Yunus og Grameen Bank for å hjelpe særlig kvinner bort fra fattigdom og undertrykkelse.

Publisert: Oppdatert: 11.12.06 23:18

- Spesielt kvinner har kjempet mot undertrykkelse. Årets nobelprisvinner har vist at kvinnene må delta på lik linje med mennene hvis vi skal få virkelig utvikling i verden, sa Sharon Stone til applaus fra både fredsprisvinneren selv og det norske kronprinsparet.

SE BILDER FRA FREDSPRISKONSERTEN

Over 7000 publikummere var til stede i Oslo Spektrum da de to glamorøse filmstjernene entret scenen, begge kledd i lange, svarte kjoler.

Praktisk leder

- Vi vil ønske publikum og TV-seere hjertelig velkommen til denne konserten til ære for Grameen Bank og dens grunnlegger Muhammad Yunus, sa Anjelica Huston. Hun og Stone roste deretter mikrokreditt som en låneform som gir utvikling nedenfra.

- Muhammad Yunus har vist seg å være en leder som har kunnet omforme ideer til praktisk ledelse. Fra en liten begynnelse har Yunus utviklet mikrokreditt til et stadig viktigere virkemiddel for å bekjempe fattigdom. Det er en videre utvidelse av begrepet fred: Erkjennelse av at fattigdom fremmer konflikt. Å bekjempe fattigdom er å arbeide for freden, sa de to vertinnene.

Det første lånet ga Muhammad Yunus i 1976 til sju fattige kvinner i Bangladesh.

- Lån en menneskerett

I et intervju Stone hadde gjort med Yunus tidligere på dagen, sa fredsprisvinneren at målet hans hadde vært å nå 100 millioner mennesker med mikrokreditt.

- Det målet har vi nådd. Men av de 100 millionene bor 85 millioner i Asia. Fordelingen er skjev. Det gjenstår mye arbeid i Afrika og Latin-Amerika, sa Yunus.

Han påpekte at den tredje verden i dag ikke får noen tilbud fra finansinstitusjoner. Av seks milliarder mennesker i verden får fire milliarder ikke lån. For dem eksisterer det ikke noen banker.

- Jeg mener at lån skal bli betraktet som en menneskerettighet. Ingen skal være utelukket fra finansinstitusjoners tjenester, sa Yunus.

Operasangeren Renée Fleming sang operaarien «Vissi d'arte» og «You'll never walk alone again».

John Legend bidro med «Save Room» i velkjent stil bak flygelet, fulgt av «Used To Love You».

Se VGTV-intervju med John Legend

Artisten Yusuf - en gang kjent som Cat Stevens - sa han var svært lykkelig for å kunne være med å ære en mann som har gjort så mye for å avskaffe fattigdom.

- Å utrydde fattigdom er veien til fred, sa artisten før han sang «Peace Train» og takket for applausen på norsk. Den siste sangen var nyskrevet: "Heaven - Where True Love Goes.

Hektiske forberedelser

Simply Red åpnet konserten i Oslo Spektrum. Gruppa, med frontfiguren Mick Hucknall, startet med «Something Got Me Started», fulgte opp med «Stars» og avsluttet med den nye låten «So Not Over You».

Deretter fulgte den egyptiske artisten Hakim. Både

Lionel Richie og fredsprisvinnerens datter, operasangeren Monica Yunus, skulle opptre senere i konserten.

Tale uten manus

Den eneste norske artisten i kurven av verdensstjerner var Morten Abel som slettes ikke gjorde skam på fedrelandet med «Big Brother» og «Hard To Stay Awake After An Exciting Day». Den siste var muligens en påminnelse for fredsprisvinneren om at det hadde vært en lang dag.

Men Yunus kom småløpende opp på scenen, og virket ikke trøtt i det hele tatt.

- Jeg kan ikke skjønne at alt som skjer på scenen her i dag er for meg, sa fredsprisvinneren, som syntes det hele var bare moro.

- La oss alle drømme, slik at vi kan bygge en drømmenes verden - der ingen er fattige, der vi har fattigdomsmuseer og der slike museer er det eneste sted folk ser fattigdom. Jeg er overbevist om at vi klarer det. La oss gjøre det, sa Yunus.

Deretter opptrådte prisvinnerens datter, operasangerinnen Monica Yunus med den berømte arien «Mio Bambino Caro» og fikk en god klem av sin far etterpå. Sharon Stone måtte tørke en tåre i øyekroken, og hun var sikkert ikke den eneste.

Lionel Richie fikk fart i publikum med «Dancing On The Ceiling» og «I Call It Love». Han dediserte den siste sangen «Hello» til Yunus.

Kringkastingsorkesteret under ledelse av Nick Ingman var trofast ledsager for artistene.

Det er blitt tradisjon at den storslåtte fredspriskonserten holdes dagen etter utdelingen av Nobels fredspris. Konserten blir TV-overført til en rekke land.

Forberedelsene til konserten var ganske hektiske. Tidligere på dagen mandag var det først pressekonferanse med artistene og deretter generalprøve på konserten.

Se VGTV-reportasje fra pressekonferansen

Her kan du lese mer om