- Vant Grand Prix for alle homser

MUSIKK

BIRMINGHAM (VG) - Jeg gir denne seieren til alle homser i verden, erklærer Dana International. Den kjønnsopererte israelske kvinnen reiser hjem under dødstrusler fra sine egne.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

- Jeg føler at jeg representerer Israel og alle homoseksuelle. Dessuten vil jeg dele seieren med alle arabare som jeg er så glad i, sier Dana.

Israel vant en av de mest spennende avstemningene i Grand Prix' historie. Før Makedonia stemte som siste land, lå Israel og Malta likt med 166 poeng.

Makedonia ga åtte poeng til Israel og ingen til Malta - som norske TV-seere hadde som favoritt.

Dana har solgt mer enn fem millioner bootleg-plater i Jordan og Egypt. Hennes originalsanger er forbudt i de arabiske landene.

- Jeg er blitt invitert til å holde konsert i Kairo. Men myndighetene nekter meg. Det er for dumt at Israel og Egypt en nå ikke kan inngå en kulturell utvekslingsavtale, mener Dana.

Dermed forsterker hun provokasjonene som har gjort at de ortodokse jødiske miljøene i Israel truer henne på livet og forsøkte å få vinnerlåten trukket tilbake.

Silikon

Dana ble født som Yaron Cohen i 1972. Hun er av jødisk familie og ble omskåret som liten gutt.

For seks år siden ble hun kvinne gjennom en rekke operasjoner og langvarig hormonbehandling. Dana har silikon i bryster og hofter, og har fått kvinnelig kjønnsorgan.

- Jeg gjorde alt som skulle til for å bli en fullstendig kvinne, forteller hun flørtende.

For Dana synger som en kvinne, beveger seg som en kvinne, ser ut som en kvinne og lever som en kvinne.

- Kroppen er skapt av kirurger, men stemmen har jeg fått av Gud, sier hun.

Dana fikk poeng fra alle nasjoner, bortsett fra Kroatia, Slovakia, Ungarn og Nederland.

Hun fikk 12 poeng fra Franrike, Spania, Malta og Portugal og 10 poeng fra seks nasjoner da Israel vant for tredje gang.

Norske TV-seere begrenset seg til tre poeng til tidenes mest kontroversielle Grand Prix-artist.

Mistet poeng

- Dana vant på tross av sin historie. Hun mistet massevis av poeng i konsevative katolske land, mener Kato Hansen, formann i Grand Prix-klubben, som også mener Grand Prix ble modernisert gjennom seieren.

«Diva» er en ren dance-låt i mild Grand Prix-innpakning. Og en slik har aldri tidligere nådd høyest i den erketradisjonelle konkurransen.

Moderniseringen understrekes av at Imaani fra Storbritannia tok annenplassen med en låt som vil spilles på klubber over hele Europa.

Dana International har gitt ut tre album tidligere, det første like etter kjønsoperasjonen. Alle har solgt mye og hun er stor stjerne i det betydelige klubb-miljøet i hjemlandet.

I går kveld droppet Dana den spesialdesignede kjolen fra Jean Paul Gaultier fordi fjør og fjas fikk henne til å se mer typisk transseksuell ut enn hun ønsket.

Selv regner hun seg som kvinne, og bare det.

- Jeg er ikke homoseksuell. Jeg har aldri kysset en kvinne, forklarer hun.

Feiret

I natt feiret Dana i champagne sammen med kjæresten Ofer Nassim som skrev låten og alle vennene.

I dag kommer hun hjem til Israel under streng bevoktning. Hun frykter for sitt liv.

- Jeg kan ikke bry meg om hva mine fiender mener. De vil aldri forstå og akseptere meg uansett. Men jeg må passe meg, sier Dana.