MER HEDER: Astrid S, her på Spellemannprisen, Foto: Kyrre Lien

Astrid Smeplass får gulltrofé i USA

Noen titalls millioner avspillinger av «Hurts So Good» gir Astrid S noe pent å henge på veggen.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over to år gammel

2017 var et så bra år for 21-åringen at hun endte med å bli kåret til «Årets Spellemann».

2018 ser ut til å følge i samme spor. Mens Smeplass ligger noenlunde lavt og spiller inn sitt debutalbum, får hun nå amerikansk gulltrofé – det man før gjerne kalte «gullplate» – for den snart to år gamle slageren «Hurts So Good».

Dette ifølge Smeplass’ norske plateselskap Universal.

les også

Kritikken hagler mot «Årets Spellemann»

– Jeg visste at låten har blitt spilt litt på radio der, men at den skulle selge til gull hadde jeg ikke trodd. En veldig hyggelig overraskelse, sier Smeplass.

Daniel Werner er senior-visepresident for artist- og repertoaravdelingen i Smeplass’ amerikanske plateselskap, Island. Han sier til VG at de har hatt stor tro på hennes internasjonale potensial siden de begynte å jobbe med henne i 2015.

– Vi er utrolig stolte av at hun har fått sitt første gulltrofé i USA, og ser på det som en av mange indikasjoner på at hun blir en av våre største artister i år.

Halv million solgte

For å få gulltrofé for en singel eller låt i USA, må den ha solgt 500.000 eksemplarer eller fått tilstrekkelig med avspillinger på streamingtjenestene.

150 streaminger tilsvarer ett «salg», for eksempel én betalt nedlastning på iTunes. 75 millioner streaminger tilsvarer dermed 500.000 salg.

les også

Spellemann: Krokodilletårer for hederskvinne

Ifølge Universal-sjef Bjørn Rogstad har «Hurts So Good» rundt 70 millioner avspillinger på Spotify i USA. I tillegg kommer tall fra blant annet Apple Music.

– Det er en milepæl å hente hjem en gullplakett i verdens største og viktigste marked. Det er ikke mange norske artister som har klart dette før henne, sier Rogstad.

Jobber med hitmakere

Han understreker at Smeplass er en høyt prioritert artist for plateselskapet i USA.

– Astrid tar seg nå god tid i studio og lager musikk med mange ekstremt flinke folk i Norge, Sverige, Storbritannia og USA.

Blant studionerdene Smeplass jobber med er svenske Ali Payami. Han skrev og produserte The Weeknds 2015-hit «Can’ Feel My Face» sammen med Max Martin. De to stod også bak Ellie Goulding-slageren «Love Me Like You Do».

les også

Astrid flytter

Payami var også tungt involvert i Taylor Swift-singelen «... Ready For It?» og Katy Perrys album av fjoråret.

Tilbake i hjemlandet er to Astrid S-hits nominert til Musikkforleggerprisen som deles ut 19. mars: «Breathe» og «Think Before I Talk».

På verdensbasis er «Hurts So Good» avspilt 168 millioner ganger på Spotify.

Mer om

  1. Astrid Smeplass

Flere artikler

  1. DN: Astrid S takket nei til milliontilbud

  2. Plateselskapet Universal bruker mer enn de tjener på Astrid Smeplass

  3. Slik ble vi kjent med Astrid Smeplass

  4. Alan Walker og Astrid Smeplass når nye Spotify-milepæler

  5. Astrid Smeplass sår tvil om albumslipp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder