MGP: Rybak gjorde det igjen!

OSLO SPEKTRUM (VG) Alexander Rybak er Norges representant i årets Eurovision Song Contest i Lisboa den 12. mai.

 • Stein Østbø
 • Anniken Aronsen
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over to år gammel

les også

VG anmelder Melodi Grand Prix – låt for låt

Nykommeren Rebecca Thorsen ble den første gullduellanten i årets Melodi Grand Prix. Der møtte hun Alexander Rybak - som også ble overmakten.

Det var en perpleks og tårevåt Rybak som knapt fikk frem et ord da navnet hans ble ropt ut som vinner.

– Jeg syntes jeg hørte navnet mitt? Ikke har jeg jakke, ikke har jeg fele, men jeg har dere! utbrøt en takknemlig Rybak med skjelvende stemme til programlederne Kåre Magnus Bergh og Silya Nymoen.

les også

Alexander Rybak før MGP-comeback: – Jeg er nervøs

Etter at rødlysene var slått av og 31-åringen møtte pressen understreket han at låten hans ikke var et låtskriverkurs, men skrevet til en spesiell - høyst trolig kjæresten Julie som han nå drar på ferie sammen med.

– Jeg har hørt folk si at man ikke kan tro på det. Jeg tror det ikke. Jeg klarer det ikke, sa han med skjelvende stemme.

Fansen samlet seg rundt scenen etterpå og flere jenter ropte «jeg elsker deg» til artisten.

– Tusen takk, roper han til dem som har stilt seg opp, og forklarer til pressen at han setter veldig pris på støtten fra fansen.

Rybak, som har slitt med forkjølelse den siste uken, forteller at feiringen blir lagt til Los Angeles neste uke med kjæresten.

Artisten forteller imidlertid at han på et tidspunkt mistet troen på sin egen låt etter negative kommentarer.

– Jeg gravde meg litt for mye ned. Det er sånn manageren min har sagt at jeg ikke skal si, så jeg burde kanskje ikke si det, sier han med et smil.

– Men jeg tenkte at jeg kanskje ikke har noen låt siden det er noen som ikke liker den, forteller den ferske MGP-vinneren.

les også

Melodi Grand Prix’ comeback-kids: Gode venner kjemper om seier

Selv ønsket ikke Alexander Rybak å kommentere vinnersjansene i Lisboa den 12. mai. VGs kommentator Tor Martin Bøe er i tvil om vinnersjansene.

– Om den kan vinne noe i Lisboa vil uansett være en blanding av tilfeldigheter som er umulig å forutsi. Den bør i alle fall karre seg lett fra semifinalen til finalen. Og da kan, som vi alltid sier, det meste - for ikke å si alt - skje. Jeg tror ikke den når helt til topps, sier Bøe.

les også

Rebecca (19) er favoritt til å vinne MGP: – Jeg er en «underdog»

– Jeg er så glad for at folk stemte på meg. Jeg tror årets finale er den jevneste noen gang. Desto mer stolt er jeg da for å ha vunnet, sa Rybak til VG etterpå.

Han hadde også god støtte i salen fra både mor og far, produsenten av vinnerlåten, Knut Bjørnar Asphol og selvfølgelig kjæresten Julie Gaarud Holm som han også skrev låt til i fjor, «Til Julie».

Foreldrene hans var raskt oppe på scenen for å gratulere sønnen.

– Uvant, men veldig deilig, sa Rybak selv til VG på spørsmål om hvordan det var å stå der oppe.

– Blir de med til Lisboa?

– Skal dere? spurte han moren, som straks svarte ja.

Det utenlandske MGP-publikummet har ikke glemt Alexander Rybak; hele fire juryer trakk frem vår tidligere Eurovision-vinner innledningsvis og hjalp ham frem til gullfinalen, og så helt til gullduellen. De tre andre gullfinalistene ble til slutt Rebecca Thorsen, Stella og Alexandra og Alexander Walmann.

les også

MGP-Karlsen: Derfor vil vi vinne Eurovision

Før dette ble de fire gullfinalistene stemt fram av halvparten norske sms-stemmer, mens den andre halvparten ble utgjort av en internasjonal jury. Heretter er det bare norske sms-stemmer som teller.

De fire gjenværende artistene gjorde seg deretter klare for to dueller der vinneren av hver duell møtes helt til slutt. Da står det kun én artist igjen på scenen som er klar for å representere Norge i Lisboa i mai.

STEMMEPRAKT: Rebecca Thorsen imponerte de utenlandske juryene og fikk tre utenlandske flagg. Nå er hun klar for gullduell. Foto: Hallgeir Vågenes

les også

MGP-klare Charla K: Søt musikk med kjæresten

Det var duoen Alexandra Rotan og Stella Mwangi som hadde æren av å åpne årets Melodi Grand Prix ganske så sprettent med «You Got Me». De to har forresten også funnet tonen utenfor scenen, og de har allerede laget mer musikk sammen.

«Gledelig perfekt og tanketomt», var blant ordene VGs anmelder Tor Martin Bøe brukte om den glade duoen fra Eidsvoll. Han kastet en firer på terningen. Både Storbritannia og Frankrike trakk frem Alexandra og Stella som sin favoritt.

SHOWMESTER: Alexander Rybak bød publikum opp til dans. Foto: Hallgeir Vågenes

les også

MGP-Nicoline: Føler seg som en «underdog»: – Nå vil jeg vinne

To andre som definitivt også har funnet tonen er navnebrødrene Aleksander Walmann og Alexander Rybak. Walmann ble så begeistret for navneborens lille flørt på sosiale medier tidligere i uken, der Rybak la på et fiolintema til Walmanns «Talk To The Hand», at han prompte lovte å ta med Rybak til den internasjonale Eurovision Song Contest-finalen i Lisboa i mai dersom han vant.

Slik ble det altså ikke.

Russland, Makedonia, Estland og Tsjekkia pekte begge ut Alexander Rybak som sin favoritt. Dermed fikk Rybak et tidlig forsprang med stemmene fra de utenlandske juryene. Israel stemte frem Aleksander Walmann.

les også

Melodi Grand Prix-klare Tom Hugo: Fikk råd om å skjule legningen

Før finalen var det Vidar Villa som ble spilt klart flest ganger på Spotify etter at låten ble sluppet, med rett over en million avspillinger. Likevel var ikke VGs Tor Martin Bøe på godfot med folket i kveld og ga Villa terningkast én.

«Det er noe fascinerende over at vi kan ende med å sende dette åpenbare og elendige vaset til Lisboa», skrev Bøe om Villas bidrag.

les også

Europeisk opptur for Ida Marias MGP-låt

Bookmakernes favoritt var imidlertid 19 år gamle Rebecca Thorsen, som også var årets yngste artist. Låten er skrevet at Kjetil Mørland som også skrev vinnerlåten fra 2015 - «A Monster Like Me». Danmark, Sverige og Bulgaria hadde Rebecca som sin favoritt.

Mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. Eurovision Song Contest
 3. Musikk

Flere artikler

 1. VG anmelder Melodi Grand Prix – låt for låt

 2. Alexander Rybak før MGP-comeback: – Jeg er nervøs

 3. Rybak klar for Eurovision-oppkjøringen

 4. Norge til Eurovision-finalen!

 5. Melankoli Grand Prix

Fra andre aviser

 1. Stolt Rybak: Jeg begriper det ikke

  Bergens Tidende
 2. Uvanlig skjelven Rybak etter MGP-seieren: – Jeg klarer ikke helt å tro på dette

  Aftenposten
 3. Nå starter hardkjøret for Rybak

  Aftenposten
 4. «Kveldens MPG-finale kan ende i kamp mellom Rybak og Rebecca. Så hvem bør man heie på?»

  Aftenposten
 5. Sørlandsk bidrag med andreplass i MGP: – Vanskelig å slå Eurovision-kongen

  Fædrelandsvennen
 6. Bookmakerne negative til Rybaks innsats

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder