VENNEGJENG: Disse kommer på TV etter jul i «Hver gang vi møtes». F.v.: Pål «OnklP» Tøien, Inger Lise Rypdal, Jonas Fjeld, Bjarne Brøndbo, Lene Nystrøm, Thom Hell og Silje Nergaard. Foto:Roger Neumann,VG

«Hver gang vi møtes»-vennene hyller ærlig OnklP: Bjarne Brøndbo: - Han bergtok meg

OnklP (30) imponerte de andre under «Hver gang vi møtes». Helvetes-beretningene i nye «Styggen på ryggen» gjør derfor sterkt inntrykk på rapperens nye artistvenner.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Pål «OnklP» Tøiens hudløse betroelser om angst og nerver ble denne uken belønnet med en sekser på terningen av VGs anmelder. Rapperen utleverer seg fullstendig i «Styggen på ryggen».

«Er det rart jeg er redd for Styggen på ryggen, det er han jeg prater med mest», synger/rapper OnklP og bretter ut hvordan det er å mure seg inne, ikke ønske å se mennesker, ikke orke å hente posten - og å få høre fra «Styggen» at han «burde titte ned i løpet på geværet».

OnklP til VG:- Jeg har gått i Jokke-fella

De andre deltagerne i «Hver gang vi møtes» hadde lite kjennskap til OnklP før de møttes til innspilling i sommer. Det ble imidlertid et sterkt bekjentskap. Bjarne Brøndbo (50) beskriver rapperen som et multitalent.

- Det var en veldig, veldig positiv opplevelse å bli kjent med Pål. Han bergtok meg musikalsk, og det vil folket se på TV over jul. Det er bra at Pål tør å være så åpen som han er i denne låten. Kanskje er det også god terapi, sier D.D.E.-veteranen til VG.

- Jeg er ikke overrasket over at Pål forteller om «Styggen på ryggen», for å si det sånn. Man merker at det ikke er like naturlig for alle å ha så mange mennesker innpå seg hele tiden. Selv om jeg ikke kjenner på de samme problemene selv, så kan jeg forstå at andre artister kan føle det sånn. Men Pål er en flott mann, som jeg lærte å kjenne gjennom ganske intense dager på TV-settet, forteller Brøndbo.

- Sterkt og vakkert

Lene Nystrøm (40) er sterkt grepet av «Styggen på ryggen». Via sin manager Ole Fr. Jonsbråten sier hun følgende til VG:

- Etter å bli kjent med Pål i «HGVM», hvor alt er så intenst nært, så er jeg ikke så overrasket. Jeg synes det er veldig sterkt og vakkert at han bruker skremmende motsetninger, ting som er hardt og tøft, for å ventilere og formidle et så sterkt budskap via sin beste kanal, musikken. Når folk tør å være så dønn ærlig, på et så intelligent nivå som han befinner seg på, så er det så befriende og fint å lytte til.

Hun legger til:

HUDLØS: OnklP i sin ferskeste låt. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

- Jeg håper også denne positive responsen kan føre til at hans erfaringer blir hørt bredere av flere type mennesker og aldersgrupper. OnklP er en stor «gatepoet» som fortjener den respekten. Alle bærer på en eller annen form for indre demon og vil nok også kunne dra egne veksler. Jeg er veldig stolt av ham og gratulerte i går. Som fan og «homegirl» heier jeg på ham.

Inger Lise Rypdal (64) har også fått stor respekt for OnklP.

- Vi så Pål som den han var, selv om han kommer fra et veldig tøft miljø. Han ble møtt med mye kjærlighet under innspillingen, forteller hun.

Rypdal hørte den nye OnklP-låten for første gang på radio mandag.

- Det som er greia med Pål, er at han er reinspikka ærlig. Derfor skriver han sånne tekster. Hvis han ikke skulle skrevet sannheten, så måtte han ha løyet, og det tror jeg ikke han ville, sier Rypdal.

Fikk smaksprøve

Jonas Fjeld (61) knyttet vennskapsbånd med OnklP under innspillingen. Faktisk fikk Fjeld allerede da en eksklusiv smakebit på den ikke helt ferdige «Styggen på ryggen».

- Jeg var en av de få heldige som fikk høre den. Jeg og Thom Hell. Hell hørte den nok før meg til og med. Pål spilte den da vi hadde noen få minutter til rådighet. Jeg hørte umiddelbart at det var en jævla fin låt, så jeg var forberedt på sekseren og gleder meg over den, sier Fjeld til VG.

Han er ikke overrasket over «Styggen på ryggen», selv om han ikke kjenner så godt til OnklPs forhistorie.

- Han er sikkert en annen Pål nå enn for noen år siden, og veien har ikke vært lett. Tvert imot har den vært tøff. Men de som begynner på bunnen og ender der hvor han er nå, har en tendens til å være der lenge, mener Fjeld

- Pål er først og fremst en suveren tekstforfatter som kommer veldig godt til sin rett i «Hver gang vi møtes». Han og jeg fikk en svært god tone og holder kontakten - selv om han kaller meg for fader'n, sier Fjeld om sin 31 år yngre musikkollega.

- En gullgutt

Thom Hell (38) bekrefter at han også fikk en smaksprøve i sommer.

– Jeg hørte straks at dette var spesielt bra. Poenget er at Pål er en sinnssykt bra formidler. Han har en vinkling på ting som jeg ikke har hørt før og en mulighet til å sette seg inn i alle sinnsstemninger. Det nærmeste jeg kommer er Tom Waits. For meg er det ikke så relevant hvem en slik låt handler om, sier Hell – som likevel synes det er ekstra sterkt hvis budskapet er OnklPs personlig.

- Jeg fikk ikke noe inntrykk av Påls indre demoner under innspillingen, men disse tingene er jo ikke på overflaten hele tiden. Jeg synes bare han er en gullgutt, sier Hell.

Ikke på TV

Mange vil mene at «Styggen på ryggen» er OnklPs aller sterkeste låt. Men den rakk altså ikke å være med i «Hver gang vi møtes»-repertoaret. Fjeld hadde imidlertid ikke problemer med å velge OnklP-låt - selv om det er hemmelig hvilken det ble.

- Men selvfølgelig hadde det vært fint å få tolke «Styggen på ryggen», innrømmer Fjeld.

ALLE SYV: Disse dukker opp i «Hver gang vi møtes» på TV 2 etter nyttår: F.v.; OnklP, Jonas Fjeld, Inger Lise Rypdal, Bjarne Brøndbo, Lene Nystrøm, Thomas Helland og Silje Nergaard. Foto:Roger Neumann,VG

Inger Lise Rypdal tror det betyr mye for andre unge som sliter at rapperen er så hjerteskjærende ærlig.

- Han tør å sette navn på det. I den verden vi lever i, er det mange som har styggen på ryggen. På kloden vår er det en konstant kamp mellom det gode og det onde. Siden vi er en del av det hele, foregår denne kampen også inne i oss, mener Rypdal.

- 2014-svaret på «Fru Johnsen»

Hun beskriver OnklP-låten som «samfunnspolitikk på sitt ytterste».

- Det er viktig at alle som sliter får se at det ikke bare er perfeksjonisme der ute. Jeg tenker at «Styggen på ryggen» er 2014-svaret på «Fru Johnsen», ler Rypdal og sikter til sin egen omstridte hitlåt fra 1968.

- Er det lettere å blottstille seg etter å ha vært med i et program som «Hver gang vi møtes»?

- Ja, det håper jeg. Og kanskje har Pål fått mer «syngetillit» etter at han var med? Han sa nemlig til oss at han ikke kan synge, men det er jo bare tull. Visst kan han synge, og det vises i den nye låten, mener Rypdal.

- Er du lei for at du ikke fikk tolke «Styggen på ryggen» i TV-programmet?

- Nei, det spiller ingen rolle. Dette er kanskje den sterkeste teksten, men Pål har mange låter som er like fine.

For Brøndbo hadde det uansett ikke vært aktuelt å tolke den nye OnklP-låten på TV.

- Selv er jeg så heldig å ha diagnosen oversosial, så det hadde ikke vært et lurt valg. Det ville vært lite troverdig. Jeg fant en låt som lå litt nærmere mitt univers, forklarer Brøndbo.

- Rett i margen

Silje Nergaard (48) har hørt på låten ti ganger når VG ringer.

– Bare tittelen er veldig sterk. Den gikk rett i margen. Etter å ha fått tilbringe en uke med Pål, så ble dette ekstra sterkt og rørende. Jeg er veldig stolt av ham og ordentlig glad inni meg - og veldig berørt. Pål er en så ekte formidler at lytterne fortjener å bli kjent med ham, sier Nergaard.

TV 2: - En drøm

TV 2 har store forventninger til nye «Hver gang vi møtes», og OnklP er et kjærkomment innslag.

- Det har virkelig vært en drøm å ha Pål med i «Hver gang vi møtes», og vi er på ingen måte overrasket over all den positive omtalen han nå opplever. Under opptakene våre brakte han så mye av seg selv inn i tolkningene av de andres låter, og mange av de kjente låtene deres fikk gjerne en litt ny betydning etter at han hadde satt sitt preg på dem. Stemningen i hele gjengen var utrolig fin, og vi gleder oss veldig til å vise frem alt det fine som alle sju har bidratt med , sier Anne-Karin Lundeby, TV 2s programredaktør for «Hver gang vi møtes», til VG.

VG+:Langt intervju med OnklP om «Styggen på ryggen» (krever innlogging)

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Les også

 1. VG-LISTA I BERGEN: OnklP: - Jeg prøver å være kul

  BERGEN (VG) OnklP & De Fjerne Slektningene spiller i kveld for tredje gang under årets VG-lista-turné, og…
 2. Låtanmeldelse: OnklP & De fjerne slektningene - «Styggen på ryggen»

  Sterk situasjonsrapport fra en rappers personlige helvete.
 3. Jo da, alle sa ja til «Hver gang vi møtes»

  MOSS/OSLO (VG) Nå er alle VGs spådommer bekreftet. Lene Nystrøm, Jonas Fjeld og Inger Lise Rypdal er blant stjernene som…
 4. Åpen om angsten: OnklP: – Jeg har gått i Jokke-fella

  Rapperen OnklP (30) hylles for sin nye låt, et vitnesbyrd om et liv levd hardt.

Mer om

 1. Hver gang vi møtes
 2. Reality-TV

Flere artikler

 1. Plateanmeldelse: «Hver gang vi møtes – sesong 4»

 2. Høydepunktene fra årets «Hver gang vi møtes»

 3. Dette skal de synge i «Hver gang vi møtes»

 4. Thom Hell om sønnen: – En forbedret utgave av meg

 5. VG anmelder «Hver gang vi møtes»-duettene

 6. Alle låtene anmeldt: «Hver gang vi møtes»: – Formidabelt, Bjarne

Fra andre aviser

 1. Disse skal møtes på TV 2

  Aftenposten
 2. Thom Hell covrer Bjarne Brøndbo

  Fædrelandsvennen
 3. Thom Hell ville skjule at han kom fra Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 4. Motvillig midtpunkt på TV

  Fædrelandsvennen
 5. Et lett forglemmelig møte

  Fædrelandsvennen
 6. OnklP: Ingen flere skandaler

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder