Tyrkisk diva synger om harem

MUSIKK

RIGA (VG) Den tyrkiske divaen Sertab Erener (39) kan synge Tyrkia helt til topps i lørdagens Grand Prix-finale.

Publisert:

- Sangen handler om en kvinne i haremet som kjemper for å vinne tilbake mannen sin. Det er en kamp mange kvinner må kjempe på sine hjemmebaner.

Skal du lykkes, må du bryte noen barrierer. Vi lever tross alt i 2003. Det er alltid mange reaksjonære mennesker som reagerer på nye ting. Derfor synger jeg også på engelsk. Det har ingen tyrkere gjort tidligere i Grand Prix-sammenheng. De vil holde på tradisjonene. Jeg vil nå ut til flest mulig.

VG møtte den tyrkiske stjernen Sertab Erener etter prøvene i går. Hun har solgt over fire millioner plater i hjemlandet, og synger alt fra heavy metall, via r&b til Bob Dylan og pop. Lørdag er Sertab Frener blant favorittene. Hun kan overraske stort.

Tyrkia har tradisjonelt klart å hevde seg bra i Grand Prix selv om de ofte har stilt med bidrag som understreker deres nasjonale musikalske egenart. Det bor over 13000 personer med tyrkisk bakgrunn i Norge og over 1,8 millioner i Europa. De har vært flittige telefonstemmere under Grand Prix-avstemningen de siste årene og stemt frem hjemlandet.

- Jeg liker å gjøre mest mulig forskjellig. Jeg er klassisk utdannet, men har sunget både med operastjernen José Carreras og latino-idolet Ricky Martin. Drømmen min er å få gjøre en duett sammen med Barbra Streisand. Hun er mitt idol. Artisten med stor A som er en helstøpt entertainer, sier Sertab Erener, som får scenestøtte av magedansere under lørdagens finale.

- Det er tredje gang jeg er med i Grand Prix, men første gang i en finale. Det er egentlig ulogisk å konkurrere om musikk, men jeg ser på Grand Prix som en unik mulighet til å bli bedre kjent. Jeg har tre minutter å gjøre det på, men jeg har forberedt meg i seks måneder på de minuttene, sier Sertab Erener, som mener Romania, Spania og de russiske lesbe-jentene i T.a.T.u. blir hennes største utfordrere.

Her kan du lese mer om