Årets MGP: Hank Von Hell lover show og «klinings»

MARIENLYST (VG) – Når jeg kommer til Tel Aviv, blir det Hell Aviv, sier Hank til VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Programlederduoen Heidi Ruud Ellingsen (33) og Kåre Magnus Bergh (39) sto for presentasjonen av de håpefulle i Studio 1 på Marienlyst fredag formiddag.

Rybaks eks er med: – Gleder meg over at hele Norge får se hennes karisma

Hans Erik Dyvik Husby, Hank Von Hell, var siste artist til å bli ropt opp (se hele listen nede i artikkelen). Han kom på scenen i gammel Turbo-stil med sminke og kostyme.

Rockeveteranen bokstavelig talt klinte til med Kåre Magnus Bergh og sa at han vil til Eurovision-finalen i Tel Aviv for å skape «Hell Aviv». Han tror ubeskjedent at han vinner.

– Det blir mitt beste øyeblikk i livet sa han til VG etterpå.

– Jeg kommer til å pakke ned mine gull-hotpants, og det blir masse klining.

Under selve presentasjonen sa Hank om det å gå på scenen i Oslo Spektrum 2. mars:

– Det som er litt fett, er at alle som ser på er mine Tinder og Grindr-matcher, så det blir masse klining.

Nysgjerrig på VG-anmelderens dom over bidragene? Se alle terningkastene

ALLE (F.v): Kim Ofstad, Mirjam Johanne Omdahl og Jonny Sjo i D’Sound, Chris Medina, Hank von Hell, Ingrid Berg Mehus, Erlend Bratland, Carina Dahl, Kjetil Mørland; Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo i kEiiNO, Adrian Jørgensen og Anna-Lisa Kumoji. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Selv om NRK har holdt kortene tett til brystet og gitt alle artistene munnkurv, kunne VG tidligere denne uke melde at Chris Medina (35) er blant kandidatene.

I fjor var det Israel som vant Eurovision Song Contest, og årets finaleuke finner sted i Tel Aviv, med to semifinaler 14. og 16. mai og det endelige oppgjøret 18. mai.

Disse skal kjempe i år:

D’Sound med låten «Mr. Unicorn:

Gruppa, som så dagens lys på 90-tallet, er blant Norges mest etablerte band. I fjor gikk de imidlertid gjennom et stort skifte da frontfigur Simone Eriksrud (48) sluttet og ble erstattet av Hamar-kvinnen Mirjam Johanne Omdal (27). Omdal er tidligere kjent fra «The Voice». Det var gjennom denne deltagelsen D’Sounds Jonny Sjo (49) oppdaget henne. Bandet har vunnet Spellemann, men det er første gang de er med i MGP.

– Vi har nok aldri blitt spurt før, og kanskje har vi ikke følt at musikken vår har passet. Men da vi ble spurt, så var det en glede, sa Sjo da bandet ble ropt opp som første deltager.

– Livet er blitt snudd opp ned, sa en spent Omdal.

MED: D’Sound. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Chris Medina (35) med låten «We Try»:

Norgesvennen Chris Medina ble kjent gjennom «American Idol» i 2010. Han har toppet listene i en rekke land - deriblant VG-lista - med hitballaden «What Are Words», som handler om hans trafikkskadde eksforlovede. Medina har siden blitt «nordmann» og fått seg norsk samboer. Sammen har paret en datter på to år. 35-åringen er en ivrig låtskriver, og han turnerer mye i Norge og Sverige. Chicago-artisten sang seg i fjor langt i TV 2s «Århundrets stemme».

– Mitt forhold til MGP er helt nytt. Jeg trodde det var snakk om Formel 1, og sa at jeg kan jo ikke kjøre racerbil, fleipet amerikaneren på artistslippet.

– Men jeg er spent og vil gjerne representere Norge. Men jeg føler også presset fordi jeg ber nordmenn om å stemme på meg. Jeg skal gjøre mitt beste.

MED: Chris Medina. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Carina Dahl (33) med låten «Can’t Hold Me Down»:

Trondheimsartisten prøver lykken i MGP for tredje gang. Hun platedebuterte i 2010 og har siden sluppet låter sporadisk. Blant annet fenget hun lytterne i fjor med norsk versjon av hitlåten «Despacito» (se den på VGTV) – sammen med Adrian Jørgensen (26). Dahl, datter til TNT-trommis Diesel Dahl (59), har jobbet som modell og gjort seg bemerket i flere TV-program, deriblant «Big Brother», «Tigerstaden» og «71 grader Nord - Norges tøffeste kjendis».

– Jeg føler meg heldig som får være med. Men selv om jeg har vært med før, så er jeg ikke helt Bettan eller Jahn Teigen, lo hun.

MED: Carina Dahl. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Anna-Lisa Kumoji (28) med låten «Holla»:

Asker-kvinnen, som har ghanesiske aner, er musiker på heltid og kjent fra blant annet «Flashdance»-oppsetningen i Oslo – sammen med programleder Ellingsen. Hun har også spilt i «The Book of Mormon» i København. Kinopublikum kjenner henne i tillegg som stemmen til Bulda i «Frost» og Plumette i «Skjønnheten og udyret». MGP-deltagelsen er et ledd i planene om å etablere seg som soloartist.

– Pappa i Ghana er musiker også, og det var mye musikk i mitt barndomshjem. Jeg har alltid drømt å være soloartist, og nå skjer barndomsdrømmen, forteller hun og røper at hun ble ringt opp av MGP-apparatet da hun satt på trikken.

– Jeg fikk sjokk og måtte gå av trikken. Kunne jo ikke skrike inne på trikken!

MED: Anna-Lisa Kumoji . Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Erlend Bratland (27) med låten «Sing For You»:

Spellemann-nominerte Bratland har vært med i MGP en gang tidligere. Han ble slått på målstreken i 2015 av Mørland & Debrah Scarlett. 11 år har gått siden Bratland som 16-åring ble rikskjendis da han vant «Norske Talenter» med låten «Lost». Unggutten fra Kvinnherad trakk seg imidlertid brått tilbake etter TV-suksessen, og det skulle gå mange år før han gjorde pop-comeback. Bratland var også med i «Stjernekamp» i 2017.

– Siste jeg var med i MGP, var jeg veldig nervøs. Ikke så mye nå.Og jeg kommer nok til å kjenne på sommerfuglene nå også. Men jeg er mer voksen også, så «here we go».

MED: Erlend Bratland. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Adrian Jørgensen (26) med låten «The Bubble»:

Bindal-mannen endte som nummer to i «The Voice» i 2013. 26-åringen er heller ikke helt ukjent med MGP-sirkuset. Han var med som korist for JOWST i 2017 og for Aleksander Walmann (33) i fjor. Walmann er for øvrig med som låtskriver denne gangen. Det samme er tidligere MGP-vinner Kjetil Mørland (38). Jørgensen var i tillegg med på den norske versjonen av landeplagen «Despacito» med Carina Dahl (33) i fjor. Altså blir han og Carina konkurrenter i år.

– Jeg er utrolig takknemlig for at jeg skal få synge denne låten.

Til daglig jobber Jørgensen som fiskerøkter.

– Jeg må ha noe håndfast å gå til. Men muskkken er det lett å gå på trynet. Det beste for meg er å kombinere de to.

MED: Adrian Jørgensen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

KEiiNO med låten «Spirit In The Sky»:

Gruppa er et norsk-samisk samarbeid som inkluderer Fred Buljo (30), Alexandra Rotan (22) og Tom Hugo (39). Både Hugo og Rotan var med i MGP i fjor. Sistnevnte sang seg til gullfinalen med Stella Mwangi (32). Rotan fra Eidsvoll er ellers kjent fra «MGPjr», og «Idol», og hun har turnert med DJ-kometen Alan Walker (21). Hugo, som kommer fra Kristiansand, var også med i MGP i 2013. Han sto for øvrig bak Pride-låten i 2018 sammen med ektemannen, Alex Olsson - som også er blant låtskriverne på MGP-bidraget. Buljo fra Katokeino er kjent fra Norske Talenter sammen med rapgruppa Duolva Duottar i 2008.

– Vi kjente hverandre ikke fra før, men kjemien stemte med en gang, forsikret trioen, som lover en god miks med samisk rap og joik.

MED: Trioen KEiiNO Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mørland (38) med låten «En Livredd Mann»:

Grimstad-mannen Kjetil Mørland, som hovedsakelig har sin base i England, vant MGP i 2015 sammen med Debrah Scarlett (25) og låten «Monster Like Me». De to sang Norge til en åttende plass i Eurovision Song Contest. Han var også med som låtskriver i fjor. Nå kaster han seg ut i det igjen - denne gangen med en norsk låt. Det er første gang han lanserer en sang på morsmålet. Mørland har eget band i England og har turnert med kjente navn som Keane og The Script.

– Det er første gang jeg skriver på norsk, så det føltes veldig nakent, forklarte han.

Til VG sa han etterpå at han er usikker på om det er stategisk lurt å synge på norsk.

– Men det som er viktig for meg, er at det er en veldig personlig låt som betyr masse. Det at den er på norsk, håper jeg gjør at den vil treffe en nerve. Alle går gjennom vanskelige ting, og jeg synes det er fint å formidle det.

Mørland er faktisk også med som låtskriver på rivalen AdrianJørgensens bidrag.

– Den ble til på en låstskriver-camp, og jeg visste ikke at han hadde sendt den inn til MGP. Det er to veldig forskjellige låter som appellerer til ulikt publikum, sier Mørland til VG.

MED: Kjetil Mørland. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ingrid Berg Mehus (31) med låten «Feel»:

Mehus fikk nærmest hele Europas oppmerksomhet rettet mot seg da Alexander Rybak vant med «Fairytale» i 2009. Hun er nemlig ekskjæresten han synger om i låten som har markert seg som en av verdens aller mest populære Eurovision-låter. Jessheim-kvinnen, som er klassisk skolert, jobbet tidligere som nattklubb-fiolinist, både i Norge og utlandet. Hun varmet opp for superstjernen David Guetta (51) i Oslo Spektrum i 2010. Når hun nå prøver seg i MGP for første gang, er det med låtskriverhjelp fra blant andre ektemannen, Bjørnar Hopland (30).

– Det er deilig å kjenne at det er en «groove», sa Mehus om livet som nattklubbartist.

Hun forklarer at sangen handler om å være der for hverandre, sa 31-åringen på presentasjonen – uten å nevne sin berømte eks.

Etterpå betror hun til VG at hun har fått gode råd av Rybak.

MED: Ingrid Berg Mehus Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hank Von Hell (46) med låten «Fake It»:

Hans Erik Dyvik Husby, tidligere vokalist i rockebandet Turboneger, har hatt mange års pause som artist - med unntak av opptredener i musikalen «Jesus Christ Superstar» og den svenske filmen «Cornelis». Før jul lanserte han imidlertid sin aller første soloplate - «Egomania». Det er andre gang Hank Von Helvete prøver seg i MGP i 2013. Første gang var i 2013. I 2011 var han dommer i «Idol».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder