TENOR: Josh Groban, her under Tony Awards i New York i sommer. Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Josh Groban sliter med angst og depresjoner

Den verdensberømte 38-åringen letter på sløret i nytt TV-intervju.

Josh Groban har gitt ut 13 album siden 2001 og har stått på verdens største scener. Den amerikanske norgesvennen hadde imidlertid ingen lett start på karrieren.

Han ble oppdaget av stjerneprodusent David Foster (69) som 16-åring, men for en med frynsete psyke, ble det i tøffeste laget. Fortsatt kan Groban kjenne på presset, betror han i talkshowet «The View».

– Jeg var student og proffmusiker på samme tid, og jeg var livredd.

les også

Josh valgte biltur med M2M-Marion

Publikumet var i starten mye eldre enn ham selv. Groban tror nok at tilskuerne så en trygg gutt på scenen, men selv visste han at det ikke var sånn han følte det på innsiden.

– Stemmen jeg hørte i mitt eget hode og egne ører, sa: «Du er kjempedårlig. Hva er det du holder på med? Stikk av.» Jeg hadde enormt mye tvil og angst, forteller 38-åringen og legger til:

– Jeg har slitt med depresjoner helt siden jeg var barn.

Først de siste fem-seks årene har han fått nervene mer under kontroll. Nå forsøker den Grammy-belønnede sangstjernen i stedet å bruke angsten som en energikilde.

– Jeg klarer å kanalisere nervene over i spenning. Når jeg spaserer hvileløst rundt bak scenen før konserten, er det fordi jeg nå girer meg opp til å gå ut og ta kontrollen – ikke gå ut og kjenne på at dette mestrer jeg ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I NORGE: Josh Groban og Sissel Kyrkjebø under Fredspriskonserten i Oslo Spektrum i 2002. Foto: Erlend Aas, VG

les også

Historien om «You raise me up»: Har spilt inn minst 100 millioner

Pluss content

Kunne han i dag gitt et godt råd til seg selv som ung gutt, ville han oppfordret til å være snillere mot seg selv.

– Jeg ville bedt meg stoppe opp og nyte det som skjer, senke farten og fordøye hvert øyeblikk. Alt skjer jo så fort, sier amerikaneren, som har besøkt Norge en rekke ganger – senest i september i år.

Groban var bare 20 år da han opptrådte under Idrettsgallaen på Hamar.

– Oslo er som et tilfluktssted, og et av de få stedene der jeg virkelig slapper av. Jeg bryr meg ikke om kulden engang. Dessuten elsker jeg maten, uttalte han til VG i 2003.

Sangeren, som er skuespiller på si, har dessuten norske aner. Tippoldemoren ble født på Toten, men flyttet til USA som 11-åring, der hun giftet seg meg en annen nordmann.

Groban kan skilte med flere titalls millioner solgte album. Blant hans desidert største hitlåter, er «You Raise Me Up», skrevet av norske Rolf Løvland (64).

Husker du? Lever fett på én sang

Tilbakeblikk på Vegard Ylvisåker lurte alle ved å late som om han var Josh Groban:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder