SLÅR TILBAKE: Tapet i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 2012 ble kalt en «fiasko», men nå er Tooji igjen i tilbake i musikkbildet med sin nye singel «Packin' Guns». Foto: ROGER NEUMANN

Tooji synger om angsten i ny singel

Tooji Keshtkar (26) slipper ny singel neste uke, og der synger han om angsten for å ikke være god nok.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For to år siden vant Tooji Melodi Grand Prix med sangen «Stay», men endte på en sisteplass i den internasjonale finalen.

I høst tok han et oppgjør med norsk musikkbransje, kuttet alle bånd og flyttet til Stockholm for å lage musikk han selv vil høre på.

- Det kom til et punkt hvor jeg etter Melodi Grand Prix havnet i et system hvor man ikke bygget videre på suksessen - alt bare dabbet av. Det var ikke et system med mennesker som trodde på meg, og som så potensialet mitt. Jeg ville ikke bli en av kjendisene som var kjent for å være kjent, og ikke for talentet sitt. Så jeg brøt med plateselskap og alt, solgte tingene mine og flyttet til Stockholm. Det er jo musikkens mekka i Europa, og Stockholm har en annen tankegang innen musikk. Der er musikk den tredje største eksportvaren, og det er en grunn til det. De kan det å dyrke artister og det å lage god pop-musikk. Det ser du på hitlistene med Robyn, Veronica Maggio og Avicii på topp. De erobrer musikkverdenen og det er ikke uten grun, sier han til VG.

VINNER: Her er Tooji på scenen i Oslo Spektrum under finalen i Melodi Grand Prix i 2012. Foto: ESPEN BRATAA/VG

Ny singel

26-åringen fra Manglerud er aktuell med sin nye singel «Packin' guns» som slippes neste uke, og med denne sangen beskriver han sin egen angst.

- Det er en låt som tar utgangspunkt i en ting vi alle gjør - vi hakker på oss selv, og tror ikke at vi er gode nok. Når du ser deg selv i speilet, så er det lettere å se de negative tingene, enn de positive. Jeg vet ikke om alt bunner i en vane, eller om vi har en sabotør inni oss som sier at du ikke er god nok. Man har en hvit ulv i seg, og en svart. Den du velger å mate - er slik du vil se på deg selv. Du må hele tiden huske å mate den hvite ulven, for jeg mener at mennesker burde være snillere med seg selv.

Angsten for å ikke være god nok er noe han selv jobber med hver dag, og at han får utløp for den i musikken.

- Jeg prøver å drite i det. Jeg tror kunst er terapi for mennesker, enten du liker å skrive, danse eller male, så tror jeg kunsten gir deg et utløp som er viktige for mennesker. Musikk er min form for terapi, og jeg valgte å møte angsten med litt ironi.

MUSIKKVIDEO: Hør Tooji's nye singel «Packin' Guns» her (ekstern link)

Angst med en skvett ironi

I musikkvideoen til den nye singelen kan du se Tooji leke «gangster» med en gjeng unger, og det er ikke uten grunn at han valgte å ha med barn.

- Istedenfor å bruke voksne dansere som «twerker» rundt, ville jeg bruke barn som har ekstremt mye «swag». Det skaper en ironi i det, fordi sangen er egentlig ganske mørk og tung. Men dette er en stor del av meg, og jeg ville vise at jeg ikke tar meg selv så høytidelig.

Mye av tiden brukes i studio om dagen, og i fremtiden vil det komme et album, og det vil være på hans premisser.

- Nå får jeg lage musikken jeg ønsker å lage, og dyrke den jeg ønsker å være. Det er så enkelt å miste sin egen kjerne, fordi man blir påvirket av hva alle andre tenker og mener. Så jeg sluttet rett og slett å spørre folk om hva de tenkte om musikken min. Jeg lager heller det jeg har lyst til å lage.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder