KUPP: Nobelkonserten har gjort et varp i form av å få «Homeland»-aktuelle Claire Danes som årets vertinne, mener VGs kommentator. Foto: Ap

Kommentar - Nobelkonserten: Frisk vertinne for slitne gjester

Nobelkonserten har skutt gullfugl i jakten på programleder. Selve programmet går det dårligere med.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over seks år gammel

Den årvisse fredspriskonserten har lenge vært en studie i fattigmannsbooking.

Avstanden mellom de store ordene om hvor mange seere den når (gitt at alle innbyggere i alle land hvor konserten sendes sitter klistret til skjermen) og hva den faktisk presenterer av artister, er lett å gjøre narr av.

IKKE PÅ TOPP: Mary J. Blige er for en has-been å regne i Europa. Foto: wenn.com

Slik ser det ut til å bli i år også.

De to første internasjonale artistene som offentliggjøres er i hvert fall i Nobels ånd, for det kommer til å være fredelig i gatene selv om Mary J. Blige og James Blunt inntar hovedstaden.

Begge må sies å være typiske Nobel-navn: Folk mange kjenner til, eller i det minste har hørt om, fordi de hadde store hits.

For lenge siden.

Blunts karriere har aldri kommet seg på bena etter nedturen som fulgte slageren «You're Beautiful» i 2005. Britens forrige album tilbragte én uke på VG-lista. Hans nye, som kom sist uke, er ikke engang blant de 200 mest solgte på iTunes. Da er du ikke mye populær.

Blige er på sin side en sertifisert R&B-legende, og har en karriere som tusler og går i hjemlandet USA, men i Europa er hun marginalisert, noe hennes kommende juleplate neppe vil endre på.

PÅ NEDTUR: James Blunts nye album har fått en mildt sagt lunken mottagelse. Foto: wenn.com

Sett med «skandinaviske» øyne ser det bedre ut for årets konsert. Norske Envy og svenske Zara Larsson har begge scoret store hits i både Norge, Sverige og Danmark i år, med henholdsvis «Am I Wrong» og «Uncover».

De fremstår som friske pust, slik Susanne Sundfør, Karpe Diem og Laleh gjorde i fjor, og får en til å leke med ideen om at Nobelkonserten burde satse mer på lokalt repertoar.

En smal og sexy konsert er langt mer fristende enn en avdanket og baktung en, slik det fort blir når den ene internasjonale has-been avløser den andre.

Aller best hadde det likevel vært om Nobelkonserten fant internasjonale artister på stjerne- og aktualitetsnivå med årets annonserte vertinne.

Hollywoodfavoritten Claire Danes blir å finne i Oslo Spektrum fire dager før tredje sesong av TV-suksessen «Homeland» avsluttes.

Mitt tips er at heller ikke hun har hørt så mye på James Blunt i det siste.

THOMAS TALSETH

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Her er de første Nobelartistene

  2. Norsk Nobel-seier

  3. Spøkte om å kuppe fredsprisopptreden

  4. Mary J. Bliges far knivstukket

  5. Aaron Eckhart skal lede Nobelkonserten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder