USA-TOPP: Astrid Smeplass er nummer én på Billboard, via Shawn Mendes' plate. Foto: UNIVERSAL Foto: ,

Kommentar: Verden ser til Norge

Kloden er nå blitt så liten at Norge endelig blir synlig på internasjonale hitlister.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mange vil kanskje kalle det provinsielt å juble over Astrid Smeplass' ferske «førsteplass» på USAs albumliste, ettersom hun kun synger på én av låtene på Shawn Mendes' plate.

Men Astrids innsats er uansett et signal på at noe er i ferd med å skje med utbredelsen av norske artister.

Det er under et år siden Cashmere Cat og Lido toppet Billboard som produsenter og låtskrivere for Ariana Grande, og under et halvår siden Nick Jonas nådde sjetteplassen på samme albumliste med én låt skrevet av norske Coucheron.

Alle er de ektefødte barn av internett – kanalen(e) til globalt og grenseløst kunstnerisk samkvem gjennom sosiale medier og nettsteder som YouTube, Soundcloud, Hypemachine og hva de nå heter alle sammen.

Spesielt Soundcloud har gjort verden herlig mye mindre for norske artister de siste par årene.

PRODUSERER STJERNENE: Cashmere Cat, mindre kjent som Magnus August Høiberg fra Halden. Han har blant annet produksjoner for Ariana Grande og Kanye West på CV'en Foto: UFA Foto: ,

Uten Soundcloud ville neppe Kygo nådd den råsterke tiendeplassen på den britiske singlelisten like fort, uten Soundcloud ville neppe den tidligere rølpeduoen Broiler blitt hyret inn som remiksede av millionselgerne Imagine Dragons.

Og ville en unggutt fra utkantstrøkene i Solør (Flisa, inntil nå mest kjent for Jordan tannpirkere) blitt husholdsnavn i de tøffeste strøkene i Bronx og Brooklyn uten en felles verdensvev?

Matoma har iallfall klart å knekke koden overfor Ja Rule og The Notorious B.I.G.s etterkommere.

Vi skal selvfølgelig ikke unnslå kvaliteten på de nye norske artistene, ikke minst i den nye elektroniske bølgen som herjer internasjonale hitlister. Unge talenter som begynte å høre musikk da den første elektroniske bølgen traff verden.

Vi var i front der også, med Röyksopp.

Og slik det ser ut nå, kan Torbjørn Brundtland og Svein Berge vise seg å bli viktigere inspiratorer og idoler for generasjonen etter seg enn vår aller første USA-suksess, a-ha, ble.

STEIN ØSTBØ

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder