RØRT TIL TÅRER: Josefine Winther (f.v.) er låtskriveren bak «Silent storm», som Carl Espen Thorbjørnsen fremførte søndag kveld. Her sammen med MGP-programlederne Jenny Skavlan og Erik Solbakken. Foto: NTB SCANPIX

Stein Østbø kommenterer Melodi Grand Prix: Etter Winther kommer vår

Det kan fort bli hett for Winther videre utover våren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Melodi Grand Prix er tross alt en konkurranse for låtskriverne. Derfor hyller vi Josefin Winther etter den tredje MGP-semifinalen søndag kveld. Hennes «Silent Storm» utkonkurrerte alle utfordrere søndag kveld - ja, i hele helgen faktisk.

Det kan bli en søt hevn for kvinnen med Steinerskole-bakgrunn; hun har siden midtveis på 2000-tallet forsøkt å etablere en karriere i egen kraft via et par album og en rekke singler som aldri har blitt nasjonaleie.

Men det er dit hun er på vei nå.

Mye også på grunn av fetteren Carl Espen Thorbjørnsen som søndag fremførte Josefins «Silent Storm» på en smånervøs, men likevel overbevisende måte. Selve låta er så genialt akkord-melankolsk at den egentlig ikke trenger alle de dramatiske vendingene som den fikk i semifinalens arrangementer søndag kveld - Carl Espens bevrende røst tilkjennegir låtkvaliteten mer enn godt nok ved siden av pianoet.

VG-KOMMENTATOR: Stein Østbø. Foto: ROBERT EIK.

Men når man er vant til å avvise berusede mennesker utenfor legendariske Garage i Bergen fremfor å stå på en scene, kan det musikalske forsøket på å overdøve Carl Espen unnskyldes - de er kanskje ikke helt sikre på hva som kan skje i en direktesending.

Den tidligere dørvakta hos Garage har nemlig knapt stått på en scene før søndag kveld.

I København i mai kommer han til å være sikkerheten selv.
Hvis han kommer dit.

El Cuero kommer til å gi den norske MGP-finalen et særs kjærkomment innslag av god, gammeldags rock'n roll, men spesielt Elisabeth Carew ga Carl Espen søndag god konkurranse med en erke-typisk MGP-poplåt, skrevet av et blasert låtskriverkollektiv der både hennes manager, David Eriksen, de siste par årenes hotshot i Østen (og med Truls her hjemme), Mats Lie «Slipmats» Skåre og selveste Simon Climie fra Climie Fisher - om noen husker disse fra sent 1980-tall - er medlemmer.

Men Josefin Winther feier disse av banen i denne omgang. Hun er personlig der kollektivet blir kalkulert. Om Europa ønsker en inderligfølt ballade - både i tilblivelse og fremføring - er det en metal-utseende eks-dørvakt fra Osterøy som blir Norges representant i København i mai.

Endelig kjenner jeg at jeg begynner å glede meg til selve Eurovision Song Contest.

Og det er ikke bare fordi jeg aldri har blitt nektet inngang på Garage.

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder