MANGE DØDSFALL: I 2013 er det flere store norske musikkpersonligheter som har gått bort. Tor Milde og Lage Fosheim er e to av dem. Foto: Helge Mikalsen / Janne Møller-Hansen

Forventer «Spellemann»-hyllest av de som har gått bort

Når Spellemannprisen går av stabelen lørdag, håper store profiler i musikkbransjen på en hyllest av de avdøde som har markert seg i Musikk-Norge.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs musikkjournalist, Thomas Talseth, skrev torsdag kveld en kommentar der han ga uttrykk for at det vil fremstå som rart dersom musikkbransjens store feiring av seg selv ikke skal inneholde honnør musikkprofilene som har gått bort.

Onsdag denne uken døde både Tor Milde og Per Eirik Johansen.

Siden «Spellemann»-showet på NRK ikke har for vane å hedre de som har gått bort, skapte kommentaren engasjement blant store profiler i norsk musikkbransje.

LES OGSÅ: Kjendis-Norge i sorg etter tre dødsfall

Plateselskapsveteran Bjørn Rogstad (45) håper «Spellemann» bruker tid på å minnes de som har gått bort. Både de som gikk bort i 2013, men også de som døde nå nylig.

- Det har vært flere ekstremt markante skikkelser som har gått bort den siste tiden, så jeg håper virkelig at det markeres. Det burde markeres! Jeg føler det er rart hvis de ikke bruker noen sekunder på hedre de som har betydd så mye for norsk musikk under årets prisutdeling, sier Rogstad til VG.

DØDE ONSDAG: Platedirektør Per Eirik Johansen ble 54 år gammel. Foto: Terje Bringedal

God idé

Siden forrige Spellemannpris-utdeling har blant annet Eivind Rølles, Lage Fosheim, Rolf Graf, Tore Hansen, Morten Mølster, Ivar Woxmyhr, Yngve Moe, Knut Nesbø, Tor Milde og Per Eirik Johansen gått bort. Når VG spør «Spellemann»-styreleder Marte Thorsby (41) om de som har gått bort vil bli hedret i showet, svarer hun:

- Dette har vi fått flere henvendelser om, men jeg kan ikke kommentere dette i forkant av showet.

Sven Hauge (56) var platedirektør og manager i Bahama Records når de ga ut albumet «Sunday People» av The Monroes. Han mener det er en god idé at markante artister og bransjefolk som har gått bort i løpet av året markeres på Spellemannspris-utdelingen.

- Jeg synes det skal være en markering, en stille stund med rulletekst hvor folk i bransjen, både artister og andre som har spilt en stor rolle, men gått bort, minnes. Dette er en idé som burde vært tatt fram for lenge siden. Det er på tide at man setter pris på, og markerer de som har gått bort, sier Hauge som husker tilbake på samarbeidet med The Monroes med stor glede.

Satser på hyllest

NRKs Grand Prix-general, Vivi Stenberg (40), har stor tro på at «Spellemann»-komiteen kommer til å hedre de som har gått bort.

- Når to så markante personligheter går bort så tett opp til «Spellemann», er magefølelsen at man vil hedre dem. Min personlige mening er at det er naturlig å gjøre det når flere store norske musikkpersonligheter dør i løpet av året som har gått, sier Stenberg, og legger til at vi garantert kommer til å se former for hyllester og takketaler til minne om de som gikk bort i prisvinnernes takketaler.

Jørgen Roll (55), festivalsjef for Norwegian Wood, er sikker på en «Spellemann»-hyllest kommer til å finne sted i morgen kveld.

- Jeg regner med at de løser dette på en elegant og verdig måte. Det trenger ikke være så stort, men et verdig lite rom for ettertanke. Det har vært en voldsom uke og veldig mange dødsfall i 2013, så det var fint at Talseth tok opp tematikken, sier Roll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder