TOPP TIX: Andreas Haukeland, bedre kjent som Tix & The Pøssy Project, er ukens sterkeste nykommer på Norges offisielle hitliste. Foto: CARL-FREDRIK SALICATH Foto: ,

Skandale-russelåt stormer VG-lista

I kjølvannet av tre ukers utskjelling feier Tix & The Pøssy Project nå inn som beste nykommer på dagens VG-liste.

 • Thomas Talseth

Artikkelen er over fem år gammel

Frem til slutten av april var Andreas Haukeland (22) en populær russelåtprodusent, som i likhet med de fleste av sine kolleger opererte uforstyrret av virkeligheten utenfor russebussboblen.

Siden da har bærumsgutten, under kunstnernavnet Tix & The Pøssy Project, blitt årets mest omdiskuterte og utskjelte norske artist.

Ikke bare på grunn av den lettbente ompadancemusikken. Først og fremst er det tekstlinjer som dette som har vakt oppstandelse:

«I kveld er det lov å være hore/Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?»

Sitatet stammer fra «Sjeiken 2015», Haukelands mest populære låt, som akkurat har passert en million avspillinger på Spotify, og i dag entrer VG-lista på tiendeplass.

Intervjuet som følger er gjort per epost, etter artistens ønske om kun å svare skriftlig. Han begrunner dette med Tourettes syndrom.

PUBLIKUMSMAGNET: Tix & The Pøssy Project-konsert på Sentrum Scene i Oslo. Foto: MATS GRIMSÆTH Foto: ,

– Hva synes du om å gå inn på VG-lista, som ukens beste nykommer?

– Å rykke inn med en slik russelåt anser jeg som en ære, og jeg er veldig takknemlig og stolt. Jeg tror resten av musikkbransjen undervurderer verdien i russesegmentet. Det er også flere ungdom og voksne som har spilt låten i ren protest mot mange av de latterlige anklagene fra media.

– Hva tenker du om låtens popularitet, i lys av all kritikken den har fått?

– Jeg håper det er en øyeåpner for resten av musikkbransjen. Jeg leste i et av kommentarfeltene at populærmusikken er et speil på den kulturen den oppstår i, og jeg mener denne debatten heller burde fokusert på hvorfor slike låter faktisk slår så godt an i dagens samfunn, i stedet for å iverksette en heksejakt mot låtskriverne. Russen ville ha låter som nådde opp på listene, og det klarte jeg å levere. Hva kritikerne synes bryr jeg meg fint lite om – jeg lar publikum snakke for meg gjennom streamingtall og utsolgte konserter.

BRYR SEG IKKE: Kritikken har haglet mot Andreas Haukeland; alt fra bekymrede foreldre til store medieprofiler har gitt hans virke det glatte lag. Foto. MATS GRIMSÆTH Foto: ,

– Hvilken del av kritikken synes du har vært minst rettferdig?

– Kritikere har forsøkt å trekke inn voldtektsoppfordringer, likestilling, ekskjæresten min, familien min, og diagnosen min med Tourettes syndrom. Jeg deltar gjerne i en saklig debatt, men dette utviklet seg til en alvorlig heksejakt.

– Hvilken del av kritikken mot deg har du forståelse for?

– Jeg forstår veldig godt at det skaper reaksjoner når barn begynner å synge på slike låter på skolen og i hjemmet, men som artist er det umulig å ha kontroll på hvem som lytter til låtene. Låtene faller tross alt i smak hos ungdommen fordi de forstår hvor latterlig useriøse de er, og mange hører nok også på mye verre tekster som ikke er ment for tull.

– Hva vil du si til russeforeldre som bekymrer seg for at musikken din bidrar til overdreven drikking og sex de involverte partene ellers ikke ville befattet seg med?

– Jeg vil fortelle årets russeforeldre at jeg tror nok de fleste har gjort en såpass god jobb med oppdragelsen av barna sine at de ikke trenger å bekymre seg for at de skal hjernevaskes av en russelåt. Ungdommen utsettes tross alt for langt verre ting gjennom TV og internett.

RUSSEN I RYGGEN: Tix & The Pøssy Project greier seg fint ved hjelp av målgruppen, mener Andreas Haukeland. Foto. MATS GRIMSÆTH Foto: ,

– Hva slags respons får du av russen nå, etter at du har fått så mye oppmerksomhet?

– Russen har støttet meg i debatten, og de elsker låtene mine. Dette er en enorm seier for russen og musikkbransjen, og jeg har planer om å ta en solid seiersrunde ved å rykke opp enda et par plasser på hitlistene.

– Hvordan stiller du deg til å lage russelåter fremover?

– Jeg elsker å samarbeide med russen og jeg var allerede nesten fullbooket for 2016-russen før all mediaoppmerksomheten. Dette blir ikke min siste russelåt på VG-lista!

– Hva betyr listeplasseringen for karrieren din?

– Nå blir det kanskje vanskeligere å hevde meg som en kredibel artist i fremtiden. Likevel liker jeg at deler av media undervurderer meg og har fremstilt meg som en talentløs artist, på bakgrunn av bestilte tekster i et veldig snevert utvalg av russelåter. Planene mine er klare, og jeg gleder meg til å motbevise dem.

Mer om

 1. VG-lista
 2. Russen

Flere artikler

 1. Tix fra russeharry til rap-eliten

 2. Pluss content

  Russelåtkongen TIX

 3. Russelåtkongen håver inn millioner

 4. Artistmanager vil ha NRK-sensur av Tix-sanger og andre russelåter

 5. Russelåtkongen håver inn millioner

Fra andre aviser

 1. Til forsvar for TIX: En ung artist er helt ufortjent blitt utsatt for grove anklager

  Aftenposten
 2. 13-åring lager partylåter for russen

  Aftenposten
 3. Engelen anmelder årets russelåter

  Bergens Tidende
 4. «Vi er unge. Vi er lette å utnytte. Pengene sitter løst»

  Aftenposten
 5. – Eg er ein kujon. Men eg har aldri vurdert å gi opp

  Fædrelandsvennen
 6. Faren er dømt for minst 160 overgrep mot denne jenten. Hun er så skadet at hun har vært innelåst på sykehus i Bergen i nesten fire år

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder