Christer Falck har brukt over én million på Prince-lidenskapen

– Dette er en grusom dag

Christer Falck (46) har sett Prince opptre live 56 ganger og er knust over superstjernens brå død.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I likhet med resten av verden mottok Christer Falck nyheten om Prince sin brå bortgang tidlig torsdag kveld. Men han tror selv at han tar den triste beskjeden tyngre enn folk flest.

– Jeg fikk en SMS der jeg ble spurt om det stemmer at Prince er død. Da tenkte jeg «Har det klikket for deg?». Og så gikk jeg inn på Facebook, og da var jeg allerede nedpepret av meldinger, forteller Falck til VG.

Han håpet i det lengste at det ikke var sant. Men det var Prince som lå livløs hjemme i en heis i sitt eget hjem, Paisley Park Studios, i Minnesota da politiet fikk en nødtelefon og rykket ut. De første rapportene gikk ut på at det var en ikke navngitt person som var død.

– Så var det altså sant at det var han. Det var vondt, altså, forteller en synlig preget Falck.

– Dette er en grusom dag. Det største slaget for musikken – kanskje noen gang.

PROTOKOLL: Send siste hilsen – og del dine Prince-minner

Viser frem Prince-samlingen

Kun et par timer etter at dødsfallet ble bekreftet, tar Falck imot VG i sitt eget hjem på Nordstrand i Oslo. Der viser han frem flere hyllemeter med CD-er, plater, bilder og esker med dyrebare minner, alt fra konsertbilletter til servietter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MINNER: Christer Falck med en av sine dyrebare esker. Hele samlingen av Prince-klenodier er forsikret. Foto: Mattis Sandblad VG

Selv om nyheten slo ned som en bombe, reflekterer Falck over den siste tidens hendelser. Han ser ikke bort fra at Prince kan ha visst at situasjonen var mer alvorlig enn en influensa, som det har vært opplyst at musikeren led av.

Snakket om død far

– Det har vært diskusjoner i ulike Prince-fora. Han har begynt å snakke om faren sin på konsertene sine. Det har han ikke gjort før. Faren døde for noen år siden. Han har også lagt på en tåre på Twitter-kontoen sin, på ansiktet sitt. Hvorfor gjør man det sånn helt uten videre? Ikke minst etter at flyet nødlandet for en uke siden, hvor han da hadde influensa ... Det er mye som tyder på at dette muligens er noe han har vært klar over. Og det at han dør i sitt eget studio ... Han har nok kanskje visst et eller annet, men det er vel ikke verdt å gå og skilte med sykdom, spekulerer Falck, som har gitt ut hyllest-CD, blader og bok om sin store helt.

Internasjonale reaksjoner: Madonna og Katy Perry knust

Norske reaksjoner: Erna Solberg kalte inn pressen

Har mansjettknappene

Falcks aller gjeveste klenodier er imidlertid låst inn i bankbokser eller oppbevart på andre trygge steder. Deriblant er signerte gitarer samt mansjettknappene Prince brukte i filmen «Purple Rain» i 1984. Sistnevnte er blant Falcks kjæreste eiendeler.

Han vil ikke røpe hva han ga for dem, men antyder at han nok totalt har svidd av minst én million kroner på sin store lidenskap. Falck har nemlig vært hodestups oppslukt av Prince i over 30 år.

– Jeg tør ikke å spekulere i pengene. Men jeg har alt som Prince noen gang har lagt sine fingre på. Jeg tror ikke det er en eneste ting jeg ikke har, sier Falck, som altså kan skilte med å ha fått med seg 56 liveopptredener, den siste for halvannet år siden.

Lest denne: Ti øyeblikk vi aldri glemmer

I en av eskene ligger det også en invitasjon til platelansering hjemme hos Prince i 1996, i Minnesota. Der fikk Falck nærkontakt med artisten. Han klarte nemlig ikke å la være å legge armene rundt artistens legger da han sto rett foran ham.

– Da tok jeg på Prince for første og siste gang. Det var nok ikke så stort for ham som det var for meg. Jeg klarte ikke å snakke, så jeg laget bare noen gryntelyder og sa «I am Norwegian». Han svarte bare «That's good to know», og så gikk han videre.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Ingen vei tilbake

Falck var bare 13 år da han ble hekta.

– Jeg har fulgt Prince hele livet. Han har vært soundtracket til livet mitt siden 1981. Jeg tenkte at dette låter utrolig tøft. Hvit rock med svarte elementer. Og så kom «Purple Rain», som på en måte eksploderte i trynet mitt som 15-åring. Da var det ingen vei tilbake. Det var bare å blakke seg og kjøpe alt. Jeg har fire kasser med klær i kjelleren, boblejakker og barneklær, som jeg hadde tenkt at når jeg fikk barn en gang, så skulle jeg bruke dem. Men så syntes jeg at disse klærne var litt for fine til å bruke på disse ungene mine, ler Falck, som har to barn.

VGs Stein Østbø: – Et «Sign O’ The Times» vi ikke hadde trengt nå

Falck hadde tenkt å ta med barna på Prince-konserten som egentlig skulle vært arrangert i Oslo for noen måneder siden, men som ble avlyst.

– Jeg tror Prince fikk litt kalde føtter etter bomben i Paris, sier Falck.

I stedet var det snakk om at Prince skulle komme til Norge mot slutten av året. Men nå blir det ingen flere konserter.

– Til og med sønnen min Isak synes at det som har skjedd er nitrist.

Prince sin ekskone knust: – Han var mitt alt

Artikkelen fortsetter under billedgalleriet.

Skal ha 2000 hemmelige låter

Falck mener at Prince ikke har fått den oppmerksomheten i media som han har fortjent.

– Det er dessverre sånn at man må dø for å få en ordentlig oppreisning. Verden har mistet en artist som fortsatt gir ut fantastisk musikk. Det har vært delte meninger om de siste platene hans, men det har kommet nye ting som er helt oppe på nivået fra 80-tallet.

Ifølge Falck har Prince sikkert 2000 låter i det såkalte hvelvet sitt som ingen har hørt. Han sitter selv på mange av disse, som skal ha lekket ut «på ulikt vis».

– Prince kunne spille inn et helt album og så bestemme seg for at han ville gi ut et helt annet, og så bare ble låtene liggende der. Det er så mye å ta av, og jeg er spent på hva som skjer med dette. Han kan gi ut dobbeltalbum hvert år i 30 år, som alle sikkert er like bra som det han gjorde på 80-tallet. Jeg håper at de som skal forvalte arven hans, gjør det som bør gjøres, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder