GIKK PÅ EN SMELL: Madcon – Yosef Wolde-Mariam (t.v.) og Tshawe Baqwa. Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: ,

Madcon måtte gi ut låt de ikke likte

Nå har Tshawe, Yosef og manageren deres funnet ut hvordan de skal sikre seg mot å måtte gi ut musikk de ikke står inne for.

 • Thomas Talseth

Artikkelen er over fire år gammel

2015 har vært et bra år for Madcon. Singelen «Don't Worry» har blitt en av deres største hits, med tredjeplass på den tyske hitlisten blant grunnene til å smile.

Nå jobber duoen med å få sving på oppfølgerlåten «Keep My Cool», som spilles mye på radio i Tyskland og Frankrike.

Les også: – Vi er svarte vikinger!

Og de er klare på at de nå kun gir ut låter begge er glade i, og som manager Peter Peters nikker anerkjennende til.

For det har ikke alltid vært slik.

Madcons siste album, «Icon» fra 2013, var rigget for internasjonal suksess. Ni millioner kroner var angivelig investert. Musikken var autotune-tung og dansegulvvennlig. Videoene laget av en av verdens fremste regissører.

– Det er ikke noe å legge skjul på at «Icon» var en storsatsing for oss, sier Yosef Wolde-Mariam.

Bakgrunn: Madcon vil erobre USA med Ray Kays hjelp

– Og for andre som var involvert. Nå hadde vi hverken noe mål eller mal på hva vi skulle oppnå, men jo – vi hadde med oss Snoop Dogg, vi hadde Rick Ross, vi hadde store produsenter, Stargate var involvert …

Sjekk: Madcon får drahjelp av rap-giganter fra USA

Førstesingelen «In My Head» nådde annenplass på VG-lista. Den påfølgende, «One Life», hadde Kelly Rowland med som gjestevokalist, nådde sjetteplass i Tyskland og så ut til å bli døråpneren for «Icon»-albumet.

– Vi hadde klarert at Rowland skulle være med og gjøre promo – være med på TV-programmer i Frankrike, Storbritannia, og så videre, forteller Peter Peters.

– Så fikk jeg den hyggelige telefonen: «Peter! Bad news! Kelly skal ta over for Britney Spears i «X Factor» i USA, og må kansellere all promo!» Da kan du selv tenke deg. Vi måtte ringe rundt og si at alt vi hadde lovet ikke ble noe av. Så da raknet jo mye av promo-opplegget.

STÅR SAMLET: Manager Peter Peters (t.v.) og Madcon. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

Ifølge manageren var det likevel ikke der «Icon»-prosjektet strandet. Det skjedde derimot mens de holdt på å spille inn video sammen med Snoop Dogg, til «Icon»-låten raplegenden var med på, «Is You With Me».

– Så var det noen som fikk for seg at vi skulle gå for en annen singel, «The Signal». Og vi må være ærlige for en gangs skyld og si at den var vi ikke hypp på å gå for. Strengt tatt ønsket vi ikke å ha den med på albumet.

Mimrestund: Madcon-Tshawe rasende etter «mokkamann»-spøk

Peters og Madcon valgte imidlertid å være lojale mot sine forretningspartnere, og «The Signal» ble neste singel.

– Det har aldri gått dårligere med en Madcon-singel. Og da var det flere territorier som hadde stått klare, som trakk seg. Kelly hadde trukket seg fra promo, annensingelen gikk dårlig – «we're out».

FLOPPALBUMET: «Icon» ble ingen internasjonal suksess. Den nådde toppen av VG-lista, men var ute av Topp 40 etter fem uker – et kort opphold til Madcon å være. Foto: ,

Og da var «Icon»-eventyret over. Platen hadde to listeplasseringer å vise til – førsteplass i Norge, og 96. plass i Tyskland.

Husker du? Madcon slaktes for reklamestunt

Tiden var inne for nullstilling, og en ny måte å jobbe på.

– Et prosjekt hvor det ikke er hundre mann som spyr inn i øret vårt hva vi skal gjøre, når vi skal gjøre det og så videre. Bare lage noe vi har lyst til, finne noen nye partnere som er hypp på å være med hvis de vil. Hvis ikke – fuck off. Og der er vi nå, sier Peters.

Madcons plateselskap Sony ønsker ikke å kommentere «The Signal»-situasjonen overfor VG. De jobber fremdeles med Madcon.

Tshawe Baqwa synes ikke «Icon»-floppen er så bitter å tenke på nå.

– Det er en del av gamet. Men det viktigste for oss har vært å samle oss igjen og finne det musikalske fokuset som lett kan forsvinne når man står midt i bransjestormen. Å gå inn i studio med et rolig sinn slår aldri feil, vi har en helt ny energi nå. Du kan ikke presse frem musikk.

Tshawe om fortiden: – Jeg festet til langt på natt og snortet kokain

Yosef understreker at heller ikke han angrer på storsatsingen.

– Hadde det ikke vært for «Icon», hadde vi ikke vært der vi er nå. Det var sinnssykt gøy å lage den, det var lærerikt. Jeg skjønner hva du er ute etter – vi satset stort, og landet ikke der vi håpet vi skulle lande. Og det er fair. Men lærdommen var verdt innsatsen, og hadde jeg fått muligheten til å gjøre det på ny, ville jeg gjort det.

Tshawe mener at «Don't Worry»-suksessen har smakt ekstra godt i kjølvannet av det som skjedde med «Icon». Og han står inne for det utskjelte albumet musikalsk.

– Jeg ser på oss som kampsportutøvere, som må innom forskjellige stiler, og «Icon» var en av dem. Men det var fantastisk godt å få en hit med «Don't Worry». Ikke minst på grunn av måten den vokste frem på, helt organisk. Det finnes ikke ord for hvor godt det føles.

– Men vi har lært at vi aldri mer skal gi fra oss en låt vi ikke er helt sikre på at vi står inne for, som vi gjorde med «The Signal», sier Yosef.

– Dette handler om å stole på egne instinkter. Å være ja-menneske kan være skadelig. Det er jeg og «brorsan» som skal ut og synge disse låtene, jeg er ikke hypp på å gråte inni meg hver gang vi gjør det, sier Tshawe.

– Vi fant ut at vi skulle slutte med opplegget hvor vi hadde en regel om at låter var greit å bruke hvis to av tre av oss gikk god for det, forteller Peters.

– Nå gjør vi det slik at alle tre må stå inne for det. Det betyr at enkelte låter forsvinner ut, men det har blitt en ny måte å jobbe på som fungerer veldig bra.

Fikk du med deg? Madcon-Yosef ble stoppet fem ganger av politiet

Tshawe mener for øvrig at «Keep My Cool» er «retro og sexy» på en måte Madcon ikke har vært på en stund.

– Den er mest for tiden etter at barna har lagt seg. Vi kan fortsatt synge voksent, vi er ikke bare for hele familien, ikke bare Disney Channel, ler han.

– Vi har klart å finne tilbake til de primære følelsene som lå til grunn for hvorfor vi startet dette for 23 år siden. Man må kjenne litt på bransjen og det store maskineriet, og det har vi gjort en stund nå. Og nå begynner rynkene i pannen og stripene på uniformen å komme frem.

Les også

 1. Norske stjerner i Matoma-samarbeid

  Først J. Lo, Jason Derulo og One Direction. Nå samarbeider Matoma (24) låter med Nico & Vinz, Madcon og Donkeyboy.
 2. Madcon bygger selskapspyramide: Rustet for suksess

  Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i Madcon har bygget en pyramide av selskap rundt seg for å stå best mulig rustet ved…
 3. Madcon-Yosefs sønn er fortsatt navnløs

  For snart to uker siden ble Yosef Wolde-Mariam (34) i rap-duoen Madcon pappa for andre gang, men foreløpig er sønnen…

Mer om

 1. Norsk musikk
 2. VG-lista

Flere artikler

 1. Madcon-Yosefs selskap nær tvangsoppløst - får revisorrefs

 2. Madcon refses for lovstridige lån

 3. Pluss content

  Hva gjør du nå, Mira Craig?

 4. Disse er med i «Hver gang vi møtes»

 5. Pluss content

  Podcasten du må høre

Fra andre aviser

 1. - Surrealistisk å jobbe med Snoop Dogg

  Fædrelandsvennen
 2. Nytt album: Kamasi Washington slår på stortrommen

  Aftenposten
 3. Du har hørt om Kygo og Alan Walker, men neppe denne karen ...

  Aftenposten
 4. Da svenskene oppdaget «Skam», fulgte Gabrielle med på kjøpet

  Bergens Tidende
 5. Prince plate for plate gjennom nesten 40 år

  Aftenposten
 6. «Første gang jeg så scenen, tenkte jeg: Hva!? Er det feil å like Gabrielle nå, liksom?»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder