15-åringen i vitneboksen igjen i kveld

Her er den da 13 år gamle gutten sammen med Michael Jackson i dokumentaren Living with Michael Jackson. Gutten som sitter i vitneboksen igjen i kveld er i dag 15 år. Foto:

Jackson-anklagerens dramatiske livshistorie

(VG Nett) 15-åringen som i kveld sitter i vitneboksen i Michael Jackson-rettssaken har levd et turbulent liv ingen unner ham.

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over 15 år gammel

Hovedanklageren i Jackson-rettssaken vokste opp under trange kår i Los Angeles. Han var bare ti år da han fikk diagnosen kreft. Et år etter at han ble alvorlig syk skilte foreldrene seg etter påstander om at faren hadde mishandlet hele familien.

Nå står gutten i sentrum av det som betegnes som århundrets kjendisrettssak, og i kveld tar han fatt på sin tredje dag i vitneboksen.

Ved skranken foran ham står den erfarne Jackson-forsvareren Thomas Mesereau klar til å fortsette det som er ventet å bli en meget tøff krysseksaminasjon.

Den 15-årige gutten har anklaget superkjendisen Michael Jackson (46) for seksuelle overgrep, men forklaringen og troverdigheten hans blir forsøkt revet ned av Mesereau. Hvis Jackson-forsvaret har rett, spår ekspertene mer turbulens for gutten.

- Han kommer trolig bedre ut av det hvis han faktisk ble misbrukt. Hvis han lyver fordi moren hans har bedt ham om det, snakker vi om en gutt som må gjennomgå en alvorlig konflikt. Jeg ser på det siste som et langt mer skremmende scenario, sier Tom Lyon, som jobber som jusprofessor ved et universitet i Sør-California.

Fikk kjendisdrøm oppfylt

Gutten er det andre barnet til en mor og far som ble skilt i 2001, et år etter at han ble alvorlig syk. De hadde da levd et liv under trange kår i lang tid. Mor, far, to sønner og en datter levde alle på farens lønn fra et supermarked.

Den opprivende skilsmissen kom etter at familien anklaget faren for grov mishandling. De har i avhørt fortalt om voldelige utbrudd mot både moren og barna. Farens advokat har hele tiden hevdet at påstandene er usanne, men det ble likevel ikke gjort motstand da han mistet foreldreretten kort tid etter skilsmissen.

15-åringens første kontakt med Michael Jackson kom ifølge aktoratet da gutten etter initiativ fra moren deltok på en "komikerskole" for å lære stand up. Komiklubbeieren Jamie Masada skal ha spurt gutten om det var noen kjendiser han ønsket å møte. Han nevnte Chris Tucker, Adam Sandler og Michael Jackson.

Han fikk drømmen sin oppfylt. Filmstjernen Chris Tucker sørget blant annet for at hele familien til gutten fikk fly privatjet til en fotballkamp med Oakland Raiders. Han fikk også møte basketballstjernen Kobe Bryant, mens komikeren Louise Palanker skal ha gitt familien 20.000 dollar i gave.

I august 2000 mottok gutten en telefon fra den største stjernen av alle, Michael Jackson. De to snakket om guttens sykdom og han fikk samtidig en invitasjon til Neverland.

- Jeg ble skikkelig spent. Jeg skulle få se Michael Jackson. Da vi kom dit var alt veldig vakkert og det ble spilt musikk, har gutten fortalt om det første besøket til popstjernens hjem. Han og familien ble hentet i limousin i Los Angeles og kjørt den nesten tre timer lange turen til Santa Ynez.

Moren til gutten har tidligere sagt følgende om vennskapet med Jackson:

- Vi var blakke og Michael Jackson "fikset" oss.

Skrøt av Jackson

I tiden etter gutten traff Jackson skal han ha deltatt i en rekke private videoer som er produsert på Neverland. I en video som ble spilt inn i 2000 forteller gutten at han trives med å lage musikkvideoer på Neverland fordi han "ønsker å bli verdens beste danser" når han blir stor.

Dette skjedde to år før Jackson tok ham med på et intervju i dokumentaren Living With Michael Jackson.Den mye omtalte dokumentaren ble starten på det som i dag er en dramatisk rettssak mot Jackson i Santa Maria.

Gutten, lillebroren, storesøsteren og moren var sammen med Jackson også i tiden etter at dokumentaren ble sendt på TV, og ga på det tidspunktet ikke uttrykk for at popstjernen hadde gjort noe galt. Tvert imot.

Til Jacksons private etterforsker og barnevernet i Los Angeles fortalte de i at Jackson var en farsfigur som aldri skadet dem. Dette gjorde de også foran videokameraet under et intervju i regi av Jackson 21. februar 2003.

Ifølge tiltalen startet de påståtte overgrepene mot gutten etter dette intervjuet, som ble laget sent på kvelden. Det er også dette intervjuet som er grunnlaget for tiltalepunktet der Jackson anklages for å ha holdt familien fanget og tvunget dem til å snakke pent om ham.

Etter intervjuet 21. februar ble det en brå slutt på kontakten mellom gutten og Jackson. Det som startet med at en kjendisdrøm ble oppfylt, var nå snudd til anklager om bisarre overgrep.

I løpet av noen uker etter intervjuet hadde familien kontaktet to advokater, blant annet Larry Feldman. Den da 13 år gamle gutten hadde også besøkt en psykolog, som slo fast at han kunne ha vært utsatt for overgrep.

Det var for øvrig den samme Feldman som i 1993 ordnet en avtale utenfor rettssystemet etter at en annen gutt anklaget Jackson for seksuelle overgrep. Avtalen var verdt nærmere 20 millioner dollar.

Humoristisk i retten

Distriktsadvokat Tom Sneddon startet sin utspørring av gutten onsdag i forrige uke. Etter at en ryggplaget Jackson hadde l aget drama ved å dukke opp i pysjen en time for sent torsdag , fortsatte gutten med å fortelle detaljene rundt de påståtte seksuelle overgrepene.

Jackson-forsvareren Thomas Mesereau kom så vidt i gang med sin krysseksaminasjon torsdag ettermiddag, men fortsetter hardkjøret først i dag ettersom det ikke var vitneforklaringer fredag.

Det har vært knyttet stor spenning til 15-åringens forklaring i retten, men så langt har han klart seg bra i vitneboksen.

Den unge gutten med en voksen stemme har gitt klart uttrykk for at han ikke uten videre lar seg vippe av pinnen av Meserau. Etter flere av påstandene og spørsmålene til Mesereau torsdag, slo han tilbake og hevdet at det som ble sagt var usant. Han har også holdt en sarkastisk og humoristisk tone i retten.

Hvis alt går etter planen fortsetter Mesereau å gjøre det han kan for å bryte ned troverdigheten til gutten i kveld norsk tid. Etter planen skal også Jackson være på plass i rettssalen, friskmeldt fra ryggplagene som oppsto torsdag.

Mer om

 1. Michael Jackson

Flere artikler

 1. - Jeg hadde på meg Jacksons pyjamas da overgrepene skjedde..

 2. Jackson-anklagerens mor gråt i retten

 3. Psykologen som rapporterte påståtte Jackson-overgrep: - Det er sjelden ofrene lyver

 4. Juyen fikk se dramatisk videobevis: Anklageren og familien forgudet Michael Jackson

 5. - Tok med porno til Neverland

Fra andre aviser

 1. 15-åringen: Ingenting skjedde

  Aftenposten
 2. NRK ønsker ikke å ta stilling til Jacksons skyld eller uskyld

  Aftenposten
 3. - Fullstendig latterlige anklager

  Aftenposten
 4. Hardkjør mot Jacko

  Aftenposten
 5. Dette er anklagene mot Michael Jackson

  Aftenposten
 6. Etterlyser beviser

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no