TRAFF GODT: Disse har fjorårets største hit, ifølge Spellemannjuryen. Fra venstre Bjørn Johan Muri, Lars Vaular, Madcon, Maria Mena og Karpe Diem. Foto: Mattis Sandblad, Petter Emil Wikøren, Scanpix, Markus Aarstad, Eivind Griffith Brænde.
TRAFF GODT: Disse har fjorårets største hit, ifølge Spellemannjuryen. Fra venstre Bjørn Johan Muri, Lars Vaular, Madcon, Maria Mena og Karpe Diem. Foto: Mattis Sandblad, Petter Emil Wikøren, Scanpix, Markus Aarstad, Eivind Griffith Brænde.

Spellemann: Disse kan vinne «Årets hit»

Stem på VG Nett og via SMS

MUSIKK

(VG Nett) Maria Mena kan vinne Spellemannpris i et år da hun ikke ga ut plate.

Publisert: Oppdatert: 18.02.11 08:32

«Home For Christmas» var nemlig spesialskrevet for avslutningsscenen i Bent Hamers film «Hjem til jul» i et mellomår i Menas karriere.

Nå er hun likevel nomintert til en Spellemannpris for årets hit, sammen med Bjørn Johan Muri, Lars Vaular, Madcon og Karpe Diem.

Se intervjuer med alle nominerte lenger nede i teksten, og stem via VG Netts avstemning eller sms for å bidra til at din favoritt kan vinne prisen.

Her kan du stemme på VG Netts avstemning !

Låten ble fort en kritiker- og publikumsfavoritt med dobbelt platinasalg (over 20 000) og er nå nominert til Spellemannpris i kategorien Årets Hit. «Home For Christmas» ga Maria Mena også hennes første topp-plassering på VG-listen.

- Jeg føler meg stolt og ydmyk.

Dette er en låt som betyr mye for meg, men som jeg aldri hadde trodd skulle bli så godt mottatt av det norske publikumet, sier Maria Mena til VG.

Les også: Dette mener VGs anmeldere er 2010s beste låter

Hun forteller at det er hennes egen far - musikeren Charles Mena, opprinnelig fra Nicaragua - som er den direkte inspirasjonskilden til «Home For Christmas».

Fars røtter

- Den er inspirert av min far og hans søken etter sin far og egne røtter, bekrefter Maria Mena.

Det var Bent Hamer og hans faste filmkomponist, John Erik Kaada, som henvendte seg til Maria Mena med ønske om en låt til «Hjem til jul» som handler nettopp om tilhørighet.

Hamer har tidligere fortalt VG at de nesten hadde gitt opp håpet om et positivt svar fra Mena da mailen hennes plutselig dukket opp helt i sluttprosessen av filmen. Og da klaffet det umiddelbart.

Tolket

- Jeg tok meg friheten til å tolke filmens tittel på min egen måte, og sammen med produsenten min, Martin Sjølie, skrev jeg låten sommeren 2010, sier hun.

- Hva er din egen norske favorittlåt fra 2010?

- Alle låtene til Karpe Diem, spesielt «Farlig».

Bjørn Johan Muri - «Yes Man»

Bjørn Johan Muri er nominert med sin «Yes Man».

- Dette er en veldig fin oppmerksomhet. Låta kom til gjennom en session i studio høsten 2009. Den har betydd mye for interessen rundt albumslipp, og gitt meg muligheten til å få reise rundt og spille musikken min, sier Muri til VG, som selv ikke har noen personlige låtfavoritter fra 2010.

Lars Vaular - «Rett opp og ned»

Lars Vaulars «Rett opp og ned» gikk som en farsott på radio i fjoråret, og er også nominert til prisen for årets hit.

- Dette er veldig hyggelig, artig at noe som i utgangspunktet føltes litt smalt har truffet veldig bredt. Thomas Eriksen (produsent) laget riffet en dag jeg var et kvarter for sent til studio. Jeg hadde teksten til refrenget og bridgen i hodet fra før av, men vet ennå ikke hva som er refrenget og hva som er bridgen på denne sangen, sier Vaular.

Selv har han «25 tjommier» med A-laget som sin favorittlåt i 2010.

Madcon - «Glow»

Også Madcons «Glow», som publikum først ble introdusert for i pausen av MGP-showet på Fornebu, er også nominert.

- Dette er helt sinnssykt! sier Tshawe Baqwa når han får beskjeden.

- Dette beviser at vi kan skrive en hit selv («Beggin'» var jo ikke skrevet av oss), og det bekrefter en kontinuitet i vår karriere og sist, men ikke minst, at vi fikk hele Europa til å danse sammen i åtte minutter. Det var vakkert! slår han fast.

Hans tidligere samarbeidspartnere i Vinni & the Vagabonds laget Tshawes favorittlåt fra 2010 - «Phoenix».

Karpe Diem - «Ruter»

Karpe Diems «Ruter» er siste låt som kan vinne, og gladguttene stråler etter nominasjonen.

- Vi er selvsagt superhappy! Det er første gang vi er nominert i den kategorien, og nå tror jeg endelig Andreas Grega forstår hvor stor låta er i Norge. Vi spilte inn albumet vårt i Stockholm samtidig som Andreas Grega spilte inn sitt. Da vi hørte Andreas sin originalversjon av «Ruter» var det dømt til å skje, sier Magdi Ytreeide Abdelmagui til VG.

Og årets favorittlåt? Susanne Sundførs «The Brothel».

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Her kan du lese mer om