UNDER PRØVENE: Ivi Adamou fra Kypros under en prøve mandag. I kveld er det virkelighet. Amadou fremfører «La La love». Foto: Afp

VG anmelder kveldens bidrag

Tooji skal ikke i ilden før i andre semifinale torsdag, men sitter likevel i salen i kveld for å se hvem som blir hans eventuelle utfodrerede i lørdagens finale.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I hver semifinale kjemper 18 land om ti finaleplasser i årets Eurovision. Her er VGs vurderinge av kveldens deltagere i alfabetisk rekkefølge.

ENIG ELLER UENIG? DISKUTER I KOMMENTARFELTET UNDER!

VG:s terninger viser 2 prikker

Albania
Rona Nishilu med «Suus»
En intens ballade som starter greit, men når det høydramatiske refrenget setter inn, avslører sangerinnen en stemme - eller skrik - så voldsom at torturmistankene dukker opp.

VG:s terninger viser 4 prikker

Belgia
Iris med «Would You?»
Engelsken er ikke prikkfri, men Iris har en av de aller beste balladene i årets heat, med like doser melankoli og desperasjon.

VG:s terninger viser 3 prikker

Danmark
Soluna Samay med «Should've Known Better»
Soluna er tidligere gatemusikant (hun har jevnlig vært innom Norge også siden hun var fem år - med sin far Gee Gee Kettel) som har fått proff låtskriverhjelp, men hennes tynne stemme imponerer aldri med dette snøfnugget av en poplåt. Ikke dårlig, bare så veldig anonym.

VG:s terninger viser 5 prikker

Finland
Pernilla Karlsson med «När jag blundar»
Feltets vakreste ballade med sårt lengtende stemning, riktignok sunget på litt hardt finsksvensk, men Pernilla har uansett en nydelig stemme som sender gåsehuden rett i hjertet.

Hellas
Eleftheria Eleftheriou med «Aphrodisiac»
Eleftheria deltok for sitt fødeland Kypros allerede som 16-åring, men varter her opp med en så svimlende erkeklassisk gresk bouzouki-poplåt at en Topp-ti-plassering burde være innen rekkevidde.

VG:s terninger viser 2 prikker

Irland
Jedward med «Waterline»
Tvillingene med såtehåret prøver seg igjen i år - med en låt som kun er marginalt bedre enn fjorårets håpløshet. Sangstemmene er fremdeles like mediokre på denne kvasihektiske låtbagatellen.

Island
Greta Salmòme & Jònsi med «Mundu eftir mèr»
Slik ville det ha hørtes ut om Vamp deltok i Eurovision! Storslått dramatikk - nesten krigersk à la Vamps «Månemannen» - med klar folkemusikalsk bunn. Bør bli en solid poengsanker.

VG:s terninger viser 2 prikker

Israel
Izbao med «Time»
Er kazoo et undervurdert instrument? Nei. Men like fullt sentral på denne liksomhumoristiske retropopen med dybde på linje med en bordplate. En skikkelig øreterrorist, dette.

VG:s terninger viser 3 prikker

Kypros
Ivi Amadou med «La La Love»
Houserytmene fra nittitallet får bein å gå på igjen i denne forholdsvis friske, men akk så poengløse teenpop-låten. Sjekk tittel, og du forstår hvilke ord som brukes mest i refrenget.

VG:s terninger viser 2 prikker

Latvia
Anmary med «Beautiful Song»
Et hjelpeløst bidrag, dessverre. Det skjer overhodet ingenting i denne poplåta som fremføres med countryknekk i stemmen og giddalaus overbevisning. Og for en tekst!

VG:s terninger viser 2 prikker

Moldova
Pasha Parfeny med «Lautar»
Lystig karnevalsstemning innledningsvis på Moldovas bidrag, men med en gang Pasha Perfeny åpner munnen kommer lengselen etter at dette burde ha vært et instrumentalinnslag.

VG:s terninger viser 1 prikker

Montenegro
Rambo Amadeus med «Euro Neuro»
Ett av tidenes mest bisarre innslag - en avantgardistisk jazzfunk-suppe med amatør-rap på montenegrinsk. Fortjener reiseforbud.

VG:s terninger viser 3 prikker

Romania
Mandinga med «Zaleilah»
Sekkepipe, marsjtrommer og trekkspill over reggaerytmer? Jo da, det høres ut som et gigantisk kulturkrasj, men låtens godlynte karakter gjør deg faktisk i ganske godt humør.

VG:s terninger viser 1 prikker

Russland
Buranocskiye med «Party Everybody»
Seks bittesmå bestemødre, de fleste i syttiårene, kommer garantert til å få oppmerksomhet i sine folkedrakter i Baku. Moro? Tja, en håpløs låt og fremføring er det åkkesom.

VG:s terninger viser 3 prikker

San Marino
Valentina Monetta med «The Social Network Song»
Blodfattig pop med rødmende stupid tekst, men med et repeterende «uh oh»-tema som irriterer akkurat nok til at den kan fungere i Eurovision-sammenheng.

VG:s terninger viser 2 prikker

Sveits
Siplus med «Unbreakable»
Brandon Flowers og The Killers må gråte blod over å ha inspirert folk som disse to brødrene. Høres ut som en kopi av en kopi. Uten å ha en låt å kopiere.

VG:s terninger viser 2 prikker

Ungarn
Compact Disco med «Sound of Our Hearts»
Strait poprock-låt med a-ha-preg og visse tendenser til vellykket dramatikk i refrenget, men forblir litt for stillestående. Eller stillegående.

VG:s terninger viser 1 prikker

Østerrike
Trackshittaz med «Woki mit deim Popo»
I sannhet noe av det jævligste jeg har hørt. To rapgutter med idiotisk slagordrefreng (popo = rumpe) og pubertale ferdigheter skal altså føre Østerrikes stolte poptradisjoner videre?

ENIG ELLER UENIG? DISKUTER I KOMMENTARFELTET UNDER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder