Vinner Australia kan Eurovision-finalen havne i Norge

STOCKHOLM/OSLO (VG) I kveld kjemper Agnete Johnsen om en finaleplass, men hun trenger nødvendigvis ikke vinne for at Eurovision neste år holdes i Norge.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den andre semifinalen sendes fra Stockholm torsdag kveld, der det blant annet skal avgjøres om Agnete Johnsen med sangen «Icebreaker» er en av de ti som får billett til lørdagens finale.

Interessen for Eurovision har lenge vært stor i Australia, og derfor valgte EBU å invitere landet som gjest i anledning 60-års jubileet i fjor. Australia havnet på en sterk femteplass, noe som førte til at de fikk sjansen på nytt.

Her kan du følge kveldens sending med oss i VG!

Men om landet skulle vinne i år, noe de kan gjøre all den tid de har fått favorittstempel, så betyr ikke det at finalen blir i Sydney.

Den australske TV-kanalen SBS har forpliktet seg til å arrangere neste års finale hvis de skulle vinne, men det må skje i Europa, og dermed er også Norge et alternativ.

– Om Dami Im skulle vinne – og det kan hun fort med den stemmeprakten hun besitter – blir det finale et sted i Europa neste år, ikke i Australia. Låta er uhyre kraftfull i uttrykket og en av mine desiderte favoritter, selv om jeg ikke helt liker at hun sitter stille i åpningen av låta. Men av alle kveldens likelydende halvballader, skiller denne seg klart ut i positiv retning, sier VGs musikkanmelder Stein Østbø.

Les også: Dette er de ti som gikk videre fra første semifinale

Om det er veldig sannsynlig at det finalen i såfall vil avholdes i Norge, er en annen sak. I 2010 uttalte daværende NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas at de måtte hatt en «alvorlig dialog med EBU» om de skulle komme til å vinne igjen. Alexander Rybak vant som kjent i 2009.

Les anmeldelsene: Dette mener VG om alle Eurovision-låtene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder