Politiet frykter overdoser i Telenor Arena

(VG Nett) Verdens største housefest kommer til Telenor Arena i april. Politiet ber arrangørene om ikke å være naive når de skal planlegge sikkerheten.

  • Elisabeth Norheim
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det nederlandske housekonseptet «Sensation» fyller stadioner i europeiske storbyer og har blitt en stor begivenheten for house-fansen. I april kommer «Sensation-Ocean Of White» til Norge for første gang.

- «Sensation Oslo» er et tettpakket show på sju timer. Dette er desidert verdens største fest. Festen over alle fester. Med så mye mennesker og helt spesielle kulisser blir atmosfæren magisk. Det er som å være inne i et eventyr. Det kommer til å bli et syn når 20.000 hvitkledde mennesker setter nesa mot Telenor Arena, forteller arrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Agency til VG Nett.

VGTV: Se bilder fra tidligere fester

Stor entusiasme

Konsertarrangøren mener man må tilbake til 90-tallet for å finne noe som ligner på dette arrangementet.

- Det man kan sammenligne med, er «Hyperstate» i Oslo Spektrum, men det var bare halvparten så stort.

ARRANGØR: Peer Osmundsvaag i Atomic Agency er svært fornøyd med at de har fått housefesten «Sensation» til Norge. Foto: Olav Urdahl

Ifølge arrangørene har det vært et krav fra housefansen at «Sensation» skulle komme til Norge. Facebook-gruppen «Sensation til Oslo» har over 35.000 medlemmer.

- Det som er spesielt med dette fenomenet, er at det er nettbasert. Derfor kan det vokse seg enormt uten at folk flest får det med seg. Innenfor visse miljøer er dette kjempestort. Hvert år reiser ca 6000 nordmenn til Amsterdam Arena for å delta på «Sensation». Derfor har vi har hatt dette på blokka lenge, forklarer Osmundsvaag.

Partypakker med dop

Housemusikk assosieres ofte med partydop og derfor mener Asker og Bærum politidistrikt at det er viktig at arrangørene ikke er naive overfor hvilke problemer som kan oppstå i Telenor Arena. Etter sommerens elektronikafestival Extrema på Kalvøya, hvor det var ni tilfeller av overdoser, kapasitetsproblemer på legevakten og 68 personer som ble pågrepet med narkotika, er politiet ekstra oppmerksomme på disse musikkmiljøene.

- Dette er «Holmenkollsøndag» for slike folk. Vi vet jo av erfaring at mange tar med seg såkalte partypakker. De inneholder som oftest noe sentralstimulerende, som for eksempel amfetamin, slik at de freser seg opp. Så trenger de noe å lande på etterpå, og da røyker de hasj. Vi kan ikke forby konserter, men heller sørge for å forebygge og styrke opp bemanningen under arrangementet, sier politioverbetjent Stig Wettre-Johnsen i Fellesoperativ seksjon til VG Nett.

Godt samarbeid

Arrangør Peer Osmundsvaag mener de er klar over utfordringene, og at festen skal skje i kontrollerte former.

- Vi har fokus på at alle skal føle seg sikre på «Sensation». Det er masse sikkerhetstiltak og godt samarbeid med politiet. I tillegg tror vi at det blir et blandet publikum med mye vanlig norsk ungdom som kommer for å se på spetakkelet og få en spesiell opplevelse.

TIL OSLO IGJEN ?: DJene David Guetta, Tiësto, Deadmou5 og Armin Van Buuren er noen av de som har spilt under «Sensation». Hvem som gjester Norge i april er ikke klart enda. Foto: PA

Wettre-Johnsen er spesielt opptatt av at arrangørene ivaretar folks sikkerhet under festen.

- Tiltakene må være andre enn ved en vanlig konsert. Man må forhindre at folk kommer til skade og eventuelt dør av overdoser. Vi kommer blant annet til å pålegge arrangørene at publikum må overvåkes bedre. Folk må ikke sovne uten å få tilsyn. Det må også være forsterkninger på førstehjelp med mer helsepersonell og vannposter med gratis vann, forklarer han.

Atomic Agency forsikrer at de kommer til å ta påleggene fra politiet til etterretning.

- Vi vil stille med nødvendig medisinsk personell for å kunne hanskes med de utfordringer som vil komme, og vil selvfølgelig dele ut gratis vann inne i hallen.

Holdningskampanje

Asker og Bærum politidistrikt etterlyser også en holdningskampanje fra arrangørene, der de går ut til publikum og tar avstand fra narkotika. Osmundsvaag mener det strengt tatt ikke er konsertarrangørenes oppgave, men tar oppfordringen fra politiet.

- Vi er i dialog med Uteseksjonen i Bærum Kommune og Extrema-festivalen om den holdningskampanjen de har startet sammen, og vil gjerne involvere oss i det arbeidet de gjør. Når det er sagt så er Extrema og Sensation ikke helt sammenlignbart profil- og arrangementsmessig. Vi forventer ikke nødvendigvis at man møter de samme menneskene eller problemene man hadde med narkotika der, sier Osmundsvaag til VG Nett.

Politiet mener det er betryggende at arrangørene har lang erfaring i bransjen.

- Heldigvis er det proffe aktører og ikke en tilfeldig DJ som spiller på en låvefest på bygda, der folk sovner stupfulle på gulvet uten tilsyn, avslutter politioverbetjent Stig Wettre-Johnsen.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder