HØYEMS GOSPEL: - En plate om voksenpar-forhold, sier Sivert Høyem om sin nye plate "Endless Love". Han mener en låtskriver bør være ærlig om å beskrive hvor man til enhver tid står i livet.

HØYEMS GOSPEL: - En plate om voksenpar-forhold, sier Sivert Høyem om sin nye plate "Endless Love". Han mener en låtskriver bør være ærlig om å beskrive hvor man til enhver tid står i livet.

Sivert Høyems opp- og nedturer

I løpet av drøyt to måneder har Sivert Høyem (38) både giftet seg og mistet enda en av sine beste venner. Hans nye plate, «Endless Love», preges av hvor i livet han er akkurat nå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 19. juli 2007. Sivert Høyem tar farvel med vennen og bandkompis i Madrugada, Robert Burås, fra Sofienberg kirke i Oslo. Avskjedssangen er Jimmy Cliffs «Many Rivers To Cross».

Den 24. januar i år. Sivert Høyem bærer kisten til vennen og manageren Per Eirik Johansen ut av samme kirke, til tonene av samme sang.

- Jeg hadde ikke noe med det å gjøre. Men det er ganske mange folk som har blitt borte rundt meg etter hvert. Jeg begynner å ha fått dosen nå, sier Sivert Høyem til VG.

Dagen før han døde var Per Eirik Johansen innom Høyem for å diskutere de siste detaljene før «Endless Love» gikk i trykken.

Les anmeldelsen av «Endless Love» HER!

- Vi justerte låtrekkefølge og noen andre små detaljer. Jeg har faktisk aldri gjort noe uten Per Eirik. Helt fra vi skrev under vår første platekontrakt i 1997 på panseret av en tilfeldig Mercedes utenfor Børsen, har han vært involvert på en eller annen måte. Det er rart å gjøre dette på egen hånd, uten å kunne snakke med han. Per Eirik har betydd ekstremt mye for meg, både profesjonelt og privat, sier Sivert Høyem som har dedisert den nye platen til den nylig avdøde vennen.

- På hvilken måte preget Per Eirik Johansen din karriere de siste årene?

- Han var opptatt av at jeg skulle tenke mer som en soloartist, ikke være så opptatt av å være i et band. Jeg hadde savnet å være i band etter at Robert døde, og selv om jeg har gitt ut flere soloplater, har jeg alltid hatt mange folk rundt meg. Per Eirik insisterte på at jeg skulle gjøre mer på egen hånd, og slik har det egentlig blitt på denne plata som er en direkte følge av at jeg turnerte alene; få frem vokalen, rydde opp i detaljene og gjøre alt åpnere, sier han.

Likevel er ikke «Endless Love» en plate med døden som tematikk. Det gjorde han seg ferdig med på den forrige soloskiva, «Long Slow Distance» (2011). Først da klarte han å bearbeide tapet av sin egen far og bandkollega Robert Burås som begge døde i 2007.

- Den var tematisk preget av døden og veldig utmattende å lage - enda mer utmattende var det å snakke om den etterpå. Men alt handler om erfaringer man tar med seg videre, og videre må man. Musikken min skal gjenspeile hvor jeg er i livet, en slik ærlighet må man forvente, sier han.

Derfor er «Endless Love» en plate som omhandler voksenpar-forhold. For livet til Sivert Høyem har også blitt tildelt lyse øyeblikk de siste årene. Han giftet seg med sin kjæreste de siste fem årene, Helena Brodtkorb, før jul. Sammen har de en datter på to år.

- Når du får barn, må du legge om livet ditt ganske mye - du må finne en ny måte å fungere på. Det kan være en tøff overgang. Som artist er man vant til å ha stor frihet, og det kan være en vanskelig overgang å måtte jobbe når jeg kan istedenfor når jeg vil. Men jeg vil jo være en god far også. Disse årene har jeg forsøkt å finne ut hvordan det skal bli fremover, og jeg mener å ha funnet ut av dette. Jeg har et mye større ansvar enn før, men er veldig tilfreds med situasjonen slik den er nå, sier han.

Kanskje er det også derfor at Høyems stemme aldri tidligere har stått mer i fokus enn på denne platen, samt at gospelinnflytelsen er klarere enn noen gang.

- Jeg er ikke religiøs - jeg er ateist - så jeg vet ikke helt hvor fascinasjonen for gospel kommer fra. Men som sanger er gospelen en åpenbar retning å bevege seg mot fordi det finnes så mange store stemmer der. Samtidig liker jeg håpet som ligger i gospel - et lite lys, et lite håp i møte med noe håpløst, sier Sivert Høyem og angir med det også den røde tråden på «Endless Love» - håpet i håpløsheten.

- Du er ikke religiøs, men for rundt ti år siden gikk du likevel en 90 mil lang pilgrimsvei til Santiago de Compostela?

- Men det var kun på grunn av min historiske interesse. Jeg hadde turnert veldig mye i tyveårene og hadde et ekstremt behov for å være alene og å gjøre noe annet. Det var de fire ukene jeg hadde til rådighet. Det var en fantastisk opplevelse, men ikke på det spirituelle plan, sier han.

Men det er plass til andre tema også; som for eksempel låten om Wat Tyler, mannen som ledet bondeopprøret i Storbrittania i 1381!

- Det har også rett og slett med min historieinteresse å gjøre. Jeg kom over noen gamle krøniker med et ganske kraftig og grotesk språk, og for meg fremsto han som en tidlig revolusjonær, sier Høyem om inspirasjonen til denne låten.

Samtidig ble den aktualisert av de urolige tidene i verdenssammenheng.

- For meg har det også blitt en låt til alle mine greske venner og fans. Jeg turnerte en del i Hellas i den tiden da de verste opptøyene fant sted. Jeg merket ellers i Europa at mange så ned på grekerne og mente det var deres egen feil at de hadde havnet i en desperat situasjon, men de grekerne jeg møtte var unge folk som var forbanna og frustrerte fordi fremtiden deres var blitt ødelagt. Jeg opplevde det som et legitimt sinne, sier han.

I mai drar Sivert Høyem ut på Europaturné med Norgeskonserter i forkant og sommerfestivaler i etterkant.

Førstkommende mandag holder han dessuten et lite «åpent for alle»-releaseparty i avgangshallen på Oslo Sentralstasjon klokken fem på ettermiddagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder