HEDRET FOR SIN ÅPENHET: Agnete Johnsen (22) har stått offentlig fram med sine psykiske problemer. Mandag ble hun hedret med pris. Foto: INGELØW ELISE KOPPERUD, VG

Agnete Johnsen ikke til stede på egen prisutdeling: – Må ta vare på meg selv

Artisten Agnete Johnsen (22) fikk mandag Åpenhetsprisen for måten hun har fortalt offentlig om sine psykiske problemer på. Hun klarte ikke selv å være til stede på utdelingen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ønsker virkelig å være her for å ta imot Åpenhetsprisen, men jeg må ta vare på meg selv, skriver Agnete Johnsen i sitt takkebrev i anledning overrekkelsen av Åpenhetsprisen 2016.

Manager Espen Nystad mottok prisen på vegne av Johnsen under utdelingen på Nationaltheatret i Oslo mandag formiddag. Åpenhetsprisen deles ut av Mental Helse i samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse.

Les også: Agnete Johnsen sliter mentalt før Eurovision Song Contest-konkurransen

«Ute av kontroll»

I sitt takkebrev skriver artisten, som representerte Norge under Eurovision i Stockholm, hvordan hun i forkant av sangkonkurransen fikk det så tøft mentalt at hun måtte trekke seg unna.

Fikk du med deg? Skjermer Agnete Johnsens familie og venner

– Da jeg dro til Stockholm og Eurovision, var det for å oppfylle en drøm jeg har båret hele livet mitt: Å stå på verdens største scene. Veien dit ble alt annet enn det jeg noengang kunne se for meg.

– Tankene var kommet ut av kontroll, jeg måtte trekke meg bort fra alt annet enn selve musikken, og jeg måtte be om å få fullstendig ro rundt meg. Det var et tøft, men nødvendig valg. Sånn har jeg det i dag og, skriver hun.

Trakk seg fra reality

Bare 22 år gammel har Johnsen alt i en årrekke vært svært godt kjent i norsk offentlighet. Som ung tenåring var hun i 2008 med på å vinne både den norske og den nordiske finalen av Melodi Grand Prix junior som vokalist i bandet The BlackSheeps.

Les også: Ut av mørketiden (krever innlogging)

Da hun trakk seg fra deltakelsen i TVNorge-programmet «71 grader nord» i fjor sommer, sto hun åpent fram og fortalte at hun lenge har slitt med depresjon og psykiske lidelser.

I takkebrevet skriver Johnsen at mange ønsker å ufarliggjøre mentale helseplager ved å snakke høyt om dem.

– Mange ønsker å bryte ned tabuer rundt lidelsene, og mange ønsker å sette lys på hvor vanlig det er å være begrenset av sin egen mentale helse. Dette er en viktig jobb vi må fortsette med.

Lene Marlin om prisen: Svært ydmyk

Hun skriver også at foreldre må lære sine barn at det er sunt å snakke om sine negative tanker og vanskelige dager.

– I samfunnet vi lever i, i dag, er vi vokst opp med at alt skal være fint og flott, vi har sosiale plattformer som blir brukt for å fortelle alle hvor topp vi har det i livet vårt. På innsiden forteller sannheten veldig ofte noe helt annet. Hvorfor må vi pynte på alt?, spør artisten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder