ONKLP: Pål Tøien, som går ved artistnavnet «OnklP», har vunnet samme pris som Øystein Sunde og Bjørn Eidsvåg. Her er han under VG-lista i Trondheim. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

OnklP vant pris for «Styggen på ryggen»

Pål «OnklP» Tøien (30) hyllet med Edvardprisen for «Styggen på ryggen».

 • Felicia Alvsing
 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

OnklP & De Fjerne Slektningene slapp låten «Styggen på ryggen» i fjor høst, og den ble raskt en av årets mest kritikerroste låter. VGs anmelder trillet en sekser på terningen, og skrev at: ««Styggen på ryggen» er lett årets beste og sterkeste norske låt.»

Låten ble også nominert i klassen for Årets låt til P3 Gull, og den var nominert i to kategorier under Årets spellemann – uten å ta hjem noen av dem, dog.

Spellemann: «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

Nå hylles imidlertid Tøien, som står bak teksten til låten som i skrivende stund har blitt spilt av over 12,5 millioner ganger på Spotify.

Søndag ble han årets vinner av Edvardprisen, i kategorien tekstforfatter, for nettopp «Styggen på ryggen».

– Jeg ble veldig overrasket, dette er bedre enn et bra surpriseparty!, var Tøiens reaksjon etter han mottok prisen.

– Dette er en pris som henger veldig høyt for meg, det er jo stas at andre musikere og tekstforfattere har uttalt at jeg fortjener dette, sier han.

«Styggen» kommer etter diverse møter med veggen.

– Det er jo magisk med musikk, jeg hadde ikke så gode følelser på låten med en gang, men flere og flere begynte å skryte av den og nå står jeg her med Edvardprisen!, sier han.

OnklP: – Jeg prøver å være kul

Noe mer enn bare en sang

Ifølge juryen håver han hjem den prestisjetunge prisen fordi låten traff en nerve i folket med sin brutale ærlighet og ramsalte beskrivelse av det innerste, tabubelagte mørket.

Hans rapperkollega, Johnny Engdal Silseth, mest kjent som Jaa9, mener at «Styggen på ryggen» endte opp som noe mer enn bare en sang – den sneik seg på et vis inn i den norske folkesjelen og satte tanker og hjerter i sving hos alle som hørte den.

STØTTER KOMPISEN: Johnny Engdal Silseth, kjent som «Jaa9», mener prisen gikk velfortjent til kompisen Pål «OnklP» Tøien. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Når den da ikke nådde helt opp i en del andre prisutdelinger, syns jeg det var veldig artig og ikke minst fortjent å høre at Pål nå vant Edvardprisen, sier han.

Fikk du med deg?: OnklP-slageren hylles på engelsk

– Det er kanskje ikke den prisen folk flest hører mest om, men for oss artister er dette en veldig veldig gjev utmerkelse, hvor artister selv er juryen, og det at Pål nå har fått samme pris og samme diplom på veggen som Øystein Sunde og Bjørn Eidsvåg, er ikke annet enn imponerende og helt på sin plass, legger han til.

Juryens begrunnelse

«Det er sjelden kost å oppleve at den gjengse lytter i skjønn forening med ordførere, helsesøstre og psykologer åpenlyst trykker norske rap-tekster til sitt bryst.

Teksten setter på sjeldent åpent vis ord på det som både er dypt personlig, men likevel allmenngyldig – samtidig som den er sjangertro krydret med tidsriktige, humoristiske bilder. I et samfunn hvor psykiske vansker blant unge og voksne er et økende problem, forteller Tøien i enkle men intrikate vendinger hvordan vi kan være vår egen verste fiende. Kanskje enda viktigere gir han en personifisering av angsten, «nerver og drama».

Med OnklP fikk det kjipe et navn. Og om enn så mørkt og ensomt: Det er noe usedvanlig befriende og ufarliggjørende når hele Norge – ung som gammel – stemmer i at Styggen på ryggen er blitt en av våre nærmeste».

Les også: Årets beste norske låter

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Edvardprisen deles ut av norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag – og i år var det fjorårets vinner, Stein Torleif Bjella, som fikk overrekke prisen.

Les også

 1. OnklP: – Folk venter bare på at jeg skal drite meg ut igjen

  Pål «OnklP» Tøien (30) forteller at suksessen han har hatt det siste året gjør det lettere for ham å holde seg i skinnet.
 2. Her er nominasjonene til P3 Gull: «Styggen på ryggen» - årets låt?

  OnklP & De fjerne slektningenes kritikerroste låt, er ikke overraskende blant de nominerte i klassen for Årets låt…
 3. OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

  STAVANGER/OSLO (VG) OnklP & De fjerne slektningene har trollbundet hele Norge med låten «Styggen på ryggen», men…
 4. Se OnklP i juleduett med Inger Lise Rypdal!

  Det slo julegnister da to ulike generasjoner pop-stjerner, representert ved Pål «OnklP» Tøien (30) og Inger Lise Rypdal…
 5. Musikk-kommentar: OnklP3-listing

  Gir du NRK P3 eksklusiv premiere på en låt, får du hysterisk lanseringsjournalistikk i retur.

Flere artikler

 1. OnklP gir ut narkotika-låt på sjokkutgivelse

 2. Sigrid (21) vant pris for årets nykommer

 3. Videopremiere: Jaa9&OnklP: «En av dem»

 4. Ina Wroldsen fikk den gjeveste prisen under P3 Gull

 5. OnklP og Sandra Lyng hyller kjærligheten sammen

Fra andre aviser

 1. OnklP ble overrasket med Edvardprisen

  Aftenposten
 2. OnklP ble overrasket med Edvardprisen

  Fædrelandsvennen
 3. Nytt album: Ujevn biografi fra OnklP

  Aftenposten
 4. Disse bergenserne kan vinne Spellemann

  Bergens Tidende
 5. Ny plate fra OnklP & Slekta: Tekstene er fremdeles fulle av gode observasjoner og gjenkjennelige scenarioer

  Aftenposten
 6. – Razika har lidd under samme forbannelse som Leonardo DiCaprio. I år fortjener de å vinne.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder