DYRT INSTRUMENT: En ukjent kjøper la ut 965.000 dollar for denne Fender Stratocaster-en, eid av Bob Dylan i 1965. FOTO: AFP

Rekordpris for Dylans første el-gitar

Da Bob Dylan koblet til el-gitaren i 1965, skapte han rockehistorie. Fredag ble den solgt for nærmere seks millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dermed er Dylans 1964-modell Fender Stratocaster den dyreste gitaren som noensinne er solgt på auksjon.

Den forrige rekorden var det en av Eric Claptons gitarer som hadde. Den ble solgt for 34.000 kroner mindre enn Dylans gitar under en auksjon i 2004. Også Claptons gitar var en Fender Stratocaster.

Sjokkerte folk-fansen

Dylan ble nærmest pepet av scenen da han byttet ut den akustiske kassegitaren og plugget en Fender Stratocaster inn i forsterkeren under Newport Folk Festival i 1965.

- Jeg gjord

ØNSKEREPRISE: I 2002 besøkte Bob Dylan Newport Folk Festival på ny, denne gang med en akkustisk gitar. FOTO: AFP

e noe sprøtt. Jeg visste ikke hva som kom til å skje, men jammen buet de, det skal være sikkert, konstaterte den da 24 år gamle Dylan etter konserten.

Dylans opptreden under Newport-festivalen dette året har siden blitt stående som et av de viktigste øyeblikkene i rockehistorien, og interessen var derfor stor da auksjonshuset Christies i New York la ut el-gitaren han brukte under konserten for salg.

Dylan glemte igjen gitaren på flyet etter konserten, sammen med fem håndskrevne sangtekster i en gitarkasse, og gjorde ingen forsøk på å få den tilbake.

Solgt over takst

Flygeren tok vare på kassen, og datteren Dawn Peterson fikk for noen år siden eksperter til å fastslå at det virkelig dreide seg om Dylans historiske el-gitar.

Da dette ble kjent skal Bob Dylan ha gjort krav på gitaren, men i 2012 inngikk han et forlik med Peterson. Hva dette består i, er ikke kjent.

Christies hadde på forhånd anslått verdien av gitaren til rundt 3 millioner kroner, men vinnerbudet lød på hele 965.000 dollar, drøyt 5,9 millioner kroner. Den anonyme kjøperen var selv ikke til stede i salen da gitaren gikk under hammeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder