DYR DJ: Avicii i sitt rette element. Etter sigende får han honorar i millionklassen for DJ-jobber. Nå får han ny opptur på VG-lista som følge av at streamingtall er inkludert i listegrunnlaget. Foto: Ap

Avicii gjør kjempehopp på ny VG-liste: - Fantastisk!

Skjøv Ylvis ned fra førsteplassen

Artisten som merker effekten av den nye VG-lista best er svenske Avicii. Hans debutalbum «True» gjør nå et hopp fra 11. til annenplass.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge plateselskapenes organisasjon Ifpi, som utarbeider VG-lista, er oppturen på den nye VG-lista for album en konsekvens av Aviciis popularitet på streamingtjenestene.

- Jeg synes dette er fantastisk! Jeg har alltid vært fan av streaming, og det har betydd mye for min karriere, sier Avicii.

- Ikke minst fordi det gir unge folk en lovlig måte å konsumere musikk på. Å inkludere streaming i den offisielle albumlisten er en anerkjennelse av streaming som fremtiden for musikkbransjen, konstaterer svensken.

UNG STJERNE: I en alder av 24 skal Avicii ha spilt DJ-sett for et publikum på over 20 millioner mennesker tilsammen. Foto: Ap

Tim Bergling, som 24-åringen egentlig heter, nyter i øyeblikket en nærmest spektakulær popularitet.

Den siste måneden har han hatt hele tre sanger inne på Topp 10 på VG-lista for låter, som har inkludert streamingtall siden våren 2011.

Les også: Eidsvåg topper historisk VG-liste

«Hey Brother» har nå toppet listen tre uker på rad, og ble låten som skjøv «The Fox» ned fra førsteplassen i Ylvis-brødrenes hjemland.

- Det er storartet. Det er en ære å ha en så sterk fanbase i Norge. Etter suksessen med «Wake Me Up» er jeg veldig glad for at folk oppdager andre låter fra platen også.

«Wake Me Up» er i skrivende stund avspilt 129 millioner ganger på Spotify, hvilket gjør den til en av streamingtjenestens mest populære låter noensinne - den mest spilte ligger på 156 millioner.

Til sammenligning er «The Fox» spilt litt under 20 millioner ganger på samme tjeneste.

REVENS OVERMANN: Avicii-låten «Hey Brother» vippet «The Fox», ned fra førsteplassen på VG-lista. I USA har Aviciis «Wake Me Up» vært en av hitene som har hindret Ylvis i å komme inn på Topp 5. Foto: TV Norge/Concorde TV


Og der Ylvis-låten denne uken sank fra sjetteplass til tiendeplass på den amerikanske hitlisten, holder «Wake Me Up» stand på fjerdeplassen den har hatt i USA en måned nå.

Aviciis fjorårshit «Levels» kan på sin side vise til 130 millioner Spotify-spillinger. Den lot han like godt være å ta med på debutalbumet. Hvorfor?

- Albumet er virkelig noe nytt fra min side, og noe jeg har jobbet med lenge. Å ta med gamle låter virket rett og slett unaturlig.

En av årets mest omdiskuterte anmeldelser i Sverige er signert den respekterte journalisten Jan Gradvall, som mente at Avicii med «True» har laget sin generasjons svar på Michael Jacksons «Thriller».

- Å få en slik sammenligning er stort for meg personlig. Jeg har prøvd å lage noe nytt og flytte mine egne grenser, sier opphavsmannen selv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder