KAN IKKE STEMMES PÅ: Carl Espen kan ikke stemmes på av den norske juryen som VGs kommentator mener er unødvenndig tilfeldig satt sammen i forhold til for eksempel Sverige og Danmarks fagjuryer. Foto: NTB Scanpix

Klønete av NRK

KØBENHAVN(VG) Der våre nabolands fagjuryer har musikkpondus fra internasjonale hitlister, stiller Norge med Vålerengas talskvinne mot rasisme.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med all respekt for brassband-hobbyen til Rannveig Sundelin: jeg har problemer med å forstå hennes kvalifikasjoner til å sitte i en fagjury godkjent av den europeiske kringkastingsunionen EBU.

Det er NRK som har valgt den norske juryen. I tillegg til Sundelin sitter det hele tre journalister der, ingen av dem med musikk som spesialfelt, til tross for at det står eksplisitt i EBUs regelverk at fagjury-medlemmene skal ha profesjonell, musikkfaglig bakgrunn.

Akkurat dét er det stort sett bare sistekvinne i juryen, Monica Johansen, som har, men hennes artistkarriere og entrepenørskap i musikkbransjen er - igjen med all respekt - ikke på toppnivå.

Selv lille Norge bugner av mer kompetente musikkfaglige folk enn disse.

For kveldens deltaker fra Norge, Carl Espen, betyr ikke dette noenting - den norske fagjuryen kan likevel ikke stemme på han. Og dette er ikke akkurat verdens viktigste sak - det virker bare så unødvendig lettvint og klønete.

Som om NRK ikke tar denne oppgaven like alvorlig som de andre delene ved sitt Melodi Grand Prix-ansvar.

KOMMENTATOR: Stein Østbø er VGs anmelder og kommentator under Eurovision i København. Foto: VG


For jeg lurer på hva slags signaler NRK vil sende til sine EBU-kolleger ved å velge en slik lettvekter-jury, når for eksempel både Sverige og Danmark har tung, internasjonal musikkfaglig kompetanse i sine juryer. Jeg antar de ler av amatørskapet, med rette.

Det kan jo virke som om NRK hevner seg fordi de selv ikke får utnevne sine egne folk til fagjuryen, at de bevisst finner litt perifere jurymedlemmer der de selv toppet laget med NRK-folk i den norske finalen...

Men som den norske delegasjonslederen Stian Malme gjentar; EBU har godkjent den norske juryen og medlemmenes kvalifikasjoner.

Jeg antar at den godkjennelsen fant sted over kantinebordet i NRK, der både Malme og EBU-sjef Jon Ola Sand har skapt sine karrierer.

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder