TUNGVINT OG SKANDALØST: Ekspertene er kritiske til at Spellemannprisutdelingen ikke avholdes før i mars. Foto: NTB Scanpix

Ekspertene raser: - Spellemann avholdes for sent

Spellemann lar ikke prisene drysse over 2012-musikken før langt ute i første kvartal 2013. Skandaløst, tungvint og altfor sent, mener ekspertene.

  • Sofia Storhaug

Artikkelen er over syv år gammel

23. mars er det duket for Norges mest prestisjetunge musikkgalla, Spellemannprisen. Ikke alle er like fornøyd med datoen.

VGs musikkjournalist, Thomas Talseth skrev allerede i desember hva han syntes om tidspunktet.

SKANDALØST: VGs musikkjournalist, Thomas Talseth mener det er kritikkverdig at Spellemannprisen gir ut pris, etter alle andre har gjort det. Foto: VG


- At de skal feire 2012 først utpå vårparten - en måned etter at selv Oscar-prisene er delt ut i Hollywood - er helt skandaløst baktungt, mener Talseth.

Musikkmanager og «Idol»-dommer Gunnar Greve Pettersen er enig og er kritisk til at arrangørene bak Spellemann ikke er mer i tiden.

HVA MENER DU? DISKUTER NEDERST I KOMMENTARFELTET...

Bakvendt og tungvint

- Det er klart dette blir problematisk. Dette er en bakvendt og tungvint måte å tenke på. Når vi produserer og utgir musikk, følger vi kalenderåret. Det burde også Spellemann gjøre, sier han og legger til:

- Jeg mener at vi fint kunne hatt denne prisutdelingen i desember, det er mer enn godt nok for å oppsummere plateåret. Det å ha den tre måneder ut i 2013 er nok et skritt i feil retning, sier han til VG.

DEBATT: Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Pettersen mener Spellemannprisen har fjernet seg fra sin egentlige betydning, og at musikkutdelingen er blitt mer en intern enn folkelig bransjepris.

PROBLEMATISK: Gunnar Greve Pettersen mener arrangørene bak Spellemannprisen bør revurdere tankegangen. Foto:


- Spellemann fjerner seg i både tid og relevans fra musikkåret 2012 når de velger å holde prisutdelingen så sent. Jeg mener dette ytterligere bidrar til å gjøre Spellemann til en baktung og intern bransjepris, som ikke er relevant eller interessant for bredden av det norske folk.

VG-KOMMENTAR: En av disse bør bli Årets Spellemann

Burde vært avholdt tidligere

Direktør i EMI-Norge, Bjørn Rogstad, mener at Spellemann skulle vært tidligere ute, men tror ikke det vil få ytterligere følger.

- Ideelt sett burde selvsagt Spellemann ha vært avholdt tidligere men jeg tror ikke det får noen konsekvenser hverken på kort eller lang sikt da jeg tar det for gitt at Spellemann igjen vil gå av stabelen som vanlig neste år.

Kabalen måtte gå opp

Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, er uenig i uttalelsene og mener det ikke er problematisk at Spellemann avholdes senere på året.

- Hva er grunnen til at dere holder Spellemannprisutdelingen så sent?

- Det er flere grunner til det. I år er et unntaksår, og fra og med neste år vil vi være tilbake i januar.

- Hvorfor gjør dere ikke dette i år?

- Produksjonen skulle dette året flytte til Stavanger, kabalen måtte gå opp. I tillegg har vi hatt Melodi Grand Prix, Idrettsgallaen og VM.

- Betyr dette at dere har nedprioritert Spellemannprisen?

- Nei, vi har ikke nedprioritert. For å få til avtalen mellom Stavanger måtte vi omlogistere en hel del for å få kabalen til å gå opp, vi har gått gjennom hver eneste mulighet med gode forutsetninger, så det er heller tvert i mot - at vi har prioritert det.

- Spellemannprisen holdes på en lørdag rett før påsken, vi er nesten et halvt år ute i 2013 - for noe som har å gjøre med 2012. Er ikke dette litt problematisk?

- Det er ingen grunn til at dette skulle være noe problem. Vi hadde en vanskelig kabal som vi måtte løse, og vi synes å ha løst dette bra.

- Hvorfor var det så viktig å være i Stavanger?

- Vi ville bruke større deler av landet når vi lager en slik stor produksjon. Stavanger har fått et nytt konserthus, og vi ble møtt med stor entusiasme fra dem da vi lurte på om vi skulle flytte produksjonen dit. Nivået på Spellemann krever sitt, og det er derfor ikke bare å flytte til hvilken som helst by.

- Burde bytte by

Gunnar Greve Pettersen er uenig i Wallace sine kommentarer, og mener at Stavanger ikke burde komme i konflikt med utdelingen.

- Hvis det å flytte prisen til Stavanger har ført til at Spellemannprisen holdes i slutten av mars, ja, da burde den rett og slett gått av stabelen et annet sted. For min del funker ikke det dette som et godt nok argument til å forsvare utfallet.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

  1. Spellemannprisen

Flere artikler

  1. Spellemann kutter hiphop-prisen

  2. Kommentar: Skandaløst baktung Spellemann

  3. Forventer «Spellemann»-hyllest av de som har gått bort

  4. VG-kommentar: En av disse bør bli Årets Spellemann

  5. Publikum raser etter Spellemann-show i Stavanger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder