– Religion har skitnet til det som er vakker kjærlighet

Tooji står frem som homofil: «Dette er det viktigste jeg har gjort i hele mitt liv»

MGP-vinneren Tooji Keshtkar (28) står i dag frem som homofil i et intervju med nettstedet Gaysir.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har alltid tenkt at min seksualitet er «nobody’s business but mine». Ingen heterofile trenger å dele hva de har av preferanser, så hvorfor må jeg? Derfor har jeg aldri svart på spørsmål fra pressen om det, sier Tooji Keshtkar til Gaysir.

Samtidig har han skrevet en kronikk som VG trykker mandag – og utgir en musikkvideo hvor tematikken er kjærlighet og lidenskap mellom to av samme kjønn i en kirke.

– Religion har skitnet til det som er vakker kjærlighet, sier Tooji.

IKKE STÅTT FREM FØR: – Jeg har nok ikke lagt skjul på hvem jeg er, selv om jeg ikke har stått frem som homo offentlig tidligere. En ting å være personlig i media, en annen ting å være privat, sier Tooji i mandagens intervju med gaysir. Foto:Annemor Larsen,VG

Tooji ble kjent for hele det norske folk da han vant finalen i Melodi Grand Prix i 2012. Han var på det tidspunktet ansatt som barnevernspedagog i Oslo kommune. Han fikk så til de grader erfare hva det vil si å få så mange menneskers oppmerksomhet rettet mot seg.

Les også :Slik kom kjendisene ut av skapet

Unødvendig skam

– Låten og videoen handler om det å løpe fra seg selv, fornekte seg selv, og ja, hvis Gud er i alt og alle, fornekte Gud. Med prosjektet vil jeg uttrykke at kjærlighet mellom to av samme kjønn altfor lenge har blitt skitnet til av religion. Og at religion har pålagt alt for mange mennesker unødvendig skam og pine opp gjennom tiden, sier Tooji.

Se musikkvideoen øverst i saken!

I en kronikk i VG skriver han at blant annet at «våre politikere, du og jeg, står til ansvar å gjøre slutt på denne diskriminering som legitimeres av kirken og deres unntak i loven».

– Jeg har nok ikke lagt skjul på hvem jeg er, selv om jeg ikke har stått fram som homo offentlig tidligere. En ting å være personlig i media, en annen ting å være privat, sier Tooji til Gaysir.

(Saken fortsetter under bildet)

KONTROVERSIELL: I musikkvideoen til låten «Father» har artisten samleie med en prest. Han mener selv at homofili har blitt skitnet til av religion, og han ønsker å få slutt på slik diskriminering. Foto:Skjermdump,YouTube

Han kom til Norge som flyktning ett år gammel, og har få minner fra den lange veien fra Iran via Tyrkia og Beograd til Wien for så å ende opp i Norge hvor familien i lengre tid bodde på asylmottak.

I 2004 ga Tooji Keshtkars mamma Lily Bandehy ut boken «Jeg kommer fra Iran» der hun forteller om livet til familien på flukt fra hjemlandet og en vanskelig, men viktig integrering i det norske samfunnet.

Les også:Pastor-sønn ut av skapet på «Farmen»

«På foreldremøtet sto jeg frem og fortalte om de kveldene sønnen min gråt, om nettene når han våknet av mareritt, om de morgenene han ville dø og ikke gå på skolen», er noe av det Bandehy skildrer fra oppveksten til Tooji som politisk flyktning på Manglerud i Oslo.

– Viktigste jeg har gjort

I kjølvannet av serien i Grand Prix strømmet det inn tilbud om å være med på all verdens TV-programmer, men Tooji følte ikke at noen av dem passet.

– De ville bare at jeg skulle bli en TV-kjendis som var med på alle programmer, sa Tooji i et VG-intervju i forrige uke.

Les hele intervjuet på VG+ (krever innlogging)

Derfor tenkte han i fjor vinter at «nå gidder jeg ikke mer, jeg kan ikke leve på denne måten». Så den lovende artisten og programlederen hoppet av. Han solgte alle tingene sine, leide ut leiligheten og dro på lykke og fromme til Stockholm, Skandinavias pop-by der så mange artister har blitt foredlet.

Men nå er han tilbake igjen i Oslo – og tar skrittet fullt ut og står frem som homofil.

– Dette er det viktigste jeg har gjort i hele mitt liv, sier han i intervjuet med Gaysir.

Les også:Tooji snakket om tegnefilmporno

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder