Alt om Marcus & Martinus-konserten!

BRATT LÆRINGSKURVE: For fire år siden vant Marcus & Martinus MGP Jr. i Oslo Spektrum. I dag fyller de samme sted to ganger med egne låter. Her på scenen under den første konserten. Christian Clausen, VG

I dag fyller Norges største pop-navn, Marcus & Martinus, Oslo Spektrum to ganger. VG er til stede på den første konserten og gir deg terningkast og rapport etter hver låt.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over tre år gammel

Den første av to utsolgte konserter starter allerede klokken 13.00. Da går de 14 år gamle tvillingene fra Trofors på scenen med to ferske hedersbevisninger i ryggen - førsteplass på de offisielle hitlistene både i Norge og Sverige for andrealbumet «Together».

Les også: Marcus & Martinus solgte ut Spektrum på to timer

Det er første gang på fem år at en norsk artist går til topps på hitlistene både i Norge og Sverige. Den gangen var det Ane Brun som klarte mesterstykket med «It All Starts With One».

VGs journalist Stein Østbø er til stede i Oslo Spektrum og serverer terningkast etter hver låt Marcus & Martinus fremfører.

VG:s terninger viser 3 prikker

One More Second

Da er julebordet for nasjonens SFO’ere i gang! Dette er jo andre helg på rad at kjernepublikummet er rekordungt, ettersom MGP Jr. ble arrangert her forrige lørdag. Diverse oppvarmere har sørget for å piske opp stemningen og de første hylene er allerede registrert. Men det tar virkelig av fra første sekund når gutta viser seg på en neonkantet scene som vider seg ut i t-form mot publikum. Det starter altså på engelsk. «I’m movin’ too fast» heter det i denne låta, og det kan jo også beskrive tempoet for suksessen til Trofors-tvillingene. Filmklipp bak scenen viser noe av det de har opplevd allerede, fra nyhetsinnslag til opptreden på det store VG-listeshowet på Rådhusplassen i Oslo. Nedtelling a la Justin Bieber har de også for å møte fansens forventninger maksimalt. Så kommer et pyroflash og gutta heises opp på scenen gjennom en luke. Bak skimtes tolv dansere samt bandet. Lys og røykeffekter står ikke tilbake for noe av det utenlandske som presenteres i Spektrum, men det klarer likevel ikke å overdøve en viss nervøsitet i stemmene til Marcus og Martinus. Og selve låten er anonym.

VG:s terninger viser 4 prikker

Hei

Det blir en helt annen sjarme på norsk. Scenen lyses i oransje og de to hoppende, svartkledde tvillingene lar publikum – hovedsakelig jenter, hører jeg – ta seg refrenget. Gutta virker topp tente i starten og takker hjertelig for oppmøtet. Fantastisk er et ord som allerede er brukt en del ganger…

VG:s terninger viser 3 prikker

Bae

Nervøsiteten slår ut igjen, dessverre. Tidvis bommes det på tonene, men selve showet på denne låten har en mørk og halvfarlig skygge over seg som er kledelig og kjærkomment midt i pikehylene og glad-pop’en.

VG:s terninger viser 4 prikker

Without You

En finfin ballade som lokker frem mobildekslene fra tusenvis av jenter. Marcus & Martinus har nå også hilst til den engelskspråklige delen av publikum og forsøker avslutningsvis å få i gang en bølge gjennom hele Spektrum. Det er egentlig ganske stille i Oslo Spektrum foreløpig, kanskje det er kulda ute?

VG:s terninger viser 2 prikker

I Don’t Wanna Fall In Love

Nok en svært skjematisk låt fra ferske «Together». Stemmemessig ligger versene for lavt for fjortenåringene og det er fremdeles åpenbart at det meste som kan gjøres i et studio ikke kan gjentas live fra scenekanten. Her er det bandet som briljerer med en karibisk touch, mens Marcus og Martinus selv henger litt etter i svingene.

VG:s terninger viser 3 prikker

Light It Up

Den karibiske følelsen fortsetter. Gutta får besøk av Samantha J på scenen og tar noen godt innøvde dansesteg ytterst på scenekanten. Gutta virker fremdeles litt stive og ser ofte på hverandre som om de skal spørre den andre; hva nå? Men bevares, de er fjorten år gamle… Og mye pyro er tøft, da!

VG:s terninger viser 4 prikker

Ekko

Det hele roes ned, vi er tilbake i Trofors og gutta rapper seg fremover mot et refreng som nok en gang får en stjernehimmel av lysende mobiler til å lyssette Spektrumveggene. Gutta overlater scenen til gitaristen som drar en solo som er langt tøffere enn låta. Likevel – høydepunktet så langt.

VG:s terninger viser 4 prikker

Heartbeat

Gitaristen setter seg på en krakk ytterst på scenen og får besøk av Marcus og Martinus på krakkene ved siden av. Nå er det Bieber-time! Dette har Justin også gjort mye av; en nær og personlig sang kun akkompagnert av gitar. Og nå har nervøsiteten i stemmene til Marcus og Martinus lagt seg. Heldigvis, for denne nakne låta hadde avslørt enhver svakhet hos vokalisten. Den svakheten har ikke disse to her!

VG:s terninger viser 4 prikker

Love Yourself

Akkurat, ja. Der kom virkelig Justin Bieber. Eller iallfall en låt fra han. Den tar Martinus (eller er det Marcus?) helt alene ved pianoet etter at han proft nok har sagt at han heller vil synge den med publikum enn med Justin Bieber selv, til tross for at Bieber er den store helten. Smart!

VG:s terninger viser 5 prikker

Plystre på deg

Nå er det full halloi i Spektrum; en av gutta danser seg oppover trappene mellom publikumsseksjonene og skaper lokalt hysteri i Spektrum. Grepet som er gjort med denne godbiten – begynner enkelt på piano i forlengelsen av forrige låt, men eksploderer i glad-pop etterpå – gir showet en dimensjon ekstra som det sårt trenger. Et høydepunkt!

VG:s terninger viser 3 prikker

Slalom

Hvite remser fra taket, kunstig snø og isblå lyssetting til tross; her sliter de med å sparke fra, selv om «Slalom» forsøksvis er rocka opp. Ett av kveldens utallige o-o-o-o-refrenger funker imidlertid utmerket når Marcus og Martinus tvinger publikum opp for å hoppe mellom stolradene.

VG:s terninger viser 5 prikker

To dråper vann

Introen til denne – en lengre filmsekvens med private barndomsvideoer av tvillingene – fortjener en femmer i seg selv; et utrolig søtt avbrekk i konserten! Sekvensen avsluttes selvfølgelig med seieren i MGP Jr. med denne sangen for fire år siden. Låta er like fengende som den gang, litt tyngre og med litt lekeslossing på scenen. Nå vaies det heftig med armene i Spektrum! Det toppes med Thomas og Harald på scenen i noenlunde samme outfit som tvillingene hadde for fire år siden. Bakgrunnen er et besøk i Senkveld-sofaen der Thomas og Harald lovte å fremføre denne dersom Marcus og Martinus kom til å spille i Spektrm. De fire skaper et herlig kaos på scenen, selv om Harald ikke «naila» den helt, slik han påstår…

VG:s terninger viser 3 prikker

Together

Det er ingen tvil om at mye av egenarten til Marcus og Martinus forsvinner når de skifter til engelsk og låtmaterialet ikke er helt topp. Sjelden er det klarere enn på denne, der det mest interessante egentlig er et gjennomgående instrumenttema og det faktum at Marcus og Martinus nok en gang husker på hvem som betyr aller mest for dem, nemlig publikum.

VG:s terninger viser 3 prikker

Go Where You Go

Denne låten er et stort mas fra ende til annen. EDM-teppet dreper den effektivt, Marcus og Martinus virker plutselig usikre på hvordan de skal danse og danserne selv famler seg over gulvet på balansebrett. Heldigvis er den forholdsvis kort.

VG:s terninger viser 4 prikker

Ei som deg

Det var bedre ja! Forskjellen mellom de sjarmerende pop-pillene og de mer «voksne» fremstøtene på engelsk forsterker tanken om at det kanskje har vært litt tidlig å skifte språk allerede på sitt andre album. Det er ingen tvil om hva som sitter best hos publikum heller. Innertier-duoen DJer i bakgrunnen, men de tøffe blåserne er faktisk nærmere innertieren på denne.

VG:s terninger viser 4 prikker

Girls

Duoens beste på engelsk gjestes av deres gode venner i Madcon. Ikke for å kritisere Marcus og Martinus – jeg er utrolig imponert over dem – men det ble plutselig litt heving av nivået her nå… Publikum må dras i gang igjen, de har på langt nær vist seg så ville som fryktet. Det kan jo muligens skyldes at foreldrene til kjernepublikummet er med. Jeg bare nevner det, for da jeg så 16-åringen Justin Bieber i Little Rock i 2010 hadde arrangøren egen foreldreparkering i en hall ved siden av og fikk ikke lov til å entre selve konsertarenaen før konserten var ferdig. Kanskje noe å tenke på her også?

Elektrisk

VG:s terninger viser 4 prikker

Full allsang på kveldens siste låt. Og Katastrofe! Altså han som kaller seg det… «Riv ned hele Spektrum!» oppfordrer gutta. Vet de ikke at de har igjen et show senere i kveld? Forhåpentlig får de også tid til å rydde all konfettien som nå drysser ned over publikum. Moro og fin avslutning på et show som har vært noe strømlinjeformet (og kort, en drøy time), men fullt ut godkjent av to fjorenåringer. Og med et historisk sus, tross alt!

Med denne er konserten slutt.

Les også

 1. Marcus & Martinus om kjendislivet, vennskapet og fansen

  Marcus og Martinus er nesten helt vanlige 14-åringer, bortsett fra at de er superstjerner med livvakter som til og med…
 2. Marcus & Martinus' nye album går rett til topps i Norge og Sverige

  Første gang på fem år at norske artister gjør bragden – som kun er gjort én gang tidligere.
 3. Marcus og Martinus vil fylle Madison Square Garden

  Disse søte tvillingene har tatt Norge med storm siden gjennombruddet som tiåringer i 2012.
 4. Plateanmeldelse: Marcus & Martinus – «Together»

  Popsensasjon høres med ett ut som et helt ordinært boyband.
 5. Gjett hvem som skal spille på Fredspriskonserten!

  De to norske stjernetvillingene Marcus og Martinus Gunnarsen (14) skal opptre på den Nobel Fredspriskonserten i Telenor…
 6. Marcus & Martinus kommer med nytt album

  Slipper sin første engelskspråklige plate.
 7. Filmklare Marcus og Martinus: - Veldig rart å ha kameraet
  der hele tiden i starten

  Popheltene fra Trofors når enda en milepæl: De får en helaftens dokumentarfilm om seg selv. Se traileren først på VGTV.

Mer om

 1. Marcus & Martinus
 2. Norsk musikk

Flere artikler

 1. Marcus og Martinus vil fylle Madison Square Garden

 2. Synger for 20 millioner tyskere

 3. Marcus & Martinus' nye album går rett til topps i Norge og Sverige

 4. Marcus og Martinus: – Får rundt hundre brev hver dag

 5. Marcus & Martinus med tvillingmatch

Fra andre aviser

 1. Et par veltrente entertainere

  Aftenposten
 2. Fort fremover med Marcus & Martinus

  Aftenposten
 3. Marcus & Martinus leverer for et svært ungt publikum

  Aftenposten
 4. 5 grunner til at Marcus & Martinus selger 35.000 konsertbilletter

  Aftenposten
 5. a-ha og Kygo er de eneste norske artistene som selger like mange konsertbilletter som Marcus & Martinus

  Bergens Tidende
 6. Først erobret de Norden. Nå Marcus & Martinus i ferd med å slå igjennom i Europa.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder