VG var flue på veggen under eksklusiv øvingskonsert

Kommentar: Konturene av et nytt a-ha - for tredje gang...

DRAMMEN (VG) – Dette kalles trening, poengterte Magne Furuholmen et par ganger da a-ha spilte for et publikum for første gang på fem år. Det hadde han helt rett i.

Artikkelen er over fire år gammel

Men så var vi da også forberedt på nettopp dette, vi som onsdag stuet oss inn i lokalene til Union Scene i Drammen etter å ha vunnet en gullbillett under platesigneringen kvelden i forveien.

Denne øvingskvelden var så langt unna en fullskalaproduksjon som man kan komme; her skulle det bare testes ut litt lyd og lys. Og noen gullkantede låter, like gylne som inngangsbillettene.

Kvart over åtte tusler de frem på scenen til stor jubel. Når Morten Harket retter på ørepluggen før den første låten, ferske «The Wake», forstår alle at a-ha er tilbake. Harket har tross alt rettet på denne pluggen i tredve år nå …

Deretter ruller gutta ut en klassiker-rekke bestående av «I’ve Been Losing You», «Cry Wolf» og «Hunting Hight And Low» – tre numre som garantert kommer til å lyde svært når a-ha kommer seg tilbake på arenaene i Sør-Amerika og senere i Europa det kommende året.

Samtidig er det noe nær en velsignelse å høre uptempo-låter etter en plate – «Cast In Steel» – som opererer vel mye i midtempo-landskap. Ikke minst kommer Paul Waaktaar-Savoys gitarspill bedre frem fra scenen, og denne gangen har a-ha også en bassist med på laget – Even Ormestad fra Jaga Jazzist. Dermed blir bandfølelsen en annen og mer ekte enn den bassistløse avskjedsturneen sist.

«Hunting High And Low» tar forresten Morten Harket med én hånd rundt mikrofonen og den andre i bukselommen, uten at det virker arrogant. Bare overlegent.

a-ha har mer på lager under sin treningsleir i Drammen. Nye «Forest Fire» er den raskeste – og kanskje mest umiddelbare – låten på nyplaten og funker fint også live. Den smooth, smygende «Early Morning» er et flott balladevalg, mens a-ha på «Sycamore Leaves» fremstår som det rene rockbandet de engang tidlig i karrieren ønsket å være. Et opplagt valg sent i settet, helt frem mot ekstranumrene.

HØRER DERE MEG?: Ja, Paul Waaktaar-Savoy er definitivt mer til stede med gitaren fra scenen enn han er i lydbildet på a-has siste plate(r). Mens det faktisk er motsatt med medprodusent og tangenttraktør Erik Ljunggren (i bakgrunnen), iallfall foreløpig. Foto: Helge Mikalsen, VG

Før «Soft Rains Of April» – en av låtene som a-ha nok bør øve mer på om den skal inn i settlisten – tar Magne Furuholmen sitt sedvanlige humorstikk, denne gangen med historien om hvor skjerpet a-ha blir først foran et publikum. Og at Morten Harket i sin tid lurte på om de derfor skulle reise på turné med sitt eget publikum...

«The Sun Always Shines On TV» serveres suverent tøft med kaskader av synth og huggende gitar, en sikker vinner. Deretter går de av scenen, men må selvfølgelig ta et ekstranummer for fansen. Det blir «Foot Of The Mountain» denne sene onsdagskvelden.

Etter vel femti minutter er det slutt. Vi har riktignok hørt litt rusk i maskineriet, men som Mags så riktig har poengtert; dette er trening!

Og gutta virker svært opplagte. Faktisk langt mer enn da jeg så dem i en lignende setting for første gang, på den enda mindre Månefisken i Oslo da «Memorial Beach» ble lansert for 22 år siden.

Men da var a-ha egentlig allerede i oppløsning.

Forhåpentlig fikk de selv svar på noen spørsmål før de flytter kapasiteten på spillestedene fra 700 til 9000 om to og en halv uke.

Selv fikk vi svar på at det faktisk var godt å se a-ha på scenen igjen, men er det virkelig fem år siden den kalde desemberdagen da de sa takk og farvel?

Onsdag virket det mer som om det var i går.

STEIN ØSTBØ

Les også

Flere artikler

  1. a-ha inn på syvendeplass i England

  2. Konsertanmeldelse: A-ha

  3. a-ha frykter «gnål» før comeback-konserten

  4. Kaos i Buenos Aires da a-ha ankom

  5. Nytt toppår for a-ha

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder