Flere artister skal ikke ha fått pengene de har krav på

UT MOT IFPI: Morten Andreassen representerer Marit Larsen, Karpe Diem og Frida Amundsen. Han mener IFPI ikke kjemper artistenes sak når de ikke har klart å bli enige med NRK om en avtale om musikkbruk.Foto: BJØRN THUNÆS

Stjernemanager ut mot IFPI: - Artistene taper på ikke å bli spilt på NRK

Marit Larsen og Karpe Diems manager Morten Andreassen mener krangelen mellom NRK og plateselskapenes organisasjon IFPI går utover artistene selv.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over syv år gammel

- Jeg mener IFPI misligholder sine forpliktelser overfor sine oppdragsgivere, altså artistene, når de greier å kjøre en forhandling så sur at den står helt stille i over et halvt år, sier Morten Andreassen i Unit - som gjennom mange år har vært et av de største managementene i Norge.

For tiden representerer han Marit Larsen, Karpe Diem og Frida Amundsen. I tillegg er han jurist og har mye kunnskap om rettigheter.

BAKRUNN: NRKs musikktrøbbel: Kringkastingsorkesteret redder Sportens OL-sendinger

Artistene spilles ikke på NRK TV

IFPI hevder hardnakket at det er for artistenes skyld de nå kjemper en kamp om prisen på avtalen om musikkbruk i NRK. IFPI vil etter det VG erfarer skru opp prisen på avtalen med flere titalls millioner kroner fra 2010 til 2014. Dette mener NRK er altfor mye - og siden jul har ikke NRK hatt en avtale med IFPI.

Dermed har ikke NRK kunnet spilt artister Marit Larsen eller Karpe Diem - eller nesten noe kjent musikk - i sine TV-sendinger.

LES OGSÅ: Verst for Lydverket
LES OGSÅ: «Skavlan» må bruke boksmusikk

Negativt

Morten Andreassen mener dette har vært svært negativt for artistene - siden NRK raskt klarte å finne andre musikkløsninger.

- På dette halvåret har NRK nå tillært seg nye rutiner, og IFPI-artister vil ikke bare tape på dette under konflikten vi har nå, men også gjennom mindre bruk i mange år etter at partene trolig en dag kommer til enighet, sier Andreassen.

I går festet flere artister på Universals årlige hagefest - og flere mener at dette er en uholdbar situasjon:

- De må få ut fingeren og bli enige! er Didrik Solli-Tangens klare beskjed.

Leder i artistenes organisasjon Gramart, Elin Aamodt, bekrefter misnøyen fra artistene.

Uholdbar situasjon

- Vi kan bekrefte at dette er ikke en situasjon hverken artistene eller deres representanter i management er noe happy med, og vi har fått tilbakemelding fra flere at dette er en uholdbar situasjon og at artistene er skadelidende.

- På hvilken måte er de skadelidende?

- Artistene på IFPI-selskapene blir jo ikke brukt i NRKs produksjoner, og får dermed ikke betaling for dette. De mister også markedseffekten det faktisk har å bli brukt i produksjonene. Vi vet jo blant annet at NRK har utsatt å sende for eksempel dokumentarer om IFPI- artister fordi det ikke er mulig når man ikke har en avtale på plass, sier Aamodt.

Skal ikke ha fått betalt

Nå hevder både Andreassen og artistenes organisasjon Gramart at krangelen mellom IFPI og NRK, har ført til at flere artister har skjønt at det dreier seg om større summer enn de var klar over.

- Flere artister mener dessuten at de aldri har fått slikt vederlag. For oss som artistorganisasjon gjør vi derfor nå en omfattende jobb med å kartlegge hvilke artister som har blitt brukt i NRK-produksjoner, hvordan hele pengestrømmen til artisten henger sammen og om artisten får det de har krav på, sier Aamodt.

Morten Andreassen er av samme oppfatning:

- IFPI bruker artistene i argumentasjonen for sine krav, men i mange tilfeller ser artistene selv lite eller ingenting til disse midlene. Flere kollegaer av meg har gjennomgått opp til 10 år med avregninger uten å finne nevneverdige summer. Enkelte påstår at de aldri har mottatt noen ting, sier Andreassen - som mener IFPI-selskapene bevisst tåkelegger avregninger som egentlig er veldig enkle.

- Bevisst tåkelegging

Han viser til at Gramo, som er byrået som sørger for at artistene og plateselskapene får betalt når musikken deres blir kringkastet eller offentlig fremført, gjør slike avregninger mye enklere:

- I går fikk jeg kopi av to avregninger fra en artist jeg er i dialog med, en fra Gramo og en fra et IFPI selskap. Den fra Gramo var på 1 side, og summen til utbetaling var 270 000 kroner, den fra IFPI-selskapet var på 250 sider med titusenvis av linjer og summen var på 38 000. Dette er bevisst tåkelegging av noe som egentlig er veldig enkelt, sier Andreassen.

- Dette er sterke beskyldninger?

- IFPI sine unødvendige kompliserte avregninger er en velkjent sak, og jeg vet om artister som har byttet plateselskap kun på grunn av dette. Påstanden om at det bevisst undras penger er alvorlig, og jeg håper de artistene som mener de eventuelt er utsatt for dette får bistand av for eksempl Gramart til å sjekke om det medfører riktighet, sier Andreassen.

LES TILSVAR FRA IFPI-SJEFEN: - Dette har jeg forklart tidligere.

- Gramo er løsningen

Både Gramart og Andreassen mener at Gramo bør overta den fastlåste forhandlingen med NRK - og forvalte dette videre.

- Jeg tror det er til det beste. Gramo har stor tillit i alle ledd av bransjen, og de har transparente systemer som er enkle å forstå, sier Andreassen.

- Det er helt klart at Gramart og alle utøverorganisasjonene ønsker en avtale mellom NRK og Gramo. Vi mener bransjen vil tjene mye på å stå samlet om slik rettighetsforvaltning. Gramo håndterte dette tidligere - og da fungerte alt fint, sier Elin Aamodt.

Også NRK vil at Gramo skal ta over avtalen som IFPI har i dag.

- Vi forhandler nå om dagen om rettigheter for de uorganiserte artistene med Gramo, og jeg har stor tro at vi blir enige. For oss vil det vært en veldig stor fordel om både IFPI, og også Fono (organisasjonen til de små plateselskapene), kommer inn i en avtale med Gramo. Da har vi en felles avtale som omhandler alle rettigheter som gjelder plateselskaper og artister. Vi har også sagt til alle partene at det å få til en slik avtale er verdt noe ekstra for NRK, sier musikkrettighetssjef Per Ole Hagen i NRK.

Les også

Flere artikler

  1. IFPI-sjefen: - Dette har jeg forklart tidligere

  2. IFPI: - NRK bruker mye musikk uten lov

  3. «Noen burde få seriøs kjeft»: Bransjefolk tar Justin Bieber i forsvar

  4. NRK og IFPI enige om musikk på TV

  5. Kjendisadvokat kan håve inn millioner på Bieber

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder