KRAVSTOR: Alicia Keys nøyer seg ikke bare med juice bak scenen. Foto: Espen Braata.

Kravstore mega-kjendiser

BERLIN (VG) Mens Celine Dion skal ha tilgang til halslege, krever Coldplay en flaske vodka og åtte frankerte postkort!

Trond Sundnes
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Superstjernene kjenner knapt grenser i sine krav når de skal ut på turné.

Enhver konsertarrangør må godta kravene som sendes skriftlig i den såkalte rideren. Det er en opplisting av alt fra drikkevarer, temperatur backstage, pynt og annet dilldall som kjendisene vil omgi seg med på hver eneste konsertsted.

Det amerikanske nettstedet The Smoking Gun har samlet inn ridere til over 200 nåværende og tidligere artister. Noen av listene som VG i dag viderebringer, viser både fantasifullhet og kravstorhet på grensen til det utrolige.

Blant høydepunktene er Alicia Keys' krav om at arrangøren skal sørge for duftinstallasjoner i en av tre ulike lukter, Beyoncé Knowles som krever desinfiserte håndklær og lys med roseduft og ikke minst Limp Bizkit som enkelt og greit krever lys med dimmebrytere.

- Man skal ta en rider svært seriøst. Vi gjør det vi kan for å oppfylle disse, sier Norwegian Wood-sjef Jørgen Roll til VG.

Han sier at like viktig som å oppfylle rideren er det å ikke snakke om enkeltartisters krav.

- Så du får meg ikke til å si noe om kravene vi får. Men jeg vil si at riderne er blitt mer profesjonelle de siste årene. Kravene blir større og større til fasiliteter og kontor. Vi må tenke at artisten og crewet kommer til oss på en arbeidsdag og skal ha alt lagt til rette, sier Roll.

Tranebærjuice, takk

Av de mer kuriøse kravene Roll husker, er June Carter Cash som i 1992 ville ha en liter med tranebærjuice.

- Det var ikke til å oppdrive før vi fikk hjelp av noen på NATO-hovedkvarteret på Kolsås.

Det er bare et halvår siden VG avslørte rideren til Turboneger, som blant annet inneholdt krav om rundt 50 liter alkohol. Bandets krav fremstår som sprekt i forhold til flere av artistene VG har sjekket.

Mange artister er nemlig overraskende beskjedne når det gjelder drikkekravene. Som David Bowie, som åpenbart lader opp til konsertene sine med mye kaffe og vann. I samme rom forventer han å finne et roterende klesstativ.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder