OUTSIDER-MØTE: Jaa9&OnklP satte pris på å møte Lasse Tømte som indirekte har inspirert duoens to nye plater, «Lasse» (denne uken) og «Geir» (mars). FOTO: Roger Neumann/VG

Jaa9 og OnklP inspirert av kultfilm fra 70-tallet

- Vi er hiphop'ens «Lasse og Geir», sier Jaa9 (28) og OnklP (26) om inspirasjonen fra Film-Norges største outsidere.

  • Stein Østbø

Artikkelen er over ni år gammel

VG førte hiphop-duoen sammen med Lasse Tømte som spilte en av hovedrollene i Wam & Vennerøds klassiske ungdomsdrama «Lasse og Geir» fra 1976. Filmen om de to mistilpassede ungdommene har det siste tiåret blitt en vorspielklassiker hos stadig flere generasjoner etter at Harald Eia og Bård Tufte Johansen gjenskapte mange av filmens legendariske replikker i «Åpen post» ved årtusenskiftet.

Tett på Nett: Jaa9 og OnklP

- Vi har sett filmen mange ganger, og den har helt klart blitt en liten favoritt. Vi har dessuten alltid snakket mye om Lillehammer i musikken vår, men nå har det blitt mer Oslo-feeling over oss. Vi er vel hiphopens Lasse og Geir her vi går rundt i Oslo og prater høyt med oss selv - outsidere som ikke helt passer inn, sier Jaa9 (Jonny Engdal Silseth) og OnklP (Pål Tøien) med et smil.

Kul kalkun

Denne uken kommer mini-albumet «Lasse». I mars kommer andre del, «Geir».

Anmeldelse: Les hva VGs journalist mener om «Lasse»

- Den filmen har vist seg å være utrolig seiglivet, sier Lasse Tømte (56) som sammen med Torgeir Schjerven spilte hovedrollene i «Lasse og Geir».

- Filmen har gått fra å være et sosialrealistisk eksempel til å bli kalt en kalkunfilm og til å være selve bildet på både hvordan man skal fremføre og hvordan man ikke skal fremføre replikker på norsk film, sier Tømte.

Klassisk replikk

Det er hans rollefigur (Geir, for øvrig) som uttaler de bevingede ordene som har blitt kåret til den mest legendariske filmreplikken etter «Dra meg baklengs inn i fuglekassa» fra Flåklypa Grand Prix, nemlig «Kan'ke du snurpe igjen smella litt da - du maaaser jo som et lok'motiv!».

- Jeg var på skitur på fjellet for et par år siden, med lua tredd godt nedover ørene, men tror du ikke jeg likevel får slengt den replikken etter meg, skratter Lasse Tømte.

- Språket ble oppfattet som genuint Oslomål blant ungdom den gangen. Det var Svend (Wam) sitt manus, og alt var innstudert - det fantes ikke rom for improvisasjon, sier han.

Solid forarbeid

Jaa9&OnklP har på sin side ingenting imot å bidra med udødelige uttrykk til det norske språket selv. Med «Kjendisparty» skapte de et eget begrep, og før utgivelsene av «Lasse» og «Geir» har de gjort et solid forarbeid gjennom singlen «Partysvenske».

- Uttrykket var vel der fra før, men jeg tror vi traff noe - at svensker i Norge har tatt det litt til seg. Iallfall har vi ikke fått en eneste reaksjon hittil.

Les flere nyheter på Rampelys-forsiden
Følg Rampelys på Facebook

Les også

Flere artikler

  1. OnklP: - Morten insisterte på å være partysvenske

  2. Videopremiere: Jaa9&OnklP: «En av dem»

  3. Låtanmeldelse: OnklP & De fjerne slektningene - «Styggen på ryggen»

  4. Albumanmeldelse: OnklP – «Pål Tøien»: Mørketiden er ikke over

  5. Hiphoptoppmøte på VG-lista-showet på Rådhusplassen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder