Bono nominert til fredsprisen

(VG Nett) U2s Bono er blant de 166 nominerte til årets Nobels fredspris.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

NOMINERT: U2s vokalist og låtskriver Bono er blant de nominerte til årets Nobels fredspris. Foto: AP

Men ingen av de to er favoritter til å motta årets pris. Ifølge Reuters er det nødhjelpsgrupper som har jobbet etter flodbølgekatastrofen i Asia, som er blant favorittene til å vinne Nobels fredspris 2005.

- Vi har mottatt 166 nominasjoner hittil, 29 er organisasjoner, sa direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad til Reuters.

- Den geografiske rekkevidden er stor, la han til.

Lekker navn

Som vanlig ville ikke Lundestad gå ut med noen konkrete navn, men enkelte av navnene har blitt offentliggjort ved at de som har nominert dem, har lekket dem ut.

I tillegg til paven og Bono er den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell og den indiske sitaristen Ravi Shankar nominert. Også Ukrainas nyvalgte president Viktor Jusjtsjenko skal være nominert. I fjor var det Kenyas Wangari Maathai som mottok den gjeve prisen.

Kåres i oktober

Siste frist for å nominere årets kanditater var 1. februar. Blant de som har fullmakt til å nominere kandidater, er medlemmer av staters nasjonalforsamlinger og regjeringer, tidligere nobelprisvinnere og enkelte universitetsprofessorer.

Årets prisvinner vil kåres i oktober og motta prisen 10. desember. Vinneren får 10 millioner svenske kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder