Utgir to nye soloalbum ** Har fått tilbake troen på seg selv

FORLØSENDE: Marion Ravn opplevde 2013 som et forløsende år, med deltagelse på «Hver gang vi møtes» på TV2 og utgivelse av hennes første album på hele åtte år. Her i Trondheim under VG Lista Topp 20 i sommer. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS Foto: ,

Hverdags-skandaler fra Marion Ravn

Marion Ravn (30) har nytt materiale på gang. Nå er det klart at det ikke bare blir utgitt ett, men to nye album fra sangeren som har fått tilbake selvtilliten som artist og låtskriver.

 • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over fem år gammel

I vinter og våres skrev Marion Ravn så mange nye låter at det til slutt nærmest ble umulig å samle alle låtene på ett album, ifølge henne selv.

Ravn besluttet derfor at det måtte bli to utgivelser: «Scandal Vol. I» som blir utgitt 22. september og oppfølgeren, «Scandal Vol. II», som kommer allerede i januar.

Begge utgivelsene er produsert av hennes egen label, Blackbird Music, og lisensiert bort til Sony Music.

- Jeg bare skrev og skrev. Tenkte ikke så veldig mye på hvorfor. Det er ikke lenger en jobb. Har ikke en kalender som må fylles. Ikke en «number one hit» som må spilles inn fra klokka ti til to, forklarer Ravn.

- Det var veldig deilig å finne tilbake til gleden ved å skrive musikk, legger hun til.

PÅ TV: Marion Ravn i «Hver gang vi møtes». Foto:TV 2,

Sangeren og låtskriveren opplevde 2013 som et forløsende år med deltakelse i TV2-programmet «Hver Gang Vi Møtes», utgivelsen av selvfinansierte «Songs From A Blackbird», hennes første soloalbum på åtte år, og påfølgende turnévirksomhet over hele landet.

Gjenvant selvtilliten

- Fjoråret, med deltagelsen i «Hver gang vi møtes» og videre til endelig å få utgitt musikk igjen, samt det å oppdage at folk likte musikken min og kom på konsertene, var litt av en opptur, erkjenner Ravn.

VGTV:Brøt sammen i tårer over gammel dagbok

- Jeg satset og ga ut albumet selv. Det å se at folk kjøpte plata og bli spilt på radio ga meg selvtillit igjen. Det gir inspirasjon. Da får man lyst til å begynne å skrive igjen, lyst til å holde på med musikk. Har kommet i en helt annen modus, forklarer hun.

- På slutten av arbeidet med det forrige albumet møtte jeg Børge Fjordheim etter at Morten Abel hadde invitert meg ned til studioet hans i Stavanger. Vi skrev da «The Minute» som var første singel fra fjorårets album.

Musikalsk sjelevenn

Etter at albumet var ferdig fortsatte Ravn og Fjordheim å skrive låter sammen.

- I Børge har jeg funnet en slags musikalsk sjelevenn. Vi har en fantastisk kjemi i studio og de låtene vi lager sammen, mener hun.

Til slutt hadde Ravn mellom 25 og 30 låter, hvorav 16 låter som hun ikke kan leve foruten.

- Vi bestemmer oss da for å spille inn samtlige 16 låter, for etterpå å avgjøre hvilke som skal være med på albumet. Men jeg klarte ikke luke ut noen låter. Det føltes ikke rettferdig for noen av låtene at de skulle bli bonusspor eller ende opp i en skuff. Jeg kunne ikke spare noen av dem til senere bruk, fordi mye da kan være forandret.

- Dessuten elsker jeg korte popalbum. Et album med åtte låter er perfekt for popformatet. Det blir derfor åtte låter på albumet som kommer nå i september og åtte, kanskje ni, låter på det som kommer i januar.

Stjernelag

Marion har fått hjelp fra blant andre Simone Eriksrud, Thomas Kongshavn og Kjetil Holsmstad Solberg (Violet Road) på låtskriversiden, Thom Hell, Even Ormestad og Børge Fjordheim på produsentsiden, Thomas Dybdahl, Cato 'Salsa' Thomassen, Christer Knutsen, David Wallumrød, Olaf Olsen (Big Bang), Lars Horntveth og Nicolai Hængsle Eilertsen (Big Bang), som alle spiller på albumene.

Rent tematisk kretser albumet rundt det Ravn omtaler som hverdagslige skandaler.

- Tittellåten «Scandal» er inspirert av en film som handler om å forelske seg i en person man ikke bør bli forelsket i, forbudt og ulovlig kjærlighet, opplyser hun.

Ravn er en 30 år gammel veteran med snart 20 års erfaring fra musikkbransjen.

I en av «Hver gang vi møtes»-episodene tok hun et oppgjør med tiden etter at M2M ble oppløst i 2002.

Eventyret tok slutt

Ravn fikk en solokontrakt med Atlantic Records i USA etter at plateselskapet droppet M2M, beholdt Ravn og overlot barndomsvennen Marit Larsen til seg selv.

Etter fire år og omlag tre millioner solgte album, fordelt på utgivelsene «Shades of Purple» og «The Big Room», var M2M-eventyret over.

SISTE REIS: Marit Larsen, til venstre, og Marion Ravn som M2M i Tampa, Florida, våren 2002, hvor de varmet opp for den amerikanske artisten Jewel. Noen uker senere ble de tatt av plakaten av Atlantic Records. Foto: TERJE BRINGEDAL Foto: ,

Atlantic Records hadde trøbbel med å få duoen inn på amerikansk radio, det siste albumet solgte dårlig og inntektene sto ikke i stil med utgiftene.

Plateselskapet tok til slutt M2M av plakaten under Jewel-turneen hvor Lørenskog-jentene var oppvarmere, men så ringte Craig Kallmann, administrerende direktør i Atlantic Records, og opplyste at selskapet ønsket å satse videre på Ravn.

«Jeg hadde folk rundt meg som pratet for mye. Jeg hadde nesten ikke fortalt det til noen og så sto det på forsiden av VG. Marit og jeg hadde jo ikke en gang hatt sjansen til å fortelle at M2M var over en gang. Og der føler jeg det virkelig kjipe begynte. Jeg fikk skylden for alt, følte jeg. Da var jeg hun slemme drittkjerringa som hadde droppet bestevenninnen min for en millionplatekontrakt», fortalte Marion i TV2-programmet.

Sa unnskyld

En av de andre «Hver gang vi møtes»-deltagerne, Anita Skorgan, beklaget og sa i programmet unnskyld for at hun hadde tatt feil av Ravn.

- Ja, jeg synes det var tøft av henne. Jeg er blitt vant til at folk har fordommer mot meg, og jeg har følt meg misforstått veldig lenge. Det var godt og rørende å få støtte av de andre artistene i «Hver gang vi møtes». Det var en type støtte jeg hittil bare har fått av foreldrene og søsknene mine, erklærte Ravn i et intervju med VG i fjor.

I 2005 kom Ravns første soloalbum, «Here I Am», hvor hun blant andre jobbet sammen med den svenske låtskriveren og superprodusenten Max Martin.

Albumet ble ingen stor suksess, men solgte brukbart i Asia. I Norge entret det VG-lista på en 6. plass, men det ramlet raskt ut av lista. Til slutt ble Ravn løst fra kontrakten med Atlantic Records, samtidig som hun avsluttet samarbeidet med sin svenske manager, Thomas Erdtman.

I 2009 spilte Ravn inn albumet «Nevermore» som aldri ble utgitt fordi de to utvalgte singlene solgte dårlig.

Vendepunkt og ny start

Ravn dukket deretter opp som paneldommer i både «X Factor» og «Idol», før hun deltok i «Hver gang vi møtes».

Det ble vendepunktet og begynnelsen på en ny start.

I flere intervjuer og artikler ble hun i tiden etterpå fremstilt som en renvasket og rehabilitert artist, etter at albumet «Songs From A Blackbird» oppnådde en 3. plass på VG-lista.

- Det er deilig å få lov til å utgi en plate igjen. Opptre live. Synge og endelig få en mulighet til å gjøre det jeg faktisk elsker, istedenfor alt det andre. Istedenfor bare å gå i oppoverbakke.

- Hva er alt det andre?

- Det er kontrakter. Business. Store plateselskap. Managere. Ting og tang.

Hun ler.

- Jeg betaler for alt selv. Dette er mitt prosjekt og jeg opplever en helt annen frihet enn før. Jeg jobber nå med låtskrivere og produsenter som er blitt nære samarbeidspartnere. Det føles virkelig godt å ha kontroll selv, fastslår Marion Ravn.

Eksterne lenker

Facebook - Log In or Sign Up

Les også

 1. Marion krever full kontroll

  LOS ANGELES (VG) Med en plategigant i ryggen kan Marion Ravn (20) stå foran en verdensomspennende karriere.
 2. Snakker ut om M2M-bruddet for første gang: Marion Ravn: - Folk kastet ting etter meg

  Marion Ravn (29) kan fortsatt ligge søvnløs om natta og tenke på tiden etter bruddet med Marit Larsen og M2M - på da hun…
 3. Tilbudt super-kontrakt i USA

  Marion Ravn (18) har fått tilbud om en lukrativ millionkontrakt med Atlantic Records, som ønsker seg et soloalbum fra…
 4. Platesjefen avviser TV2-påstander

  Marion Ravn er såret over TV2-påstandene om at hennes millionkontrakt er en bløff, men i går kveld fikk hun full støtte…
 5. Marit Larsen forsvarer seg mot kritikken

  Marit Larsen kommenterer endelig doktoravhandlingen, hvor  Jon Mikkel Broch Ålvik konkluderer med at popstjernen…
 6. «Marion Ravn: grådig. Marit Larsen: dydig»

  Marit Larsens dydige fremtoning er ikke nødvendigvis sannheten om henne.
 7. Videopremiere: Marion Ravn - «In Dreams»

  Fjoråret ga Marion Ravn (30) mer selvtillit, men artisten synes fremdeles det er skremmende å gi ut en ny låt.
 8. Meat Loaf og Marion duett på nett

  Duetten mellom Marion Ravn (22) og legenden Meat Loaf (58) er nå lagt ut på Internett.

Mer om

 1. VG-lista

Flere artikler

 1. Plateanmeldelse: Marion Ravn - «Scandal Vol. 1»

 2. Videopremiere: Marion Ravn - «In Dreams»

 3. Pluss content

  Fikk selvtilliten tilbake

 4. Plateanmeldelse: Marion Ravn - «Scandal Vol. II»

 5. Marion Ravn om personlig låt: – Som å kaste seg utfor et stup

 6. Dame-trio på VG-lista Topp 20

Fra andre aviser

 1. Marion Ravns første norske utgivelse er lite engasjerende

  Aftenposten
 2. Sin egen verste fiende

  Bergens Tidende
 3. Ventet i 20 år med å bergensdebutere

  Bergens Tidende
 4. En nikkedukke

  Fædrelandsvennen
 5. Marion Ravn vokser videre

  Aftenposten
 6. Ylva (15) fra Kristiansand er videre til The Stream-showcase

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder