FØLER SEG SOM ANNE FRANK: Solveig Heilo (med solbriller) i Katzenjammer, som for øvrig består av (f.v.) Anne Marit Bergheim, Turid Jørgensen og Marianne Sveen. Foto: Roger Neumann

Katzenjammer-Solveig: «Jeg føler meg som Anne Frank»

Jødisk Museum: «Sørgelig ureflektert og innsiktsløst»

Solveig Heilo (31) i bandet Katzenjammer hudflettes for å sammenligne sitt popstjerneliv med Anne Frank, som endte sitt liv i konsentrasjonsleir 15 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den tyske ungjentas dagbok ble publisert i 1947. I kjølvannet av den har Anne Frank blitt et av historiens mest kjente holocaust-ofre.

Hennes skriverier har også nådd frem til Solveig Heilo, som har fått en del oppmerksomhet før. Hun er profilert medlem i det norske bandet Katzenjammer, som blant annet nyter stor suksess i Tyskland.

VERDENSKJENT NAZI-OFFER: Tysk-jødiske Anne Frank. Foto: Afp

I den ferske boken «Tenk som en rockestjerne» er Katzenjammer blant intervjuobjektene som forteller om artistlivet. I boken kommer det frem at dét ikke alltid er like enkelt.

Om turnétilværelsen sier Solveig Heilo:

«Jeg føler meg av og til som Anne Frank (...) Det er jo ikke det at vi har nazister i hælene akkurat, men man må hele tiden tilpasse seg de andre i en kunstig situasjon (...) Du har ingen fluktvei. Da jeg leste Anne Franks dagbok, glemte jeg at det slett ikke var jeg som hadde skrevet det, så godt kjente jeg meg igjen.»

BOKEN: Solveig Heilo pryder omslaget av boken «Tenk som en rockestjerne», hvor uttalelsene hennes om Anne Frank er hentet fra.

Popstjernens uttalelser skaper harme hos direktøren ved Jødisk Museum, Sidsel Levin.

- Dersom dette hadde vært uttalt av en 14-åring, kan man forstå en viss gjenkjennelse i det Anne Frank skriver om sitt liv og tanker som ung pike, sier Levin.

- Men dette er sørgelig ureflektert og innsiktsløst av et godt voksent menneske. «Det er jo ikke det at vi har nazistene i hælene, akkurat» sier hun lettvint, og forstår ikke at det er nettopp den forskjellen som gjør slike sammenligningsøvelser så meningsløse.

Museumsdirektøren er rystet over at Heilo trekker paralleller mellom artistlivet og skjebnen til et offer for «en bestialsk ideologi og et morderisk system».

RASER: Direktør ved Jødisk Museum, Sidsel Levin. Foto: Trond Sørås

- Heilo er et menneske med absolutt alle valg i livet, hun kan gå hvor hun vil, leve som hun vil, i eller utenfor sin lille boble, hun kan nemlig, som hun sier, «komme ut og få luft og være herre over sitt eget liv», noe Anne Frank ikke kunne. Og likevel fremstiller hun seg nærmest som offer på linje med mennesker som ble jaget, deportert og drept fordi de var jøder, raser Levin.

Hun stusser også over hva Katzenjammer-medlemmet definerer som klaustrofobi.

- Når trangen til å sammenligne liv kommer over en i moderne, velutstyrt turnébuss, kan man velge å tenke litt på hvordan Anne Frank hadde det i en fullstappet kuvogn på vei til Auschwitz, sier Levin.

REAGERER: Leder i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn. Foto: NTB Scanpix

Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund, synes heller ikke at Solveig Heilo treffer tonen rent med sine utsagn.

- Her kan vi nok bruke ordet «umusikalsk». Det er en viktig forskjell at der Anne Frank var forfulgt, nyter Solveig suksess, påpeker Kohn.

- Hun tar et veldig lite utsnitt fra Anne Franks liv der hun lever i skjul og skriver, og tenker at «åh, dette minner meg om meg selv». Det blir flåsete, på grensen til å være pretensiøst.

Harselerer med Heilo

Heilos Anne Frank-sammenligning har også vakt reaksjoner i artistkretser.

Blant annet har Thomas Seltzer i Turboneger postet et bilde av den aktuelle boksiden både på Twitter og Facebook. Han ønsker ikke å kommentere saken videre overfor VG, men skriver dette på Facebook:

HARSELERER: Turboneger-bassist Thomas Seltzer. Foto: Terje Bringedal

«Da jeg satt (lå) på businessklasse over Atlanteren på onsdag og smattet på en mild sør-afrikansk hvitvin og nynnet på det som kanskje blir en låt en dag fikk jeg plutselig en veldig psykisk smerte, det var akkurat som om sjelen min var i gasskammeret i Auschwitz. Jeg spør: Hvor mye skal man tåle?»

Marthe Valle skriver på Twitter:

«Det er mye god inntekt i saftig lidelse.»

Alexander Stenerud skriver på Facebook:

«Det var vondt å lese. Fikk kink i nakken.»

Tar «en Bieber»

Solveig Heilo er ikke den første artisten som vekker harme i forbindelse med Anne Frank

Det vakte nemlig stor oppsikt og mange

negative reaksjoner da Justin Bieber besøkte Anne Frank-museet i Amsterdam like før han besøkte Norge sist måned.

I gjesteboken skrev 19-åringen at Frank forhåpentlig ville vært en «belieber» - en av hans fans - om hun hadde vært i live.

- Når man er så full av seg selv er det jo utrolig hva som kan komme ut, ler Ervin Kohn ved Det Mosaiske Trossamfund.

Han ser imidlertid ikke udelt negativt på at unge artister snakker om jenta med den grusomme skjebnen.

- Det kommer stadig nye generasjoner som trenger å høre historien. Det at artister trekker frem Anne Frank kan skape nysgjerrighet hos folk som ikke har hørt om henne, og det kan være positivt, mener Kohn.

* VG har vært i kontakt med Solveig Heilo. Hun er informert om kritikken mot henne, men har ikke gitt respons på VGs ønske om en kommentar til saken.

BESØKTE ANNE FRANK-MUSEET: Justin Bieber. Foto: Black Sheep/Ferry de Kok/Bulls

Dette er Heilos uttalelser om Anne Frank i sin helhet, fra boken «Tenk som en rockestjerne»:

«Jeg føler meg av og til som Anne Frank, den jødiske jenta som måtte holde seg skjult med familien under krigen. Det er jo ikke det at vi har nazister i hælene akkurat, men man må hele tiden tilpasse seg de andre i en kunstig situasjon. Jeg kjenner meg igjen i Anne Franks teknikker for å tåle trykket, hennes fortvilelse over å ha fått tildelt en rolle hun ikke kan komme seg ut av og hennes kritiske blikk på det som skjer rundt henne sosialt. Jeg kjenner meg også igjen i hennes selvkritiske blikk og forsøk på å forbedre seg for å bli et bedre menneske, uten å forandre sitt antropologiske syn, sitt syn på samfunnet og etikk. Ikke minst kjenner jeg meg igjen i hvordan små, ubetydelige detaljer kan blåses opp og sluke all energi i den lille bobletilværelsen hennes, en klaustrofobisk boble, der du ikke kan komme ut og få luft og du ikke lenger er herre over eget liv. I en slik konsentrert verden, en vakuumtilstand, møter du deg selv, ditt menneskesyn, etikk, moral, uvaner og alt som hører et menneske til, i døren hver dag. Du har ingen fluktvei. Da jeg leste Anne Franks dagbok, glemte jeg at det slett ikke var jeg som hadde skrevet det, så godt kjente jeg meg igjen.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder