STJERNER: Her er hovedrolleinnehaverne Espen Grjotheim (t.h) og Reidun Sæther med Brian May fra Queen på scenen under premieren på «We Will Rock You» på Folketeatret i Oslo torsdag kveld. Foto: Scanpix

Show med mye sjarm

Musikal: We Will Rock You

Som jukeboksmusikal med ekstremt tøvete handling og pinlig skuespill, cruiser «We Will Rock You» på en bølge av sjarm, gjenkjennelighet og bøttevis med talent.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forestillingen er i sin helhet tuftet på backkatalogen til britiske Queen, som med sin sofistikerte miks av glamrock, symfonisk pop og teatralske iscenesettelse av seg selv regjerte hitlister og platebarometre på store deler av 1970- og 80-tallet.

For riktig å sette an tonen under premieren på Folketeatret i går kveld, dukket sannelig Queens mesterhjerne, Brian May (han har en doktorgrad i astrofysikk) opp i finalenummeret «Bohemian Rhapsody» og avleverte en sugende gitarsolo - og det var vel det nærmeste vi kom en Queen-konsert i Norge.

Det tekstlige forelegget - påskuddet for å knytte et knippe av verdens kuleste poplåter sammen til et mildt sagt konstruert teaterstykke - er en umusikalsk fremtidsvisjon om et samfunn uten rock. Et sjelløst datafirma har tatt global kontroll, og bedriver klappjakt på potensielle gitarhelter. Men når et ungt par (energisk spilt av Mari Haugen Smistad og Espen Grjotheim) knekker rockekoden, går den onde EDB-dronningen i frø og de bergtatte bohemene settes fri.

I vår versjon er handlingen tilpasset en norsk medievirkelighet og spritet opp med hjemlige kjendisnavn og intern bransjehumor. Vitsene er like originale som kransekakehumor, men føyer seg godt inn i det teatrale uttrykket hvor bare dialogen er flatere enn det endimensjonale verdensbildet stykket søker å karikere.

Det er med andre ord ikke som teaterlitteratur «We Will Rock You» har sin styrke. Så har da produsenten heller ikke gått etter skuespillere (med enkelte hederlige unntak) i særlig grad for å besette rollene. Derimot syder det av sang- og dansetalenter på scenen. Musikalsk er denne forestillingen fullt på høyde med tvillingsøsteren i Londons West End. Og når alt kommer til alt er det vel Queens låter vi strengt tatt går for å høre.

YNGVE KVISTAD

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder