NORDNORSKE POPKOLLEGER: Lene Marlin og Agnete Johnsen.
NORDNORSKE POPKOLLEGER: Lene Marlin og Agnete Johnsen. Foto:HELGE MIKALSEN og PATRICK DA SILVA SÆTHER,vg

Lene Marlin støtter Agnete Johnsen etter åpenheten

- Jeg er glad for at hun har fått hjelp

MUSIKK

Når «Skal vi danse»-vinner Agnete Johnsen (19) forteller om selvmordstanker, vet Lene Marlin (34) så altfor godt hva det handler om.

Publisert: Oppdatert: 18.01.16 15:15

Hun har sprudlet og prestert på parketten i «Skal vi danse» i hele høst. Og i fjor høst sang hun seg helt til annenplass i «Stjernekamp». Men bak Agnete Johnsens blide ansikt skjuler det seg mye.

I et stort, åpenhjertig intervju med VG Helg i dag forteller den unge «Skal vi danse»-vinneren om mange tunge år med alvorlige depresjoner, og hvordan det toppet seg det året hun fylte 18.

«(...) Jeg trengte stillhet, og hadde det så vondt og kom så langt ned at jeg planla hvordan jeg skulle ta livet mitt og når jeg skulle gjøre det», sier Johnsen.

Medikamenter

Sangeren forteller om år med antidepressiver og antipsykotiske medikamenter. 20-åringen mener hun er bipolar, dvs. at hun har en manisk depressiv lidelse.

Les hele intervjuet på VG+ (krever innlogging).

En som vet hva Johnsen har gått gjennom, er popstjernen Lene Marlin. Og det er nettopp Marlin som har inspirert Johnsen til å snakke åpent om de psykiske problemene.

For tre måneder siden valgte nemlig Marlin å innvie omverdenen i sine vonde erfaringer med depresjoner og selvmordsforsøk – og veien ut av mørket. Hun blottla seg fullstendig i en kronikk i Aftenposten og har siden stått fram og forklart hvor godt og viktig det har vært for henne å være ærlig. Nylig ble hun også belønnet med Åpenhetsprisen.

Marlin: - Det hjelper

Marlin er glad for at hun har hjulpet Johnsen til å være åpen.

– Skjønne Agnete! Jeg er glad for at hun har fått hjelp og har det bedre! Det hjelper å være åpen, sier Marlin til VG og legger til:

– Hvis man er klar for det selv, og er sterk nok til å tåle det som enn måtte komme av tilbakemeldinger. At flere tør å prate om det, gjør at andre føler seg mindre alene. Det kan være en ensom tilværelse til tider, og man innbiller seg at ingen andre har det på samme måte.

– Hvilket inntrykk gjør det å høre at Agnete har slitt med alvorlige depresjoner siden hun var 14 år, og at hun i mange år har gått på antipsykotiske medikamenter?

– Jeg skal ikke uttale meg om legers vurdering av medisiner eller ei. Men hvis man først og fremst trenger å prate om det, så er det nettopp det man trenger; å få prate. At noen lytter. Ingen medisiner vil kunne innfri akkurat det behovet.

– Har du noe du vil si til Agnete – en støtteerklæring fra en etablert popstjerne til en ferskere artist, og fra en nordnorsk artist til en annen?

– Jeg har hatt mange fantastiske opplevelser opp gjennom årene som jeg ikke ville vært foruten. Musikken har gitt meg utrolig mye fint. Jeg håper du koser deg med musikken og først og fremst driver med det du gjør fordi det er noe du virkelig har lyst til! Jeg håper du nyter de gode øyeblikkene, på alle områder i livet, sier Marlin til sin 14 år yngre kollega.

Agnete: – Betyr mye

Marlins hovedmotivasjon for å dele sine erfaringer, var å hjelpe folk som sliter til å gå over terskelen for å søke hjelp. Agnete Johnsen setter stor pris på at Marlin viser sin støtte.

– Det føles stort å få høre dette fra henne, og det gir meg mye. Alle mennesker har en psykisk helse, og noen sliter litt mer enn andre. Det kan være vanskelig å snakke om, men det er veldig viktig å være åpen.

For Johnsen betyr det alt å ha jobbet seg gjennom den tunge perioden. Det gjør at hun kan holde på med det hun liker aller best – musikken.

– Det er som Lene sier, jeg gjør dette fordi jeg har lyst. Det er drømmen min og det jeg er født til å gjøre. Noen ganger er det hardt og vanskelig, men når det er godt, er det bare helt fantastisk, sier 20-åringen til VG.

VG+ (krever innlogging):UT AV MØRKETIDEN (Agnete Johnsen om depresjoner, selvmordstanker, behandling og TV-suksess)

Selv om Marlin flere ganger de siste årene har snakket om det psykiske sammenbruddet, hadde hun aldri før gått så i detalj om hva som skjedde før hun skrev kronikken:

«(....) Men år har gått, og jeg har innsett at jeg aldri blir helt ferdig med det. Det er en del av meg. Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv».

Lene Marlin besøker «Kvelden før kvelden» på NRK lille julaften for å snakke mer om det viktige budskapet og om Åpenhetsprisen.

Kjendisvenner hyller Lene Marlins åpenhet

Her kan du lese mer om